Keitä ovat vegaanituutorit ja mitä he tekevät?

Vegaanihaasteen vastaanottajat voivat halutessaan valita avukseen oman vegaanituutorin, jolta voi kysellä vinkkejä haastekuukauden aikana. Vegaanihaasteen tuutorit ovat vapaaehtoisia ympäri Suomea ja myös muualta maailmasta. Heillä on monenlaisia taustoja ja kiinnostuksen kohteita. Mukana on eri ikäisiä ihmisiä, joiden joukossa on muun muassa perheellisiä, opiskelijoita, urheilijoita ja taiteilijoita. Osa heistä on “sipsikaljavegaaneja” ja osa painottaa terveellistä ruokaa. Osa heistä on ollut vegaanina vasta hetken aikaa ja osa pitkään. Suurin osa heistä on jotain kaikkien näiden asioiden väliltä. Kaikilla tuutoreilla on kuitenkin vähintään perustiedot vegaanina elämisestä hallussaan.

Tutorit

Tuutorilistasta kannattaa valita tuutori, jonka kuvaus sopii parhaiten omaan elämäntilanteeseesi. Omalta tuutorilta voi kysellä kaikesta vegaaniruokavalioon ja -elämäntapaan liittyvästä, kuten reseptivinkeistä, tuotesuosituksista, keittokirja- ja blogisuosikeista tai sosiaalisiin tilanteisiin liittyvistä asioista. Tuutorit vastaavat omien kokemuksiensa ja yleistietonsa pohjalta. Osa tuutoreista voi lähteä oppaaksi ruokakauppaan esittelemään vegaanituotetarjontaa. Tuutoreilla on vaitiolovelvollisuus tuutoroitavan kanssa keskustelemistaan asioista. Heillä on kuitenkin lupa kysellä toisilta tuutoreilta neuvoja, mikäli eivät itse tiedä vastausta kysymykseen.

Tuutoriin ollaan yhteydessä sähköpostilla tai muulla oman tuutorin kanssa yhteisesti sovitulla tavalla. Huomioithan, että kaikki vegaanituutorit ovat vapaaehtoisia eli käyvät töissä, opiskelevat ja harrastavat tuutoroinnin ohessa. Ei siis kannata huolestua, mikäli vastauksen saamisessa kestää useampi päivä.

Tuutoria ei ole pakko valita, vaan voit osallistua Vegaanihaasteeseen myös ilman tuutoria. Moni on kuitenkin kokenut tuutorin neuvot tärkeinä ja kertonut haasteen onnistuneen tuutorin avulla yli odotusten.

Tästä pääset ilmoittautumaan haasteeseen ja valitsemaan tuutorin.

Huom! Mutkikkaissa ruokavalioon ja ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä, kannattaa olla suoraan yhteydessä Vegaaniliiton ravitsemustiimiin. Tiimin laillistetut ravitsemusterapeutit vastaavat esimerkiksi allergioihin, erikoisruokavalioihin, sairauksiin, raskauden aikaiseen tai lasten ja nuorten kasvissyöntiin liittyviin kysymyksiin osoitteessa ravitsemus@vegaaniliitto.fi.