Miksi osallistuisin haasteeseen?

On monta hyvää syytä kokeilla kasvissyöntiä. Siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi autat niin eläimiä, ympäristöä kuin terveyttäsikin!

Ravitsemus

Kasvisruoka on eläin- sekä ympäristöystävällisyyden lisäksi myös herkullista ja ravitsevaa. Monia tuttuja ruokia on mahdollista valmistaa helposti ilman eläinkunnan tuotteita. Lihan voi korvata tofulla tai pavuilla, maitotuotteet kasvispohjaisilla vaihtoehdoilla. Lähes kaikkien kauppojen valikoimissa on nykyään paljon kasviperäisiä tuotteita, muun muassa kaura- ja soijapohjaisia jukurtteja, juustoja sekä jäätelöitä, joilla on helppo korvata eläinperäiset tuotteet.

Monipuolinen vegaaniruokavalio koostuu palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä, viljatuotteista, vihanneksista ja juureksista, hedelmistä ja marjoista, sekä kasvirasvoista.

Keitä ovat vegaanituutorit ja mitä he tekevät?

Vegaanihaasteen vastaanottajat voivat halutessaan valita avukseen oman vegaanituutorin, jolta voi kysellä vinkkejä haastekuukauden aikana. Vegaanihaasteen tuutorit ovat vapaaehtoisia ympäri Suomea ja myös muualta maailmasta. Heillä on monenlaisia taustoja ja kiinnostuksen kohteita. Mukana on eri ikäisiä ihmisiä, joiden joukossa on muun muassa perheellisiä, opiskelijoita, urheilijoita ja taiteilijoita. Osa heistä on “sipsikaljavegaaneja” ja osa painottaa terveellistä ruokaa. Osa heistä on ollut vegaanina vasta hetken aikaa ja osa pitkään. Suurin osa heistä on jotain kaikkien näiden asioiden väliltä. Kaikilla tuutoreilla on kuitenkin vähintään perustiedot vegaanina elämisestä hallussaan.

Vinkkejä monipuolisen ruokavalion koostamiseen

Monipuolisen ruokavalion sisäistäminen ja varsinkin sen siirtäminen käytäntöön vievät aikaa, joillakin enemmän ja joillakin vähemmän. Anna siis itsellesi aikaa oppia, äläkä unohda herkutella, jos siltä tuntuu!

Vegaanituotteet

Vegaanituotteet ei ole reseptisivu tai ruokablogi, vaan tarkoituksena on esitellä ruokakaupan tuotteita, joita yhdistelemällä ja soveltamalla voidaan valmistaa vegaaninen ateria tai ruoka-annos pienemmällä vaivalla.

Eläintuotannon ympäristövaikutukset

Eläintuotanto on pääsyy maailmanlaajuiseen elinympäristöjen tuhoutumiseen, metsäkatoon, eroosioon, vesistöjen rehevöitymiseen sekä vesipulaan. Se on pääsyy myös meneillään olevaan lajien sukupuuttoaaltoon. Nisäkkäiden, lintujen, matelijoiden, sammakkoeläinten ja kalojen yksilömäärät ovat vähentyneet 58 prosenttia vuosina 1970–2012. Lisäksi eläintuotanto on liikennettäkin merkittävämpi syy ilmastonmuutosta kiihdyttäville kasvihuonekaasupäästöille.

Tammikuun 2017 uutiskirjeet
Tammikuussa 2017 jo lähetetyt uutiskirjeet on luettavissa täältä.
Alaikäisenä vegaaniksi?

Eläinoikeusajattelun lisääntyessä ja tiedon tullessa helpommin saataville yhä nuoremmat päätyvät miettimään kulutusvalintojensa vaikutuksia maailman menoon. Ruokavalion ja eettisten valintojen tulisi olla jokaisen itse päätettävissä. Huoltajien kanssa asuva alaikäinen saattaa kuitenkin kohdata suuriakin haasteita matkalla kohti veganismia. Miten perustella sekasyöjähuoltajille halua siirtyä kasvisruokavalioon? Entä miten kouluruokailu hoidetaan? Voiko kasvava nuori pärjätä ilman maitoa ja lihaa? Tämä teksti pyrkii vastaamaan muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.