Focaccia
20 annosta
Taikina
3 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
Pinnalle
1 dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä
1 dl oliiveja
1 tl kuivattua rosmariinia
suolaa

Tee ensin taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi n. 42-asteiseksi. Sekoita veteen hiiva, sokeri ja puolet vehnäjauhoista. Lisää suola, loppu vehnäjauho sekä öljy ja vaivaa kiinteäksi palloksi. Focaccia-taikina saa olla vähän tahmeaa. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.

Levitä leivinpaperi uunipellille ja kaada siihen noin puolet oliiviöljystä. Taputtele taikina oliiviöljyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa taikinaan terävällä veitsellä viiltoja. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Murskaa valkosipulit ja levitä ne viiltoihin. Painele oliivit taikinan sisään. Levitä loppu oliiviöljy leivän pinnalle. Ripottele lopuksi sen päälle rosmariinia ja hieman suolaa.

Paista 190-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Leipä on valmis, kun se on kauniin värinen.