Vegebuumi on tullut jäädäkseen – Vegaanihaaste tekee kasvissyönnin kokeilemisesta helppoa

2017.01.30

Tammikuussa Vegaanihaasteen vastaanotti ennätyksellisesti yli 5 500 ihmistä. Tammikuun aikana haasteen osallistujien voidaan laskea säästäneen yhteensä 181 500 eläintä, 385 000 kuutiometriä vettä sekä kasvihuonekaasupäästöjä määrän, joka vastaa 1 892 000 km matkaa autolla eli 47 kertaa maapallon ympäri. Luvut eivät toki suoraan näy siten, että eläimiä tuotettaisiin tai teurastettaisiin vähemmän, mutta ajan myötä kysynnän lasku näkyy myös vähentyneenä eläintuotantona ja luonnonvaraisten eläinten tappamisena.

Vegaanihaasteeseen osallistuneiden joukossa oli kaikenikäisiä ihmisiä eri puolilta Suomea. Mukana oli paljon myös julkisuudesta tuttuja henkilöitä, muun muassa yrittäjä Jari Sarasvuo, muusikot Maija Vilkkumaa, Vilma Alina, Risto Ylihärsilä, Juha Pekka Tapani Heikkinen sekä Atomirotta Mikko Sarjanen, käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa sekä toimittajat Suvi Ahola ja Anna Perho.

Vegaanihaasteen saaman palautteen mukaan kuukausi on täyttänyt osallistujien odotukset.

– Upea mahdollisuus tehdä muutos. Ilman tukea en olisi lähtenyt ottamaan selvää asioista. Nyt tiedon haku ja lisäopiskelu on helpompaa, kun on pohja mille rakentaa, kertoo yksi Vegaanihaasteen palautekyselyyn vastanneista osallistujista.

– On ollut huikeaa seurata sitä innostusta, jolla tuhannet ihmiset ovat tarttuneet haasteeseen, löytäneet ruoanlaiton ilon ja rakastuneet kasvisruokaan. Vaikka Vegaanihaaste onkin kuukauden kokeilu, suurin osa jatkaa sitä myös tammikuun jälkeen. Vegebuumi on selvästi tullut jäädäkseen, iloitsee Vegaanihaasteen tiedottaja Satu Saunio.

Vegaanihaaste pyörii ympäri vuoden eli ilmoittautua voi milloin vain myös tammikuun jälkeen osoitteessa [vegaanihaaste.fi](). Vegaanihaaste antaa osallistujille tarpeelliset tiedot vegaaniruokavalion kokeilemiseen. Ilmoittautuneet saavat kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää aina päivän reseptin sekä hyödyllistä tietoa ja vinkkejä. Kerran viikossa uutiskirjeessä on mukana kauppalista.

Ilmoittautumisen yhteydessä voi valita itselleen henkilökohtaisen tuutorin, joka vastaa kysymyksiin ja antaa vinkkejä. Tuutoreita on sata ympäri Suomea, ja heillä on paljon tietoa vegaaniruokavaliosta ja käytännön elämästä vegaanina. Tuutoreiden joukossa on muun muassa lapsiperhearkea viettäviä, opiskelijoita, urheilijoita sekä allergioista tietäviä vegaaneja. Vegaanihaasteen tiimissä on mukana myös laillistettuja ravitsemusterapeutteja, joten mutkikkaampiinkin ruokavalioihin on tarvittaessa saatavilla apua.