Wokkaa kasvikset herkuiksi!

Wokki on nopeaa ruokaa, johon on helppo upottaa paljonkin erilaisia kasviksia. Kasvisten lisäksi wokkiin kannattaa valita jokin kasviproteiini sekä esimerkiksi nuudeleita ruokaisuutta tuomaan.

Lue tästä vinkit, joiden avulla valmistat monipuolisen ja herkullisen wokin lempituotteistasi!

Mausteet

Wokissa tärkeitä ovat mausteet, jotka voit koostaa itse tai käyttää valmiita mauste- tai ateriakastikkeita.

Wokeissa käytetään yleisesti soijakastiketta, sokeria, inkivääriä, chiliä ja valkosipulia, mutta voit tietysti itse valita wokkiisi sellaiset maut, joista pidät.

Kuvassa on mustan puupöydän päällä öljyä, chiliä, inkivääriä, sipulia, sokeria, soijakastiketta ja valkosipulia.

Nuudelit

Valitse mieleisesi nuudelit erilaisten riisi-, täysjyvä- ja annosnuudeleiden joukosta. (Monet nuudelit ovat täysin kasviperäisiä. Jos nuudeleiden valmistuksessa on käytetty kananmunaa, se ilmoitetaan yleensä selvästi jo pakkauksen etupuolella.)

Annosnuudeleista, jotka sisältävät maustepussin, ovat yllättävätkin maut usein kasviperäisiä kun sisällysluetteloa katsoo tarkemmin. Esimerkiksi monet kanan- ja lihanmakuiset nuudelit ovat kokonaan kasviperäisiä. Näet listan vegaanisista nuudeleista täältä.

Kuvassa on mustan pöydän päällä täysjyvänuudeleita, annosnuudeleita sekä riisinuudeleita pakkauksissaan.

Kasvikset

Wokkiin voit valita kasvikset joko tuoreina tai kaupan pakastealtaasta. Kokeile paprikaa, parsakaalia, kesäkurpitsaa, porkkanaa tai keräkaalia. Anna mahdollisuus myös vaikkapa lantulle tai palsternakalle.

Myös säilykepuolelta löytyy hyviä aineksia wokkiin, kuten minimaissia ja bambunversoja. 

Kuvassa on mustalla puupöydällä korianteria, porkkanaa, paprikaa, parsakaalia, keräkaalia ja limen puolikkaita.

Kasviproteiinit

Kuutioitu tofu sopii wokin valmistukseen kuin nenä päähän. Niitä löydät kaupasta myös valmiiksi maustettuina (So Fine), jotka on helppo vain heittää pannulle. Kokeile myös Jalotofun Paahtopaloja.

Beanit-härkäpapusuikaleet ovat myös omiaan wokissa varsinkin, jos kaipaat jotain tuhdimpaa purtavaa. Beanitiä löydät kauppojen kylmähyllystä sekä maustettuna että maustamattomana.

Palkokasveista esimerkiksi pakastealtaasta löytyvät soijapavut tai pakasteherneet ovat hauska väripilkku wokin seassa. Myös muita papuja voi lisätä wokkiin. Kokeile esimerkiksi valmiiksi keitettyjä kidneypapuja.

Kuvassa on mustalla pöydällä tofukuutioita, härkäpapusuikaleita ja edamame- eli soijapapuja.

Kaali-tofuwokki

neljälle

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • puolikas punainen chilipalko
  • 260 g valmiiksi maustettuja tofupaloja (esim. So Fine thai style)
  • ¼ kaalin päästä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • ½ tl sokeria
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 3 kiekkoa riisinuudeleita (noin 130 g)
  • suolaa tarvittessa
  • (korianteria ja limen mehua viimeistelyyn)

Aloita pilkkomalla kaikki kasvikset. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja chili. Suikaloi sipuli ja kaali ohuiksi suikaleiksi. 

Lorauta pannulle rypsiöljyä ja kuumenna. Kuullota ensin sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili. Mausta soijakastikkeella, sokerilla ja mustapippurilla. Kun aromit ovat lähteneet liikkeelle ja paistos tuoksuu herkulliselle, lisää joukkoon tofupalat.

Paista tofuja parin minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon kaalisuikaleet. Paista niin, että kaali pehmenee sopivasti.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta hyvin ja lisää paistoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittessa suolaa.

Koristele valmis annos tuoreella korianterilla ja lorauta päälle limen mehua.


Kokeile myös muita wokkireseptejä, esimerkiksi lehtikaalia sitruuna-chilikastikkeella tai chili-limenuudeleita!


Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT