Pretzelit
8 annosta
Rinkelit
2,5 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa tai 0,25 pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
6 dl vehnäjauhoja
Keitinvesi
1, 5 l vettä
2 tl suolaa
1 rkl ruokasoodaa
Pinnalle
sulatettua vegaanista margariinia tai öljyä
karkeaa suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tai hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, jos käytät kuivahiivaa. Sekoita veden joukkoon hiiva, suola, sokeri, öljy ja puolet vehnäjauhoista. Jatka vehnäjauhojen lisäämistä käsin vaivaamalla, kunnes taikina on kimmoisaa. Vaivaa taikina hyvin. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi noin 45 minuutin ajan.

Vaivaa taikina uudelleen ja jaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapalat n. 40 senttisiksi pötköiksi ja muotoile ne rinkeleiksi leivinpaperin päälle.

Laita uuni kuumenemaan 225 C-asteeseen.

Laita vesi kiehumaan. Kun se kiehuu, lisää sen sekaan suola ja ruokasooda. Laske kukin rinkeli varovasti puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja nosta pois reikäkauhalla tai haarukalla. Voitele keitetty rinkeli margariinisulalla ja ripottele sen pinnalle suolaa.

Paista rinkeleitä esilämmitetyn uunin keskitasolla 12–14 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Tarjoile heti.