Miksi osallistuisin haasteeseen?

On monta hyvää syytä kokeilla kasvissyöntiä. Siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi autat niin eläimiä, ympäristöä kuin terveyttäsikin!

Possu

Eläimet

Oikeutta eläimille -yhdistyksen vuosi sitten julkaisema videomateriaali teurastamoilta ja eläintiloilta toi julkisuuteen eläintuotannossa tapahtuvan systemaattisen väkivallan. Harva hyväksyisi koirien kohdalla samanlaista kohtelua, joka on tavanomaista esimerkiksi sikojen, nautojen ja kanojen kohdalla. Eläintuotannossa eläimet syntyvät, elävät sekä kuolevat ihmisten ehdoilla, ja niiden arvo on lähinnä taloudellinen. Pelkästään Suomen tuotantoeläintiloilla elää vuosittain noin 70 miljoonaa eläintä karuissa, ahtaissa ja virikkeettömissä olosuhteissa. Vaikka tieto eläinten tietoisuudesta ja tarpeista on lisääntynyt, eläimiä pidetään edelleen oloissa, joissa niillä ei ole mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen.

Terveys

Vaihtamalla eläinperäiset tuotteet monipuolisiin kasvikunnan tuotteisiin edistät terveyttäsi. Kasvissyöjillä on tutkitusti todettu olevan sekasyöjiä alhaisempi riski sairastua verenpainetautiin, kakkostyypin diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Lisäksi heillä on alhaisempi sydäntautikuolleisuus sekä pidempi eliniän odote. Myös veren kolesterolipitoisuus ja verenpaine ovat kasvissyöjillä alhaisemmat. Kasvissyöjien ruokavalio sisältää sekaruokavalioon verrattuna vähemmän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia. Monien vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on runsaampaa.

Ympäristö

Kasviperäisen ravinnon kierrättäminen eläinten ruoansulatuksen kautta on ihmisillekin sopivan ravinnon sekä luonnonvarojen tuhlausta. Eläinperäiseen ruokaan verrattuna kasviperäisen ravinnon tuottaminen vaatii monin kerroin vähemmän viljelypinta-alaa, energiaa ja vettä. Siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon olet mukana hidastamassa ilmastonmuutosta ja sukupuuttoaaltoa sekä vähentämässä metsien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen katoa. Samalla estät maaperän kulumista, vesipulaa ja vesistöjen kunnon heikkenemistä. Eläinten kasvattaminen ruuaksi aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman yhteenlaskettu liikenne. Vaihtamalla kasvisruokaan teet ison palveluksen ympäristöllemme.

Lue lisää eläintuotannon ympäristövaikutuksista täältä.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus

Eläintuotanto on suurimpia syitä ihmisillekin elintärkeiden ekosysteemipalveluiden heikkenemiseen. Ekosysteemipalveluita ovat esimerkiksi ilman puhdistuminen, veden kierto ja puhdistuminen, terve maaperä ja ravinteiden kierto sekä suoja tulvilta ja myrskyiltä.

Maankäytön ongelmat, luonnonvarojen kutistuminen, ilmastonmuutos sekä vesistöjen kunnon heikkeneminen ja vesipula koskettavat kipeimmin jo nyt vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämää. Kasvissyönti on siis myös ihmisoikeuskysymys.

Et jää mistään paitsi!

Kasvisruoka on eläin- ja ympäristöystävällisyyden lisäksi herkullista ja ravitsevaa. Kauppojen vegaaninen tarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana ja mediassa on puhuttu vegaanibuumista. Kauppojen hyllyiltä löydät herkulliset kasviperäiset vaihtoehdot muun muassa juustoille, lihapiirakoille, nakeille, makkaroille, lihapullille, pizzalle, makaronilaatikolle, maidoille, suklaille sekä jäätelöille! Lisäksi suurempien kaupunkien vegaaninen ravintola- ja kahvilatarjonta on lisääntynyt huimasti, joten myös ulkona on helppo löytää maistuvia leivonnaisia ja herkullisia ja täyttäviä ruokia. Ja toki vegaanisia ruokia ja leivonaisia on helppo valmistaa myös itse täytekakuista marenkeihin ja karjalanpaistista grillivartaisiin.

Henkilökohtainen apu

Vegaanituutori on apunasi kuukauden ajan. Haasteella on myös Facebook-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella muiden haasteen vastaanottaneiden kanssa. Tarjoamme sinulle kuukauden reseptit, joilla pääset helposti alkuun. Siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi autat niin eläimiä, ympäristöä kuin terveyttäsikin!

Vegaanihaaste on ollut jymymenestys!

Saadun palautteen perusteella kokemus on ollut osallistujille erittäin positiivinen:

“Ruoanlaitto on ollut todella helppoa, ja on ollut kiehtovaa huomata, kuinka paljon hyvää ruokaa saa aikaiseksi ainoastaan kasvipohjaisilla tuotteilla. Olo on ollut kevyempi ja iloisempi - oli se sitten psykologista tai ei.”

“Tietoa on saanut ottaa vastaan sen verran kuin mihin on itse ollut valmis, ja haasteen henki ollut kannustava ja positiivinen.”

“Motivoivinta on se, että tämä on konkreettinen ja oikeasti vaikuttava asia, jonka minä yksilönä voin tehdä. Itse asia ei vesity tai jää kokonaan johonkin poliittisen kompromissipelin syövereihin, vaan sillä mitä minä teen on suora vaikutus tärkeisiin asioihin: eläinten hyvinvointiin, ympäristön tilaan ja kehitysmaiden ihmisiin. Lisäksi tunnen olevani parempi äiti lapselleni kun olen itselleni rehellinen enkä opeta häntä kaksinaismoralismiin suhteessa eläimiin, joita hän lajiin katsomatta rakastaa.”

”Yhteisön tuki oli haasteen onnistumisen kannalta todella tärkeää. Odotin innolla jokapäiväistä uutiskirjettä.”

“Yksi iso motivoija on ollut yhteisöllisyys, että moni muukin osallistuu. Yhteisön tuki, mm. Facebookin Vegaanihaaste-ryhmä, on tuonut paljon motivointia!”

“Olen puolet elämästäni tiedostanut lihansyönnin ympäristövaikutukset ja epäoikeudenmukaisuuden. Lihan käyttö onkin meillä vähentynyt pikkuhiljaa. Maitotuotteista luopuminen tuntui vaikeammalta asialta. Vegaanihaasteen ansiosta pääsin niistäkin irti ongelmitta. Nyt koen, että ruokaideologiani vastaa muuta maailmankatsomustani ja olo on sen takia onnellisempi ja ehjempi. Myös fyysinen olo on parempi, koska syön varmasti monipuolisemmin kuin ennen.”

“Lähdin haasteeseen ennen kaikkea ympäristösyistä, ja olen haasteen aikana ymmärtänyt niiden tärkeyden entistä paremmin. Tämän lisäksi vasta tammikuun aikana myös eettiset kysymykset eläinten hyvinvoinnista alkoivat saada sijaa ajattelussani. Päivittäinen uutiskirje oli aina ilo lukea, ja jotkin vegaanihaasteryhmänkin keskustelut olivat todella antoisia seurata!”

Osallistu sinäkin!