toimittaja, kolumnistiTuomas Enbuske

”Nyt vuoden kasvissyöjänä, muutaman kerran kalan kanssa pettäneenä Vegaanihaaste tuntuu just oikealta liikkeeltä. Juustoa tulee ikävä. Juustolla taas ei varmasti tule lainkaan ikävä minua. Ilmastonmuutos ja eläinten kärsimys ovat käsittääkseni isompia ongelma kuin minun itsekkäät mielihaluni.”

(Kuva: Outi Törmälä)

Vegaanihaaste tuntuu just oikealta liikkeeltä
käsikirjoittaja, ohjaajaSelma Vilhunen

"Olen samanaikaisesti sekä hyvin huolestunut maapallon tulevaisuudesta, että erittäin mukavuudenhaluinen ja laiska. Vegaanihaasteeseen osallistumalla opin ehkä uusia tapoja tehdä hyvää ja ilmastoystävällistä ruokaa niin, että vegaanius alkaa vähitellen näyttää yhä vähemmän haasteelta ja yhä enemmän tavalliselta arjelta. En usko hetkeäkään, että pysyn haasteen tavoitteissa täydellisesti, mutta uskon, että pienilläkin muutoksilla on merkitystä."

pienilläkin muutoksilla on merkitystä
toimittaja, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaRonja Salmi

"Ruokavalio on arjen ympäristövalinta. Vegaanius kiinnostaa ympäristösyistä."

Vegaanius kiinnostaa ympäristösyistä.
näyttelijä, käsikirjoittajaVille Myllyrinne

"Uskon, että meidän kaikkien on tehtävä parhaamme ympäristön eteen ja muutettava tottumuksiamme. Itselleni tämä on motivoiva ja hyvä tapa kokeilla mitä se kohdallani tarkoittaisi. Toivottavasti käteen jää jotakin pysyvää. Ja ehkä samalla joku muukin innostuu kokeilemaan."

meidän kaikkien on tehtävä parhaamme ympäristön eteen ja muutettava tottumuksiamme
toimittaja, tuottajaBaba Lybeck

”Koko perheeni on jo lähes kokonaan vegaaninen, joten haaste on helppo ottaa vastaan. Esimerkiksi joulutarjoilut olivat tänä vuonna vegaaniset. Olen riemulla seurannut vegaanivaihtoehtojen räjähdysmäistä kasvua kauppojen hyllyllä. 1980-lukuun verrattuna elämme varsinaista luksusaikaa! Suurin syy vegaaniseen ruokavalioon siirtymisessä on toive ilmastonmuutoksen hillitsemisestä mutta eläinoikeudet painavat myös. En ole koskaan ollut ruokaan liittyen ehdoton mutta tehotuotettua lihaa olen välttänyt aina.”

(Kuva: Iiris Heikka)

Olen riemulla seurannut vegaanivaihtoehtojen räjähdysmäistä kasvua kauppojen hyllyllä.
viestintäasiantuntija, kirjoittajaVille Blåfield

"Olen surkea omien elintapojeni muuttamisessa, joten haaste on mulle hyvä pakko. On alkanut tuntua ilmiselvältä, että huoleton sekasyömiseni ei kestä eettistä eikä ekologista tarkastelua."

kirjailija, Vegaanihaasteen kummiKatja Kettu

"Olen ollut kasvissyöjä teini-iästä saakka. Alunperin minulle tärkein asia olivat eläinten oikeudet, mutta ajan myötä on tullut sillä tavalla laiskaksi että vapaa muna ja juusto maistuvat eikä asiaa edes ajattele. Nyt yritän pienentää vegaanivaliolla hiilijalanjälkeä ja tutkia mistä ruoka tulee ja millaisia ilmastovaikutuksia sillä on. Kannustan muitakin maapallon yhteisiin talkoisiin! Se voi myös maistua herkulliselta."

(Kuva: Ofer Amir / WSOY)

Kannustan muitakin maapallon yhteisiin talkoisiin!
toimittaja, kirjailija, Vegaanihaasteen kummiKimmo Ohtonen

"Oma vegaanisuuteni alkoi kokeiluluonteisena viime vuoden haasteella. Tammikuun Vegaanihaasteen jälkeen homman jatkaminen tuntui luonnolliselta. Nyt vuotta myöhemmin olo tuntuu kevyemmällä ja energisemmältä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Elämäntaparemonttini positiiviset vaikutukset ovat näkyneet työssäni kirjailijana ja harrastuksessani pitkänmatkan uinnissa. 

Ruoka on samalla hyvin henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen asia. Meille kaikille tekisi hyvää joskus miettiä avarakatseisesti omia tottumuksiamme ja rohkeasti koittaa uutta, josta kenties voi tulla jotain hyvää ja pysyvää. 

Maailma on muuttunut nopeasti, ja on hienoa, että ihmiset elämän eri juoksuista haluavat yksilöllisillä teoillaan vaikuttaa positiivisesti muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan, eläinten inhimilliseen kohteluun ja luonnon monimuotoisuuteen - omasta terveydestä huolehtimisen lisäksi. Tämä on mielestäni myös vegaanihaasteen ydin: huolehtimalla itsestäsi voit pitää hyvää huolta luonnosta ympärilläsi. On ilo ja kunnia olla tänä vuonna mukana Vegaanihaasteessa kummin roolissa. Toivotan kaikki tervetulleiksi mukaan Vegaanihaasteeseen: kaikkien teoilla on väliä."

huolehtimalla itsestäsi voit pitää hyvää huolta luonnosta ympärilläsi
Fitnessmalli 2018, hyvinvointialan vaikuttaja, Vegaanihaasteen kummiMaiju Riskala

"Tänä vuonna minulla tulee neljä vuotta täyteen vegaanina – aluksi ruokavalion pariin innoittivat terveydelliset syyt, nyt rinnalle on noussut vahvasti myös ympäristön hyvinvointi. Liian usein taivumme ajattelemaan, että meidän valinnoillamme ei ole merkitystä kokonaisuuden kannalta - eikä niillä olekaan, jos kaikki ajattelevat näin ja siirtävät vastuuta eteenpäin. Jonkun se koppi on otettava, kaikkien valinnoilla, pienillä ja suurilla, on merkitystä.

Treenaan tavoitteellisesti ja haluan rikkoa ennakkoluuloja siitä, ettei paljon urheileva pärjää kasvisruokavaliolla – kaiken voi tehdä ravitsemuksen osalta hyvin tai huonosti, ruokavaliosta riippumatta. Vegaanisella ruokavaliolla minulla on energiaa treenata kovaa ja nousujohteisesti. Vegaanisia vaihtoehtoja on nykyään huomattavasti enemmän kuin neljä vuotta sitten ja kehitys on noususuunnassa, joten ruokavalion koostaminen ja ravintoaineiden riittävä ja monipuolinen saanti vegaanisesta ruokavaliosta on helppoa ja vaivatonta jopa aktiiviselle treenaajalle."

ruokavalion koostaminen ja ravintoaineiden riittävä ja monipuolinen saanti vegaanisesta ruokavaliosta on helppoa ja vaivatonta jopa aktiiviselle treenaajalle
tubettaja, bloggaajaJanne "naaG" Naakka

"Kauppareissu kerrallaan olen siirtynyt yhä enemmän vegaanisiin vaihtoehtoihin. Lähdin haasteeseen mukaan, sillä haluan nähdä miten paljon muutoksia multa vaatisi siirtyä kokonaan vegaaniseen ruokavalioon. Vähentämällä tai lopettamalla kokonaan eläinperäisten tuotteiden käytön me voidaan edesauttaa sitä, että tää maapallo säilyisi mahdollisimman hyvänä myös jälkipolville."

voidaan edesauttaa sitä, että tää maapallo säilyisi mahdollisimman hyvänä myös jälkipolville