Hedelmäinen vuokaleipä
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl tummaa sokeria
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
2 dl rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä
1 dl auringonkukansiemeniä tai pähkinöitä
1 banaani
n. 11 dl vehnä- ja muita jauhoja (esim. speltti- ja grahamjauhoja)
3 rkl öljyä (esim. rypsi-, kookos- tai oliiviöljyä)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja mausteet sekä noin puolet jauhoista. Sekoita joukkoon seuraavaksi kuivatut hedelmät ja pähkinät ja/tai siemenet sekä viipaloitu banaani. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lisää viimeisenä joukkoon öljy.

Anna kohota noin 45 minuuttia hyvin peitettynä. Alusta taikina jauhotetulla pöydällä ja siirrä se voideltuun leipävuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.