Kuva © Satu Saunio / Tuulispään leivontakirja
Kinuskipikkukakkuset
12 annosta
Vaniljapohja
2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
0,5 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
<Kinuskikuorrute>
2 rkl kaura- tai soijamaitoa
1 dl fariinisokeria
100 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
7 dl tomusokeria
Koristeluun
20 g vegaanista suklaata

Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä amerikan-, kartonki- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

Valmista ensin vaniljapikkukakkuset. Mittaa kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe kulhoon ja sekoita ne. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot muiden ainesten joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella tai vispilällä nopeasti tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.

Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 22 minuuttia. Vaniljakakkuset ovat valmiit, kun niihin työnnettyyn veitseen tai puutikkuun ei jää taikinaa. Anna pikkukakkusten jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Valmista seuraavaksi kuorrute. Kuumenna kauramaito kiehuvaksi joko liedellä tai mikroaaltouunissa ja sekoita sen joukkoon fariinisokeri. Seosta ei ole tarkoitus keittää, joten siirrä se pois liedeltä. Anna seoksen jäähtyä kymmenen minuuttia. Vaahdota margariini, vaniljajauhe, suola ja puolet tomusokerista sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kuorrutteen sekaan loppu tomusokeri sekä kauramaito-fariinisokeriseos ja vatkaa kuohkeaksi. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden kakkusten päälle. Koristele pikkukakkuset sulattamalla suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikroaaltouunissa ja valuttamalla sitä lusikalla ohuena nauhana kuorrutteen päälle koristeeksi.

Säilytä valmiit kakkuset jääkaapissa.

Vinkki: Pikkukakkuset voi tehdä myös gluteenittomina! Käytä sekä taikinassa että kuorrutteessa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot 2 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 14 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.