Mahtava vegevinkkipaketti vapuksi!

Munkkirinkilöitä sydämen mallisella lautasella pöydällä, jonka maalipinta on kulunut

Vappu on aivan nurkan takana, joten kokosimme sinulle mahtavan tietopaketin parhaista eläinystävällisistä vappuherkuista. Listassamme on sekä kaupoista valmiina ostettavia tuotteita että reseptejä, joiden avulla herkut voi loihtia itse. Toivotamme sinulle oikein maittavaa ja mukavaa vappua!

Listassamme mainittuja tuotteita saa ihan tavallisista ruokakaupoista ja parhaiten kaikkein isoimmista marketeista. Kauppojen valikoimat voivat kuitenkin vaihdella. Suosittelemme tutustumaan myös kasvisruokiin erikoistuneiden kauppojen tarjontaan, jos vain omalla paikkakunnallasi sellaisia on! Niiden valikoimissa on usein sellaisia tuotteita, kuten erikoisempia nakkeja ja pihvejä, joita ei myydä perusruokakaupoissa.

Kasvikset

Jos vappuusi kuuluu grillaamista, kokeile näitä vinkkejä! Jos sää ajaa grillaajat sisälle, valmistuvat nämä myös uunissa 200–225 asteessa grillivastuksen alla.

  • Leikkaa maissintähkät varovaisesti muutaman sentin paksuisiksi kiekoiksi, voitele öljyllä tai grillauskastikkeella ja grillaa n. 10 minuuttia. Voit sipaista valmiit kiekot margariinilla ja ripotella niiden päälle suosikkimausteitasi, kuten sitruunapippuria, mustapippuria tai valkosipulia. Myös sitruuna- ja limemehu sopivat hyvin maissin kanssa.

  • Kuori porkkanat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Marinoi mustapippurin, valkosipulin, öljyn, omenaviinietikan ja soijakastikkeen seoksessa tunnin ajan tai yön yli. Jos sinulla on nestemäistä savuaromia, voit lisätä sitäkin marinadin sekaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös jotain valmista grillaus- tai marinointikastiketta. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia.

  • Leikkaa kukkakaali kahden senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Hiero siivujen pintaan öljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Grillaa kypsiksi n. 10 minuuttia. Jos leikkaamisesta jää yli kukkakaalisilppua, voit kypsentää sen folionyytin sisällä öljyn ja mausteiden kera.

  • Halkaise kokonainen valkosipuli. Sivele halkaistuille pinnoille öljyä ja ripottele päälle suolaa. Laita valkosipulin puolikkaat folionyyttiin ja grillaa kypsiksi n. 15 minuuttia. Valkosipulin maku ja rakenne pehmenevät ja sitä voi käyttää levitteenä tai syödä pieninä makupaloina muiden grilliherkkujen kanssa.

  • Leikkaa parsoista pois niiden kuiva kanta ja sivele parsat öljyllä. Paahda grillissä muutaman minuutin ajan eli kunnes parsat ovat vielä vähän napakoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat tarjoilla parsaa majoneesin kera, näet täältä paljon vegaanisia vaihtoehtoja.

Tofu ja tempe

Tofu on jo monelle tuttu runsasproteiininen ja monikäyttöinen tuote. Sitä voi ostaa sekä maustamattomana että monin tavoin marinoituna ja maustettuna. Tempe sen sijaan on uudempi tulokas suomalaisessa keittiössä.

  • Useimpien suosikkeja ovat erilaiset savustetut ja kylmäsavutofut, joita saa niin perusmarketeista, Lidlistä kuin kasvisruokiin erikoistuneista kaupoistakin.

  • Valmiiksi marinoidut ja maustetut tofut ovat siitä mukavia, että niitä ei välttämättä tarvitse maustaa itse. Leikkaa marinoitu/maustettu tofu kuutioiksi tai siivuiksi ja paista joko sellaisenaan tai vartaassa.

  • Jos käytät maustamatonta tofua, se kannattaa kuivata hyvin ennen marinoimista ja kypsentämistä. Tofu imee itseensä paremmin makuja, kun siitä ensin poistetaan nestettä. Tofun voi kuivata yksinkertaisimmillaan painelemalla sitä kevyesti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Voit myös asettaa tofun päälle lautasen sekä painon ja antaa nesteiden puristua hitaasti pois tofusta. Kolmas tapa on pakastaa tofu. Pakastettu ja sulatettu tofu muuttuu vähän pesusienimäiseksi, jolloin siitä on helppo puristaa pois paljon nestettä. Tofun voi marinoida valmiilla kastikkeella tai itsetehdyllä. Hyvän marinadin saa esimerkiksi öljystä, soijakastikkeesta, raastetusta inkivääristä sekä hienonnetusta chilistä ja valkosipulista.

  • Tempe on erityisesti indonesialaisessa keittiössä käytetty raaka-aine, joka on aivan vastikään saapunut suomalaisiin marketteihin. Perinteisesti sitä on valmistettu soijasta, mutta nyt saatavilla on suht yleisesti myös herneestä, härkäpavusta ja lupiinista valmistettuja Jalotofun Jalotempejä. Tempen makuun saattaa joutua vähän totuttelemaan, sillä se poikkeaa maultaan ja rakenteeltaan paljon perinteisistä suomalaisen keittiön raaka-aineista ja myös yleisemmin tunnetusta tofusta. Hyvä tapa totutella tempeen on tehdä sille runsas marinadi ja paistaa tai grillata se rapeaksi.

Seitan

Proteiinipitoista seitania voi ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse gluteenijauhoista.

  • Vöner, Vegem ja Santun seitan valmistavat kaikki seitankebabia. Tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupan ja kaupungin mukaan. Kebabin voi kuumentaa pannulla ja käyttää vaikkapa pitaleipien täytteenä kasvisten ja hyvien kastikkeiden kera.

  • Seitankebabia voi valmistaa myös itse esimerkiksi tällä ohjeella.

  • Jos haluat seitanpihvejä, voit kokeilla esimerkiksi näitä pippurisia seitanpihvejä. Pihvit voi grillata tai valmistaa pannulla.

  • Jos taas haluat valmistaa vapuksi voileipiä, piirakkaa tai pitsaa mausteisella seitanmakkaralla, testaa tätä ohjetta.

  • Jos kaipaat gluteenitonta vaihtoehtoa seitanille, kokeile tätä ohjetta.

Nakit ja makkarat

Vegaaniset nakit ja makkarat sopivat niin perunasalaatin kaveriksi kuin hotdoginkin sisään.

Huomaathan, että ihan kaikki kaupoissa myytävät kasvisnakit eivät ole vegaanisia, vaan osassa niistä on käytetty kananmunaa. Asia selviää helposti tuoteselosteesta. Kaikki listaamamme tuotteet ovat kuitenkin täysin kasviperäisiä.

Jos haluat tehdä nakkeja ja makkaroita itse, voit kokeilla näitä reseptejä.

Pyörykät

Vegaanin vappupöytään kuuluvat myös erilaiset pyörykät. Ne voi lämmittää pannulla tai uunissa ja tarjoilla sellaisenaan tai vaikkapa osana salaattia!

Näitä pyöryköitä on helposti saatavilla monista ruokakaupoista.

Jos haluat tehdä pyörykät itse, voit kokeilla näitä reseptejä.

Salaatit

Perunasalaatti sekä erilaiset muut salaatit kuuluvat monella vappupöytään joko valmiina kaupasta ostettuina tai itsetehtyinä. Seuraavat kaupoista valmiina ostettavat salaatit ovat täysin vegaanisia.

Jos haluat tehdä perunasalaatin itse, on tässä siihen hyviä vaihtoehtoja.

Sipsit ja dipit

Ruokakaupoissa on tosi paljon sipsivalikoimaa myös vegaaneille eikä meidän tarvitse jäädä vaille dippiäkään!

  • Perunapohjaisten sipsien rinnalle on tullut lyhyen ajan sisällä tosi paljon mielenkiintoisia uutuuksia, kuten linssi-, hummus-, kaura-, banaani- ja ruissipsejä.

  • Sipsien joukossa on myös sellaisia makuja, joiden ei heti ajattelisi olevan vegaanisia, mutta niin vain nekin ovat täysin kasviperäisiä. Esimerkiksi Pringles Smokey Bacon, Estrella kermaviili & sipuli -linssisipsit, Indian Nacho Cheese -maissilastut ja Linkosuon Sour cream & onion -kaurasipsit ovat kaikki vegaanisia.

  • Dippijauheissakin on paljon valinnanvaraa. Esimerkiksi Taffel Valkosipuli, Sweet chili sekä 3 sipulia, Estrellan Holiday sekä Roasted Onion dipmix, Lidlin Crusti Croc Barbecue, Taco, Valkosipuli sekä American, Rainbow’n Onion & Chili, Garlic, Taco sekä American, Pirkka Valkosipuli, Taco, American sekä Paahdettu sipuli ja Poppamiehen Blue Cheese Dip ovat kaikki vegaanisia.

  • Dippijauheen voi sekoittaa Oatlyn tai Yosan kaurafraicheen, maustamattomaan soija- tai kaurajogurttiin tai kauratuorejuustoon. Osa käyttää dipin pohjana myös Alpron Go on -soijarahkaa, vaikka siinä onkin vieno vaniljan maku ja vähän makeutta.

  • Näet tarkan sipsi- ja dippijauhelistan Vegaanituotteet-sivulta.

Munkit ja muut leivonnaisherkut

Munkit, tippaleivät ja muut makeat ihanuudet ovat tietysti myös osa vapun viettoa. Niidenkään nauttimista ei tietenkään tarvitse lopettaa, vaikka olisikin vegaani.

  • Lidlin paistopisteen munkkirinkilät ja pretzelit ovat vegaanisia.

  • Arnoldsin valikoimissa kanelisokeri original sekä kanelisokeri jammy ovat vegaanisia. Joistakin Arnoldseista voi vielä saada keltaisella pomadalla kuorrutettuja tipudonitseja.

  • Elosen possumunkit, Jokioisten possu-, hillo- ja rinkelimunkit sekä monet muut peruskaupoissa myytävät munkit ovat myös vegaanisia.

  • Munkit on helppo tehdä vegaanisena, kun käyttää taikinassa kaura- tai jotain muuta kasvimaitoa ja vaihtaa voin margariiniin tai öljyyn. Kamomillan konditoriassa on hyvä perusmunkkiresepti ja Chocochilissä kiva kookosmunkkiresepti.

  • Tippaleipiä saa valmiiksi vegaanisena vain satunnaisesti, mutta niitä voi tietysti leipoa myös itse esimerkiksi tällä reseptillä.

Juomat

Vapun juhlamieltä nostatetaan myös herkullisilla juomilla. Tässä meidän vinkkimme! Huomaathan, että osa resepteistä sisältää alkoholia.

  • Mansikka-persikkadrinkki

  • Kotitekoinen kookos-Baileys (Baileys valmistaa nykyisin myös vegaanista versiota juomastaan, mutta sitä ei toistaiseksi saa Suomesta.)

  • Jäätelökahvi

  • Mustikkajäätee

  • Joissakin kaupan simoissa on hunajaa, joten jos haluat välttää sen käyttöä, suosittelemme lukemaan tuoteselosteen. Hunajattomia simoja ovat esimerkiksi Spring sima 1,5 l, Marli sima 0,75 l, Wanhan Porvoon Fabriikki sima 0,95 l, Kaskein juhlasima 1 l sekä Kaskein luomusima 0,7 l.

  • Voit myös tutustua listaan vegaanisista alkoholijuomista Vegaanituotteet-sivulla.

Lisää reseptejä!

Tutustu myös suosittujen vegaaniblogien vappureseptitarjontaan!

  • Pidempi korsi antaa vinkit kahdeksaan suolaiseen vappuherkkuun. Reseptien seassa on piirakoita, leipiä ja salaatteja.

  • Chocochili-blogin vappumenu sisältää niin salaatteja, suolaisia naposteltavia, jälkkäreitä kuin juomiakin.

  • Kamomillan konditoriasta saat munkki-, tippaleipä- ja muut leivonnaisvinkit. (Osa näistä leivonnaisista on mahdollista tehdä myös gluteenittomana.)

 

Kuva: Satu Saunio / Kamomillan konditoria, munkit

Parhaat vegaaniherkut ja reseptit pääsiäiseen

suklaamunat

Pääsiäisen aikaan herkutellaan tietenkin suklailla, karkeilla, leivonnaisilla ja hieman juhlallisemmilla ruoilla. Kokosimme avuksesi joitain vinkkejä eläinystävälliseen pääsiäisen viettoon!


Karkit ja suklaat
Pääsiäisen aikaan kaupoissa myydään Pandan Tipu-konvehteja. Lidlin valikoimissa on suklaapäällysteisiä Favorina-marsipaanimunia. Dammenberg valmistaa vadelma-täytesuklaakonvehteja sekä Tipu-tummasuklaata.

Vegekaupat, Punnitse ja säästä -liikkeet, ekokaupat sekä jotkut isommat marketit myyvät erilaisia vegaanisia suklaamunia.

Fazer valmistaa Tutti Frutti Bunnies -hedelmäkarkkeja pääsiäisen aikaan. Muita pääsiäiseen sopivia herkkuja ovat esimerkiksi Pirkka Dark Mint -täytesuklaa, Marianne-karkit ja Wiener Nougat -konvehdit. Katso lista vegaanisista suklaista täältä ja karkeista täältä.


Pääruoat ja pikkusuolaiset


Jälkiruoat

Leivonta onnistuu helposti myös ilman kananmunia. Lue täältä Kamomillan konditoria -blogin opas kananmunien korvaamiseen leivonnassa ja ruoanlaitossa. Kokeile myös näitä kananmunattomia reseptejä!


Mämmi
Mämmi on vegaanista. Mämmiä voi syödä suosikkikasvimaidon kanssa. Kokeile myös kauravaniljakastikkeen, kasvivispin tai soija-, kaura- riisi- tai kookospohjaisen jäätelön kera. Mämmistä voi tehdä myös suklaista moussea tai muffinsseja.


Vinkki! Chocochili-blogista löydät myös koosteen pääsiäisvinkeistä ja resepteistä! 

 

Vegaaniruokavalion UKK

Monenlaisia porkkanoita halkaistuna ja aseteltuna uunipellille

Ruokavalion muuttamisen yhteydessä saattaa vastaan tulla kysymyksiä, joihin ei olekaan välttämättä itsellä heti suoraa vastausta. Kokosimme tähän muutamia yleisimpiä kysymyksiä sekä vastaukset niihin.

Tuoteselosteessa lukee, että tuote saattaa sisältää jäämiä maidosta tai kananmunista. Onko tuote vegaaninen?

Tuote on vegaaninen. Saattaa sisältää -teksti on tuotteessa siksi, että tuote on valmistettu samalla tuotantolinjalla, jossa käsitellään maitoa tai munia. Tällöin tuotteessa voi vahingossa olla jäämiä näistä ainesosista. Teksti on olemassa allergikkoja varten, jotta herkimmät allergikot osaavat varoa tuotetta.

En löytänyt tuotetta X vegaanituotteet.net-sivulta, vaikka tuotteen raaka-aineissa ei ole mitään eläinperäistä. Onko tuote vegaaninen?

Vegaanituotteet.net-sivusto on todella hyödyllinen ja kattava sivu, josta on paljon iloa niin aloitteleville vegaaneille kuin konkareillekin. Aivan kaikki vegaaniset tuotteet eivät kuitenkaan sieltä löydy, joten voit luottaa tuotteen tuoteselosteeseen. Esimerkiksi useimmat mehukeitot ovat vegaanisia, vaikka niitä ei olekaan sinne listattu.

Söin vahingossa/tahallani epävegaanista ruokaa. Pitääkö minun lopettaa Vegaanihaaste kesken?

Me kaikki teemme silloin tällöin hutiostoksia tai syömme vahingossa ruokaa, jonka raaka-aineista meillä on vääriä tietoja. Joskus myös mieliteot ottavat vallan. Ne eivät ole syy jättää Vegaanihaastetta kesken, sillä Vegaanihaasteessa ei ole kyse täydellisyyshaasteesta. Ennemmin siinä on kyse uuden oppimisesta, ja oppimiseen puolestaan kuuluu lähes väistämättä se, että kaikki ei mene aina ihan suunnitelmien mukaan. Jos sinusta tuntuu siltä, että aika ei ole juuri nyt sopiva Vegaanihaasteelle, voit halutessasi palata sen pariin myöhemmin uudelleen.

En voi syödä gluteenia/soijaa/pähkinöitä/palkokasveja tai olen allerginen ruoka-aineelle X. Onko minun mahdollista olla vegaani?

Mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole ihmiselle välttämätön, joten yksittäiset allergiat eivät estä vegaaniruokavalion toteuttamista. Myöskään gluteenittomuus, soijattomuus tai pähkinättömyys eivät yksistään tee vegaaniruokavalion noudattamisesta mahdotonta.

Jos allergioita tai ruokayliherkkyyksiä on useita ja ruokavalio kapenee niiden vuoksi paljon, suosittelemme olemaan yhteydessä ravitsemusalan asiantuntijaan, joka osaa neuvoa ruokavalion koostamisessa. Erityisesti vaikeissa tapauksissa voi olla paikallaan olla noudattamatta vegaaniruokavaliota, sillä oman hyvinvoinnin tulisi mennä ruokavalion edelle. Etene siis pikkuhiljaa ja etsi sinulle sopivat tuotteet.

Miksi vegaanit syövät lihaa muistuttavia kasvisruokia, kuten seitannakkeja, soijasuikaleita tai nyhtökauraa? Eivätkö he voisi vain syödä kasvisruokaa?

Harva kasvissyöjä on jättänyt eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliostaan niiden maun takia. Yleisimmin syy piilee tuotantoeläinten kohtelussa, eläinperäisten elintarvikkeiden ympäristövaikutuksissa tai ruokavalion terveysnäkökulmissa. Moni kasvissyöjä kaipaa kuitenkin tuttuja makuja, suutuntumia ja käyttötapoja, joten lihaa muistuttavat elintarvikkeet ovatkin heille tosi hyvä juttu. Nämä tuotteet ovat yhtälailla kasvisruokaa kuin vaikkapa vihannekset, juurekset ja pavut, sillä ne on valmistettu kasviperäisistä ainesosista. Lihaa muistuttavia vegaanisia elintarvikkeita ei tietenkään ole mikään pakko syödä, jos ei pidä niistä.

Syövätkö vegaanit paljon eineksiä?

Vegaanit syövät eineksiä yhtä paljon kuin muutkin henkilöt. Vegaaniset einekset ovat tosi uusi asia, sillä vielä viisi vuotta sitten markkinoilla oli huomattavasti vähemmän vegaanisia erikoistuotteita kuin nykyisin. Tästä johtuu, että kun uusia tuotteita tulee markkinoille, niistä innostutaan ja siksi vegaanit jakavat kuvia ja kokemuksia uusista tuotteista omilla sosiaalisen median tileillään. Huomionarvoista on toki sekin, että suuri osa ihmisistä tietää jo perunan, kukkakaalin, herneen, pastan ja muut vegaaniruokavalion perusraaka-aineet, joten niiden ostaminen kaupasta ei herätä välttämättä halua kertoa ostoksista muille. On hienoa, että nykyisin on olemassa myös vegaaneille sopivia eineksiä, sillä myös vegaanit haluavat tehdä arjestaan helppoa.

Voinko olla vegaani, jos lemmikkini syö lihaa?

Lemmikkieläimen ruokavaliolla ei ole vaikutusta siihen, mitä nimeä lemmikin huoltaja käyttää omasta ruokavaliostaan. Jos siis et syö lemmikkisi epävegaanisia ruokia, voit aivan hyvin kutsua itseäsi vegaaniksi.

Kestävätkö kasvimaidot ja kasvikermat kuumentamista?

Kasvimaitotuotteita voi käyttää pääsääntöisesti aivan samoin kuin eläinperäisiä maitotuotteita. Ne sopivat siis ruoanlaittoon ja leivontaan oikein hyvin. Voit lukea kasvimaidoista lisää täältä. Kahvissa osa kasvimaidoista saattaa sakkaantua, mutta kahvikelpoisiakin kahvimaitoja on olemassa monia. Lue niistä lisää täältä.

Onko pasta vegaanista?

Kuivapastat ovat lähes aina vegaanisia. Joissain nauhapastoissa ja lasagnelevyissä voi olla kananmunaa ja musta pasta on voitu värjätä mustekalan musteella, mutta nämä selviävät, kun lukee tuoteselosteen. Tuorepastan valmistuksessa on useimmiten käytetty kananmunaa. Jos teet itse tuorepastaa, se onnistuu hyvin myös ilman kananmunaa. Yhden hyvän reseptin näet Chocochili-blogista.

Olen kuullut, että punainen elintarvikeväri voi olla tehty hyönteisistä. Ovatko hillot ja ketsupit siis vegaanisia?

Lähes kaikki hillot ja ketsupit ovat punaisesta väristään huolimatta vegaanisia, sillä niihin lisätään väriaineita vain harvoin. Joissain yksittäisissä marmeladeissa tai hilloissa voi olla punaista väriainetta eli karmiinia (E120) tai hyytelöimisaineena liivatetta eli gelatiinia, mutta tämä on harvinaista ja selviää lukemalla tuoteselosteen.

Saako vegaani juoda kahvia tai käyttää alkoholia?

Vegaaniruokavalio tai -elämäntapa ei aseta rajoitteita piristeiden tai päihteiden käyttöön. Mikäli henkilö itse haluaa olla juomatta kahvia tai käyttämättä alkoholia, on se tietysti täysin sallittua. Alkoholijuomien valmistuksessa on voitu käyttää eläinperäisiä aineita, vaikka se ei kävisikään ilmi tuotteen pakkauksesta. Vegaani-merkinnät ovat kuitenkin viime aikoina yleistyneet myös alkoholijuomissa, ja esimerkiksi Alkossa tiedetään jo hyvin, mitkä tuotteet ovat vegaanisia. Jos haluat selvittää tietyn alkoholijuoman vegaanisuuden, on Vegaanituotteet-sivun alkoholijuomalistaus siihen kätevä. On myös ihan ok jättää huomioimatta se, että alkoholijuoma on voitu valmistaa eläinperäisiä tuotteita käyttäen, koska asian selvittäminen ei aina ole helppoa. Erityisesti uutta ruokavaliota opiskellessa kannattaa ns. pikkujutut jättää huomiotta ja palata niihin myöhemmin, jos siltä tuntuu.  

Mitkä leivät sopivat vegaaneille? Saavatko vegaanit syödä gluteenia?

Suurin osa Suomessa myytävistä leivistä on täysin vegaanisia. Joissain yksittäisissä leivissä voi olla maitoa, mutta sen voi selvittää helposti lukemalla tuoteselosteen. Monissa leivissä on käytetty sellaisia lisäaineita, jotka voivat olla joko kasvi- tai eläinperäisiä, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta kasviperäisiä. Nyt markkinoille on tullut myös hyönteisiä sisältäviä leipiä, mutta ne tunnistaa helposti jo tuotteen nimestä. Mikäli vegaanilla ei ole keliakiaa tai gluteeniyliherkkyyttä, ei ole mitään syytä, miksi vegaanin pitäisi jättää gluteenia sisältävät tuotteet syömättä.

Syövätkö vegaanit sieniä tai hiivaa? Ne kun eivät ole kasveja.

Vegaanit syövät molempia. Sienet ja hiiva eivät kuulu kasveihin eivätkä eläimiin, eikä niiden syömistä voi nykytieteen valossa pitää epäeettisenä.

Olen kuullut, että luontaiset aromit voivat olla peräisin majavan anaalirauhasista. Pitääkö tämä paikkansa?

Hauste-nimistä ainetta valmistetaan majavan anaalirauhasnesteestä, mutta sen käyttö elintarvikkeissa ja kosmetiikassa on hyvin harvinaista. On todella epätodennäköistä, että vastaasi tulisi tuote, jonka luontainen aromi olisi haustetta. Siksi on turvallista olettaa, että luontainen aromi ei ole eläinperäistä.

Voiko papuja/seitania/vegejuustoa/tofua pakastaa?

Vegaanisten elintarvikkeiden pakastamiseen voi soveltaa samoja periaatteita kuin muidenkin elintarvikkeiden pakastamiseen. Keitettyjä papuja ja itsetehtyä seitania voi hyvin pakastaa sopivina annoksina. Kasviperäiset juustot kannattaa pakastaa suoraan raasteena ja käyttää sitten esimerkiksi pitsassa, lämpimissä voileivissä tai lasagnessa. Tofun rakenne muuttuu pakastettaessa kumimaiseksi, mitä voi hyödyntää, jos haluaa valmistaa erityisen maukasta tofua. Sulatetusta tofusta on helppo puristaa pois paljon nestettä, minkä jälkeen se imee itseensä marinadia pakastamatonta tofua paremmin.

Onko sokeri vegaanista?

Suomessa ja suuressa osassa muutakin maailmaa sokeri on vegaanista. Yhdysvalloissa sokeria voidaan valkaista luujauhoa käyttäen, mistä johtuen vastaan voi joskus tulla tekstejä tai kommentteja, joissa sokerin sanotaan olevan epävegaanista.

Puolisoni/lapseni eivät osallistu Vegaanihaasteeseen. Voinko tehdä heille ruokaa Vegaanihaasteen aikana?

Jos perheenjäsenesi eivät halua osallistua Vegaanihaasteeseen ja sinä olet vastuussa heidän ruokansa valmistamisesta, voit tietysti valmistaa heille epävegaanista ruokaa.

Voinko syödä Vegaanihaasteen aikana kyläpaikassa epävegaanista pullaa?

Vegaanihaasteen saa toteuttaa juuri sillä tavalla, mikä sopii itselle parhaiten. Jos et syystä tai toisesta halua ulottaa Vegaanihaastettasi kyläpaikan tarjoiluihin, se on ihan ok.

Tarvitsemissani lääkkeissä on eläinperäisiä ainesosia. Voinko käyttää niitä?

Pidäthän huolen itsestäsi! On ensisijaista, että käytät juuri niitä lääkkeitä, jotka sopivat sinulle parhaiten riippumatta niiden ainesosista tai siitä, että ne on testattu eläinkokeilla. Voit halutessasi kysyä lääkäriltä tai farmaseutilta, olisiko lääkkeestä olemassa rinnakkaisvalmiste ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Jos tällaista tuotetta ei ole, ethän anna sen vaikuttaa päätökseesi käyttää sinulle tarpeellisia lääkkeitä.

Miksi kasviperäiset tuotteet ovat ekologisempia kuin eläinperäiset tuotteet?

Kasviperäinen ruokavalio on kokonaisuudessaan ekologisempi kuin sekaruokavalio, sillä vegaaniruokavaliossa ruokaa ei kierrätetä eläinten kautta. Jotta eläimet tuottaisivat lihaa, maitoa ja munia, ne tarvitsevat paljon ruokaa. Suurin osa maailman vilja- ja soijasadosta käytetäänkin eläinten rehuksi. Eläimet käyttävät syömästään ruoasta suurimman osan elintoimintojen ylläpitämiseen, ja vain murto-osa ruoasta muuttuu lihaksiksi, maidoksi tai muniksi. Voit lukea aiheesta tarkemmin täältä.

Kuljetuksen ja pakkausmateriaalin osuus tuotteen ekologisesta vaikutuksesta on vain murto-osa. Kaukana tuotettu kasviperäinen tuote onkin yleensä ekologisempi kuin lähellä tuotettu eläinperäinen tuote. Pakkausmateriaalia tärkeämpi asia puolestaan on valita tuote sen perusteella, että pakkauksen sisällä on kasviperäinen tuote. Pakkaukset kannattaa tietysti mahdollisuuksien mukaan kierrättää riippumatta siitä, mitä niiden sisällä on ollut!

En halua luopua nahkakengistä tai villasukista Vegaanihaasteen ajaksi, joten voinko osallistua?

Vegaanihaasteessa keskitytään ruokaan ja jätetään vaatteet ja muut tuotteet haasteen ulkopuolelle. Jo olemassaolevat kengät ja sukat kannattaa joka tapauksessa käyttää loppuun tai vaihtoehtoisesti lahjoittaa tarvitseville, mikäli päätätkin luopua niistä jossain vaiheessa.

Miksi nahka ja muut eläinkuidut eivät ole ekologisia?

Vaikka perinteistä keinonahkaa pidetään epäekologisena, se ei ole nahkaan verrattuna erityisen epäekologinen. Nahkan valmistuksessa käytetään voimakkaita kemikaaleja, jotka estävät sen maatumisen. Valtaosa nahkatavaroista käsitellään kromilla. Nahkan valmistuksessa ympäristöön pääsee useita myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, sinkkiä, formaldehydiä, väriaineita ja muita syanidipohjaisia yhdisteitä. Nahkateollisuus on energiankulutuksessa samaa luokkaa alumiini-, paperi-, teräs-, sementti- ja öljyteollisuuden kanssa. 

Ekologisia vaihtoehtoja nahkalle ja keinonahkalle valmistetaan esimerkiksi kierrätysmuovista, ananaksesta, sienistä, soijasta ja korkista. Nämä tuotteet eivät vielä ole laajasti ja kaikkien saatavilla, mutta tulevaisuudessa uskomme näiden tuotteiden olevan ostettavissa ihan tavallisista kenkäkaupoista.

Myöskään villa ei ole niin ekologista kuin usein ajatellaan. Maailmassa on valtavasti lampaita, jotka märehtijöinä tuottavat huomattavan määrän ilmastonmuutosta kiihdyttävää metaanikaasua. Erityisesti suurissa lammastuottajamaissa lampaiden laidunnus aiheuttaa eroosiota sekä lajiston köyhtymistä ja saastuttaa vesistöjä. Villa ei yksistään ole myöskään kauhean kestävä kuitu, joten esimerkiksi sukkalankoihin lisätään muita kuituja parantamaan langan kestävyyttä.

Villalle on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin keinokuidut. Esimerkiksi puuvilla, pellava, hamppu ja bambu ovat yleisesti saatavilla olevia kasviperäisiä kuituja, joista tehdään niin vaatteita, kankaita kuin lankojakin. Villasukkalangalle voi etsiä korvaavaa lankaa useimmista lankoihin erikoistuneista kaupoista. Saatavilla on esimerkiksi bambu- ja puuvillapohjaisia lankoja, jotka ovat kestäviä ja soveltuvat erityisesti sukkien neulomiseen.

Voit lukea lisää nahkan ja muiden eläinkuitujen eettisistä ongelmista ja epäekologisuudesta täältä. (Teksti sisältää paikoitellen eläinten kohteluun liittyviä raakoja kuvauksia, joten emme suosittele sitä herkille. Linkki ei sisällä raakoja kuvia.)

Kuva Jackelin Slack, Unsplash.com

Vegetermit tutuiksi

Leivän päällä mustikoita, mansikoita, granaattiomenaa, karhunvatukoita ja kirsikoita.

Kasvissyöntiin liitetään paljon erilaisia termejä, joilla jokaisella voi olla useita merkityksiä. Kokosimme tähän niistä joitakin.

Tittelit ja termit eivät kuitenkaan ole kauhean oleellisia, joten niiden tarkasteluun ei kannata käyttää ihan kauheasti aikaa. Ne voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi ravintolassa sopivaa ruoka-annosta tilatessa tai jos haluaa nopeasti kertoa toiselle henkilölle, millaista ruokavaliota noudattaa. Ruokavalion tarkkaa nimeä ja sen täsmällistä noudattamista merkityksellisempää on kuitenkin se, millaisia valintoja ihminen pääsääntöisesti tekee. Eläinten, ympäristön ja tulevien sukupolvien näkökulmasta on tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen vähentää mahdollisuuksien mukaan eläinperäisen ruoan kulutusta tai alkaa kasvissyöjäksi. Jokaisella pitäisi myös olla oikeus määritellä itse oma ruokavalionsa tai jättää se kokonaan määrittelemättä. Voit siis joko käyttää tai jättää käyttämättä seuraavat termit!

  • Vege on sana, joka saattaa silloin tällöin aiheuttaa hämmennystä, sillä termille ei ole vakiintunut tiettyä merkitystä. Joskus se tarkoittaa vegaanista eli täysin kasviperäistä, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös maitoa ja munia sisältävää tuotetta. Jos tuotepakkauksessa tai vaikkapa ravintola-annoksessa tuotteen sanotaan olevan vege, kannattaakin tarkistaa tuoteseloste tai kysyä varmistusta tarjoilijalta, mikäli haluat nimen omaan vegaaniruokaa. Jos vege-sanalla viitataan ihmiseen, se voi tarkoittaa käytännössä mitä tahansa kasvisruokavaliota.

  • Vegaani on määritelmän mukaan henkilö, joka ei syö mitään eläinperäistä eikä käytä esimerkiksi eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa tai eläinperäisiä materiaaleja vaatteissa ja asusteissa. Käytännön elämässä vegaanit kuitenkin tekevät paljon poikkeuksia, ja se on täysin ok. Me elämme sellaisessa maailmassa, joka hyvin pitkälti pohjautuu eläinten hyväksikäyttöön; eläinperäisiä tuotteita käytetään niin laajasti ja niin monissa eri kulutushyödykkeissä, että on käytännössä mahdotonta välttää eläinperäisiä tuotteita täysin.

    Vegaanielämäntavassa ei onneksi olekaan kyse titteleistä eikä täydellisyydestä, vaan pyrkimyksestä kohti eläinystävällistä elämäntapaa. Ethän siis jätä esimerkiksi lääkkeitä syömättä, vaikka ne sisältäisivätkin eläinperäisiä ainesosia. Useimmat vegaanit myös käyttävät jo olemassaolevat eläinperäiset tuotteet loppuun tai lahjoittavat ne tarvitseville. Jos kaapissasi on villasukkia tai nahkakenkiä, voit ilman muuta käyttää niitä, vaikka päättäisitkin ryhtyä vegaaniksi. Kun on aika ostaa uusia, voit siinä vaiheessa etsiä lisätietoa aiheesta ja tehdä ostopäätöksen uuden tiedon ja tilanteen pohjalta. Myöskään lemmikkieläimen ruokkiminen eläinperäisillä tuotteilla ei tee vegaanista vähemmän vegaania.

    Mikäli jonkin tuotteen tai ravintola-annoksen sanotaan olevan vegaaninen tai 100 % kasviperäinen, on tuote tällöin täysin vegaaninen.

  • Sipsikaljavegaani eli sipsari on henkilö, joka vähintäänkin aika ajoin unohtaa tarkoituksella kaiken ruoan terveellisyyteen liittyvän ja nautiskelee yltäkylläisesti rasvalla, sokerilla ja suolalla. Satunnainen sipsikaljavegaanius on jopa suositeltavaa, sillä salliva suhtauminen herkutteluun on tärkeä osa hyvinvointia.

  • Kotivegaani ostaa kotiinsa vain vegaanisia tuotteita, mutta esimerkiksi kyläillessä tai työpaikkaruokalassa hän voi syödä myös muuta kuin vegaanista ruokaa. Moni vegaaniksi aikova henkilö aloittaa ruokavaliomuutoksensa kotivegaaniudesta ja pikkuhiljaa vähentää eläinperäisen ruoan kulutusta myös kodin ulkopuolella.

  • Vegetaristi tarkoittaa alkujaan henkilöä, joka syö kasvikunnan tuotteita eli käytännössä vain vegaaniruokaa. Arkikielessä vegetaristi-sana on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan mitä vain kasvissyönnin muotoa. Jos vegetaristi-sanaa halutaan tarkentaa, voidaan sen eteen lisätä erilaisia määreitä:

    • Lakto-ovovegetaristi syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi munia ja maitotuotteita.

    • Laktovegetaristi puolestaan jättää munat syömättä, mutta syö maitotuotteita.

    • Pescovegetaristi syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa ja useimmiten myös maitoa ja munia.

    • Semivegetaristi tai fleksaaja on henkilö, joka pääsääntöisesti syö kasvisruokaa mutta joka syö satunnaisesti lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita.

  • Sekaani tai sekis on sekasyöjä eli henkilö, joka syö mitä vain tuotteita olivat ne sitten peräisin eläimistä tai kasvikunnasta.

Tiesitkö, että vegaani-sana keksittiin tarkoituksella 1940-luvulla? Silloin koettiin, että vegetaristi-sanan rinnalle tarvitaan termi, joka itsessään sulkee ulkopuolelle kaiken eläinperäisen. Tuosta määritelmästä johtuen vegaani-sanan eteen ei yleensä lisätä mitään eläinperäistä tarkoittavaa sanaa. 

Kuva: Brooke Lark, Unsplash.com

Gluteenitonta vegaaniruokaa

Vegaaninen ja gluteeniton puolukkarahkapiirakka, joka leikattu paloiksi ja joka on leivinpaperin päällä

Vegaaniruokavalio on tarvittaessa mahdollista toteuttaa myös gluteenittomana. Keliaakikolle gluteeniton ruokavalio on ehdoton, ja lisäksi osa ihmisistä voi olla allergisia gluteenille tai gluteenia sisältäville viljoille. Gluteenia ei kannata vältellä ilman pätevää syytä, jotta ruokavalio ei kavennu turhaan. 

Gluteenia sisältävät tuotteet

Vehnä (myös speltti), ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Gluteeniviljaksi luetellaan usein myös kaura, vaikka se ei itsessään sisälläkään gluteenia. Usein se kuitenkin viljellään tai siitä valmistetaan tuotteita gluteeniviljojen kanssa samoissa tiloissa, jolloin se voi sisältää gluteenia. Puhdaskaura-nimellä myytävät tuotteet ovat kuitenkin gluteenittomia. Osa gluteenittomista tuotteista on tehty vehnätärkkelyksestä, joka ei sovellu kaikille keliaakikoille, joten näiden tuotteiden käytöstä kannattaa kysyä aina henkilöltä itseltään.

Gluteenia sisältäviä vegaanisia tuotteita ovat esimerkiksi seitan, pasta, kuskus, bulgur, misotahna, lakritsi, mämmi ja olut. Useimpia näistä voidaan valmistaa myös gluteenittomana. Soijakastike saattaa sisältää vehnää, mutta koska se on fermentoitu, se soveltuu useimmille keliaakikoille. Myös esimerkiksi Jalotofun kylmäsavutofu on tästä syystä useimmille keliaakikoille soveltuva, koska sen sisältämä vehnä on osa tuotteen soijakastiketta. Gluteenia voi olla myös sellaisissa tuotteissa, joissa sitä ei oleta olevan. Esimerkiksi mallasuute, jota on useissa muroissa, voi sisältää gluteenia. 

Kaura

Kauratuotteet sopivat joillekin keliaakikoille, ja useimmat muista kuin keliakian vuoksi gluteenia välttävät henkilöt syövät niitä. Kauratuotteiden soveltuvuus kannattaa aina selvittää henkilöltä itseltään. Keliakialiitolla on listaus gluteenittomista ja vähägluteenisista kauravalmisteista sekä lisätietoa kauran soveltuvuudesta keliaakikoille. Löydät tiedot täältä. Jos kauratuotteet eivät käy, niiden tilalla voi käyttää esimerkiksi soija-, riisi-, manteli- ja kookospohjaisia kasvimaitotuotteita.

Gluteenittomat reseptit

Vegaanihaasteen reseptipankista voi valita erikseen kaikki ne reseptit, jotka ovat joko sellaisenaan gluteenittomia tai jotka voi pienin muutoksin valmistaa gluteenittomista tuotteista. Näitä reseptejä on reseptipankissa yli sata. Klikkaa tästä reseptipankkiin!

Kamomillan konditoria -blogissa on paljon gluteenittomia leivontareseptejä niin kakkuihin, muffinsseihin kuin piirakoihinkin. Tästä linkistä pääset suoraan blogin gluteenittomiin resepteihin.

Mitä gluteenia sisältävien tuotteiden tilalle?

Keliakialiiton sivuille on listattu gluteenittomia ja vegaanisia tuotteita. Näet listan täältä. Myös Vegaanituotteet.net-sivulle on useimmiten merkitty, jos tuote on gluteeniton.

  • Seitanin tilalla voi käyttää esimerkiksi tofua, tempeä tai soijasuikaleita. Härkiksen gluteenipitoisuus on analyysien mukaan alle 20 mg/kg eli myös sen voidaan sanoa olevan gluteenitonta. Nyhtökauraa ei suositella keliaakikoille, mutta monet muut gluteenia välttävät voivat sitä syödä. Jos haluat tehdä gluteenitonta seitania, voit kokeilla tätä reseptiä.

  • Gluteenitonta pastaa valmistetaan monenlaisista raaka-aineista, kuten maissista, riisistä, tattarista ja palkokasveista. Gluteenittomia pastoja myydään perusruokakauppojen lisäksi eko- ja kasvisruokakaupoissa.

  • Kuskusin, bulgurin ja ohran sijaan lisukkeena voi käyttää esimerkiksi riisiä, tattaria, hirssiä tai kvinoaa.

  • Monet Anamman tuotteista ja Apetitin kasvisjauhistuotteista ovat gluteenittomia, joten myös einestuotteista löytyy vaihtoehtoja gluteenittomille vegaaneille.

  • Esimerkiksi Semper- ja Finax-tuotesarjoissa on paljon vegaanisia ja gluteenittomia keksejä. Voit tarkistaa listan Vegaanituotteet-sivulta, jonne on merkitty, mikäli tuote on gluteeniton.

  • Fria-piparkakkutaikina, Schär-lehtitaikina ja Frian monet pakastepullat ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Näet listan taikinoista ja pullista Vegaanituotteet-sivulta.

Vegaanihaasteessa 12 000 osallistujaa – kuukauden aikana säästyi laskennallisesti 400 000 eläintä 

kaksi possua nurmikolla

Tammikuun Vegaanihaasteeseen osallistui yhteensä 12 000 henkilöä. Tämä on huima kasvu: viime vuoden tammikuussa osallistujia oli 5 500. Vegaanihaasteessa oli mukana myös monia julkisuuden henkilöitä, kuten Aku Louhimies ja Kimmo Ohtonen

– Laskennallisesti osallistujat säästivät noin 400 000 eläintä syömällä vain kasviperäistä ruokaa. Kasvihuonekaasupäästöjä säästyi määrä, joka vastaa 103 kertaa maapallon ympäri ajamista autolla. Luvut perustuvat arvioihin, mutta havainnollistavat sitä, kuinka isosta muutoksesta eläinten ja ympäristön kannalta on kyse, kertoo Vegaanihaasteen viestintävastaava Satu Saunio.

Laskelmassa on huomioitu niin maaeläimet, kalat kuin äyriäiset ja nilviäisetkin. Konkreettisesti lautaselle päätyneiden eläinten lisäksi luku ottaa huomioon myös kaikki muut tuotannon aikana kuolleet eläimet sekä esimerkiksi rehuksi käytetyt kalat. Tiedot eläinmääristä perustuvat amerikkalaiseen Counting animals -sivustoon. Kasvihuonekaasupäästöjen arviot perustuvat Der Spiegel -lehden laskelmiin.

Osallistujilta saadun palautteen perusteella haasteeseen ollaan oltu erittäin tyytyväisiä ja se on muuttanut monien ruokavalion pysyvästi. Samaa mieltä ovat myös haasteeseen osallistuneet julkkikset. 

– Tammikuun haasteen myötä oli hienoa kokeilla, millaista elämä vegaanina käytännössä on. Olin yllättynyt, miten luontevaa se oli. Ja niin siinä kävi, että tammikuun Vegaanihaasteen päätteeksi kumpikaan meistä vaimoni kanssa ei halua palata entiseen ruokavalioomme. Aika näyttää mutta nyt elämä meidän perheessämme jatkuu vegaanisesti, sanoo toimittaja ja kirjailija Kimmo Ohtonen.

– Nykyään on niin helppo olla vegaani, ettei sitä edes huomaa omien elintapojen muutoksena.. Näillä koitetaan jatkaa! hehkuttaa taiteilija Paola Suhonen

Pappi Kai Sadinmaan mielestä kuukausi oli todella innostava: 

– En muista, että ruoan tekeminen olisi ollut pitkään aikaan näin kivaa. Kiitos loistavien päivittäisten reseptien. Vegaanihaaste oli hienosti toteutettu kokonaisuus. Sain paljon uutta tietoa, joissa riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Tästä on helppoa ja luonnollista jatkaa ja kehittää vegaanista elämäntapaa, kertoo Sadinmaa. 

Näyttelijä Anna-Leena Sipilän vegaanikuukausi sujui helposti:

– Tämä on ollut mahtavaa aikaa, haasteen toteuttaminen on ollut yllättävän helppoa ja vaivatonta, kiitos mahtavien uutiskirjeiden ja muun loistavan tuen, iloitsee Sipilä. 

 

Kolmen viimeisen päivän kauppalista

Minestronekeittoa lautasella

Vegaanihaasteen kolmena viimeisenä päivänä syödään sitruunaisia linssejä ja perunamuusia, papu-minestronekeittoa sekä nachovuokaa. Kuukauden Vegaanihaasteen kunniaksi herkutellaan myös snickerskakulla.

Tässä on sinulle avuksi kauppalista, johon on koottu kaikkien päivän reseptien ainesosat suolaa ja sokeria lukuun ottamatta. Voit siis halutessasi tutustua resepteihin jo etukäteen. Voit päättää, mitkä reseptit aiot toteuttaa sekä tehdä ostokset valmiiksi. 

Allergikot huomio! Jos ruokalaji sisältää soijaa tai gluteenia, on listan perässä vinkkejä niiden korvaamiseen. Voit myös aina etsiä muita reseptejä päivän reseptien tilalle kattavasta reseptipankistamme.

29. päivä: Sitruunaiset linssit ja perunamuusi (neljälle)

Sitruunaiset linssit

  • 2 dl kuivattuja vihreitä linssejä

  • 1 sipuli

  • puolikkaan sitruunan mehu

  • tuoretta persiljaa

  • ripaus currya

  • mustapippuria

  • oliiviöljyä

Perunamuusi

  • 2 dl kaurakermaa

  • iso nokare margariinia (ks. täältä lista)

  • 10–12 jauhoista perunaa

Gluteeniton vaihtoehto: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen esimerkiksi soija- tai riisimaitoon.

Jälkiruoka: Vanilja-kanelismoothie (kahdelle)

  • 1 1/2 dl cashewpähkinöitä

  • 1 1/2 dl manteli- tai muuta kasvimaitoa  

  • 2 kypsää banaania

  • 1 tl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta

  • 3/4 tl vaniljajauhetta

  • 1 tl kanelia    

Päivä 30: Papu-minestronekeitto (neljälle)

  • 2 dl simpukkapastaa

  • 1 tlk kidneypapuja

  • 1 tlk tomaattimurskaa

  • 200 g pakasteherneitä

  • 1 punainen paprika

  • 3 pientä porkkanaa

  • 1 pieni sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)

  • 2 tl kuivattua oreganoa

  • maun mukaan rouhittua mustapippuria

  • 1 rkl ketsuppia (ei pakollinen)

Päivä 31: Nachovuoka juustokastikkeella (neljälle)

Nachovuoka on helposti muunneltavissa oleva resepti, jossa voit käyttää haluamiasi kasviksia.

  • 200 g maissilastuja (esim. Pirkan tortillasipsejä tai Rainbow Tex Mexican Tortilla Chips)

  • n. 300 g salsakastiketta (mietoa tai tulista, oman maun mukaan)

  • Paketti Nyhtökauraa tai Härkistä tai 2 tölkkiä/tetraa valmiiksi keitettyjä kidneypapuja (tai haluamiasi papuja)

  • 1 paprika

  • 1 pieni punasipuli

  • (1 avokado) 

Juustokastike

  • 3 perunaa

  • 2 porkkanaa

  • 1 dl oliiviöljyä

  • 3 rkl ravintohiivahiutaleita

  • 1/2 sitruunan mehu

 Jälkiruoka: snickerskakku (10 annosta):

  • 1 prk maapähkinävoita

  • 5 dl maissihiutaleita

  • 150 g vegaanista suklaata (ks. lista täältä)

  • 1 dl siirappia

  • 1/2 dl sokeria

  • ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria

  • suolapähkinöitä (ei pakollinen)

Kuva: Paula Heinonen, Pidempi korsi

Empatiaa eläimille

Kym Henley -niminen henkilö rapsuttaa tehotuotannosta pelastettua sikaa Freedom Hill -nimisessä eläinten turvakodissa

Sami Keto on empatian vapaa tutkija ja syyskuussa ilmestyneen Empatia – Myötäelämisen tiede -kirjan toinen kirjoittaja yhdessä filosofi Elisa Aaltolan kanssa. Kirjassa pohditaan, miten empatia liittyy moraalisiin ja yhteiskunnalliseen kysymyksiin ja miten se antaa meille mahdollisuuden jakaa tämä planeetta muiden olentojen kanssa. Lue alta Samin ajatuksia empatian merkityksestä.

Ihmisoikeuksia pidetään edellytyksenä arvokkaalle ihmiselämälle. Niiden taustalla voidaan nähdä oikeudenmukaisuuden periaatteen, joka nostettiin jo antiikin aikana tärkeäksi yhteiskunnan ominaisuudeksi. Kuitenkin saatiin odottaa tuhansia vuosia ennen kuin oikeudenmukaisuuden tavoittelu johti käsitykseen universaaleista ihmisoikeuksista; ne nimittäin alkoivat muodostua vasta 1700-luvun lopun länsimaisessa yhteiskunnallisessa ajattelussa.

Historian professori Lynn Hunt esittää, että ihmisoikeuksien kehitys tarvitsikin oikeudenmukaisuuden rinnalle toisenlaisen yhteiskunnallisen voiman: empatian, kyvyn asettua jonkun toisen asemaan. Empatialla sosiaalisten eläinten ominaisuutena on pitkä, jopa satojen miljoonien vuosien evolutiivinen historia, mutta sen käyttämiseen ja kokemiseen eläin saattaa tarvita jonkun herätteen ympäristöstään.

Huntin mukaan yhtenä tällaisena herätteenä 1700-luvun Euroopassa toimi romaanikirjallisuuden yleistyminen ja muuttuminen. Romaanien päähenkilöiksi tuli yläluokan lisäksi yhä enemmän alempiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvia, ja niissä saatettin keskittyä kuvaamaan ihmisten henkistä ja emotionaalista tilaa ulkoisten seikkojen kuten statuksen sijaan. Lukiessaan näitä kuvauksia sen aikainen aatelinen saattoi ymmärtää ensimmäistä kertaa, että nuo ihmiset, joiden kanssa hän ei ollut ollut juurikaan tekemisissä, olivatkin jollain perimmäisellä tasolla hyvin samankaltaisia kuin hän itse.

Tämä empatian piirin laajeneminen johti sosiaaliseen ja poliittiseen muutoksen, joka mahdollisti ihmisoikeuksien normittumisen, niiden sisällyttämisen esimerkiksi julistuksiin ja lainsäädäntöön. Universaalien ihmisoikeuksien tunnistamisen kautta vaikkapa orjuus ja kidutus muuttuivat yleisesti tuomittavaksi asioiksi. Empatia ei kuitenkaan ole muuttunut hyödyttömäksi ihmisoikeuksien edistämisessä tänäkään päivänä. Ilman sitä ihmisoikeuksista tulee vain julistusten sanahelinää. Toisten ihmisten tunnistaminen emotionaalisella tasolla, itsensä kuvitteleminen heidän asemaansa, on tehtävä yhä uudestaan ja uudestaan.

Oikeudenmukaisuusajattelu on perustana myös toislajisten eläinten oikeuksien edistämisessä. Samoin kuin ihmisoikeuksien suhteen, se saattaa kuitenkin tarvita rinnalleen entistäkin syvempää ja voimakkaampaa empatiaa, jotta muutosta eläinten kannalta parempaan yhteiskuntaan voi tapahtua.

Rationaalisuutta korostavassa yhteiskunnassa voi olla houkutus korostaa rationaalisuutta myös omien valintojen taustalla. Jos vegaanihaasteen myötä olet vähentämässä tai lopettamassa eläinperäisen ruuan syömistä myös jatkossa, saatat pohtia motiivia muutoksellesi.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset ovat toki hyviä ja perusteltuja syitä kasvissyönnille. Jos kuitenkin eläintuotannon eläinhenkilö, eläin itse, edustaa minulle vain kasvihuonekaasupäästöjä tai tyydyttynyttä rasvaa, en voi nähdä sitä sellaisena kuin se on: kokemuksellista elämää elävänä, tuntoisena olentona, joka on hämmästyttävän samankaltainen kuin minä itse.

Samoin voin kertoa itselleni ja muille, että vain oikeudenmukaisuus ohjaa toimintaani eläinten puolesta eikä se edellytä, että sotkisin siihen mitään empatiaa eläimiä kohtaan. Tällainen voi kuitenkin johtaa etäännytettyyn ja teoreettiseen tarkasteluun, joka ei motivoi toimimaan eläinten aseman parantamiseksi. Koska juuri empatia on se, joka suuntaa meitä kohti toisia ja motivoi auttamaan heitä.

Jos taas harkitset toimintaa – tai toimit jo – eläinten aseman parantamiseksi, niin voi olla hyvä muistaa, että iso osa toiminnasta on toisiin ihmisiin vaikuttamista. Vaikka kuinka toivoisit, nuo toiset ihmiset eivät välttämättä vakuutu pelkästään oikeudenmukaisuuteen vetoamisesta, vaan he tarvitsevat myös empatiansa piirin laajenemista.

Empatiaa voi kehittää mm. seuraavin tavoin:

  • Harjoittele omien tunteidesi ymmärtämistä
     
  • Ole vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten ja muiden eläinten kanssa
     
  • Etsi samankaltaisuuksia itsesi ja toisen välillä
     
  • Harjoittele toisen näkökulman ottamista
     
  • Harjoita mielikuvitustasi, esim. lukemalla fiktiota

Lue lisää: Empatiakirja.fi

Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals, 

    Neljä ideaa herkutteluun

    Kasa lettuja, joiden päällä on mansikkahilloa, joka on valunut lettukasan reunaa pitkin lautaselle

    Vegaanit herkuttelevat siinä missä kaikki muutkin. Yksi tykkää leipoa itse kuppikakkuja, toinen menee ravintolaan syömään vegemättöä, kolmas fiilistelemään fine dining -ravintolaan ja neljäs maistelee suklaita, pähkinäjuustoja ja viinejä. Kokosimme sinulle neljä ideaa, joista ammentaa omaan herkutteluun.

    Vietä lettukestit

    Letut onnistuvat helposti ilman kananmunia. Riittää, että kananmunan tilalle taikinaan laitetaan pikkuisen enemmän vehnäjauhoja. Hyvän lettuohjeen saat täältä. (Linkin takana on myös gluteeniton ohje.) Kun taikinan nesteenä käyttää vissyä, tulee lettuihin kauniit pitsireunat.

    Tarjoile letut vastapaistettuina, jotta ne ovat lämpimiä ja reunoiltaan rapsakoita. Kata lettujen seuraksi pöytään oman maun mukaan seuraavia tuotteita ja anna jokaisen koota juuri omanlainen lettu.

    • Hilloa

    • Mansikoita, mustikoita, vadelmia, herukoita tai muita marjoja

    • Banaania tai muita hedelmiä

    • Pähkinärouhetta

    • Vaahdotettua kaura- tai soijavispiä

    • Vegaanista jäätelöä

    • Vegaanista suklaakastiketta (esim. O’hoj tai Pirkka)

    • K-menu hasselpähkinälevitettä

    • Vaahterasiirappia

    Jos haluat suolaisia lettuja, voit kokeilla esimerkiksi näitä täytteitä.

    Järjestä sipsi-ilta

    Osta muutamaa erilaista sipsiä ja valmista niiden kaveriksi dippejä. Kutsu kaverit kylään tai vietä ilta sohvalla tv-sarjoja katsellen.

    • Sipsiosastolla on tosi monia vegaanisia vaihtoehtoja, kuten Taffelin grillisipsit, hot rodit ja raffelit, Pirkan ja Rainbow’n juureslastut sekä Lidlin Crusti Crocin viinietikkasipsit. Myös monet ruissipsit ovat vegaanisia. Joissakin kaupoissa myydään lisäksi kikherne- ja linssisipsejä!

    • Vegaanisia dippijauheita voi ostaa valmiina. Niitä valmistavat niin Taffel, Estrella, Poppamies, Lidlin Crusti Croc, Rainbow kuin Pirkkakin. Näet listan vegaanisista dippijauheista Vegaanituotteet-sivulta.

    • Voit myös tehdä omia sekoituksia, jos et halua käyttää valmiita jauheita. Ihanan ranch-kastikkeen saat, kun sekoitat kuivattua tai tuoretta tilliä, persiljaa ja ruohosipulia, valkosipulia, tilkan öljyä sekä ripauksen suolaa ja sokeria.

    • Dipin pohjana voit käyttää esimerkiksi Yosan Greek style -kaurajogurttia, Oatlyn tai Yosan kaurafraichea, Alpron maustamatonta Zero Sugars -soijajogurttia, Plantin tai Rainbow’n maustamatonta soijajogurttia tai Plantin maustamatonta kaurajogurttia.

    • Muista myös salsa ja guacamole!

    Pidemmän listan vegaanisia sipsejä, ruislastuja ja muita suolaisia snäksejä sekä dippijauheita näet Vegaanituotteet-sivulta.

    Keitä herkkukaakaota

    Mittaa kattilaan kupillinen lempikasvimaitoasi. Esimerkiksi Oatlyn iKaffe, Alpron vaniljainen soijamaito ja Blue Diamondin maustamaton mantelimaito sopivat hyvin. Lisää joukkoon 30 g tai maun mukaan vegaanista suklaata, maun mukaan sokeria ja pieni ripaus suolaa makua korostamaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on täysin sulanut ja kaakao kuumaa. Kaada kuppiin ja koristele vegaanisilla vaahtokarkeilla.

    Napostele nakkisämpylöillä

    Osta hot dog -sämpylöitä, vegaanisia nakkeja, ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia ja paahdettua sipulia. Lämmitä sämpylät, kuumenna nakit ja kokoa hodarit.

    Voit testailla samalla monia erilaisia vegaanisia nakkeja, sillä niitä valmistavat niin Bon Soya, Wheaty, Like Meat kuin Astrid och Apornakin. Kasvisruokaan erikoistuneista kaupoista voi ostaa vielä lisää monenlaisia vegenakkeja, jos haluat enemmän valikoimaa.

    Nakkeja voi tehdä myös itse! Kokeile vaikkapa tätä tulista kikhernenakkireseptiä.

    Muista Vegaanituotteet.net!

    Vegaanituotteet.net-sivulta näet helposti, mitkä kaikki keksit, karkit, suklaat, sipsit ja muut herkut on valmistettu ilman eläinperäisiä ainesosia. Sivulle on yleensä myös merkitty, mikäli tuote on gluteeniton, joten myös keliaakikoiden kannattaa tutustua sivuun.

    Neljännen viikon kauppalista

    Linssilasagnea lautasella koristeltuna isolla kasalla tuoretta basilikaa

    Vegaanihaasteen neljännellä viikolla ihastutaan aurinkokuivattuihin tomaatteihin, pyöräytellään linssipihvejä ja leivotaan perinteisiä mokkapaloja.

    Tässä on sinulle avuksi kauppalista, johon on koottu kaikkien päivän reseptien ainesosat suolaa ja sokeria lukuun ottamatta. Voit siis halutessasi tutustua resepteihin jo etukäteen. Voit päättää, mitkä reseptit aiot toteuttaa sekä tehdä ostokset valmiiksi. 

    Allergikot huomio! Jos ruokalaji sisältää soijaa tai gluteenia, on listan perässä vinkkejä niiden korvaamiseen. Voit myös aina etsiä muita reseptejä päivän reseptien tilalle kattavasta reseptipankistamme.

    22. päivä: Pasta aurinkokuivatuista tomaateista (kahdelle)

    • 200 g pastaa

    • 200 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä

    • 12 aurinkokuivattua tomaattia (öljyyn säilöttyä)

    • 15 oliivia

    • 2 pientä valkosipulin kynttä

    • 2 rkl oliiviöljyä

    • 2 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

    • 2 rkl ravintohiivahiutaleita

    • ripaus mustapippuria

    • koristeluun pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja basilikaa

    Gluteeniton vaihtoehto: Käytä gluteenitonta pastaa.

    23. päivä: Linssicurry (neljälle)

    • 2 dl kuivia punaisia linssejä

    • 2 dl kaurakermaa

    • 200 g pakasteherneitä

    • 4 kuutiota hienonnettua pakastepinaattia

    • 1 sipuli

    • 3 valkosipulinkynttä

    • 2 tomaattia

    • 2 tl paprikajauhetta

    • 2 tl currya

    • 1 kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)

    • rypsiöljyä

    • tarjoiluun riisiä tai ohraa

    Gluteeniton vaihtoehto: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon.

    Jälkiruoka: mokkapalat (20 annosta) 

    • 4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa

    • 200 g vegaanista margariinia (ks. lista täältä)

    • 1,5 dl vahvaa kahvia (tai 1,5 tl pikakahvijauhetta)

    • 8 dl vehnäjauhoja

    • 6 dl sokeria

    • 6 dl tomusokeria

    • 2 dl kaakaojauhetta

    • 3/4 tl vaniljajauhetta tai 2 rkl vaniljasokeria

    • 1 rkl leivinjauhetta

    24. päivä: Lasagne (kuudelle)

    • lasagnelevyjä (joissakin lasagnelevyissä on kananmunaa, joten lue varmuuden vuoksi tuoteseloste)

    • 6 dl maustamatonta kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa

    • 1 dl rypsiöljyä

    • 3/4 dl vehnäjauhoja

    • 200 g vegaanista juustoa (voi myös jättää pois tai laittaa n. 1 dl ravintohiivahiutaleita)

    Valitse teetkö soijarouhelasagnen vai linssilasagnen.

    Soijarouhelasagnen täyte

    • 2 dl tummaa soijarouhetta

    • 500 g tomaattimurskaa

    • 70 g tomaattipyrettä

    • tuoreita kasviksia, kuten paprikaa, porkkanaa tai kesäkurpitsaa

    • 1 sipuli

    • 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

    • 1/2 dl rypsiöljyä soijarouheen paistamiseen (lisäksi rypsiöljyä kasviksien kuullottamiseen

    • 2 rkl soijakastiketta soijarouheen maustamiseen

    • 2 tl paprikamaustetta

    • 2 tl kuivattua basilikaa

    • 1 tl mustapippuria

    Linssilasagnen täyte

    • 3 dl kuivattuja punaisia linssejä

    • 500 g tomaattimurskaa

    • 70 g tomaattipyrettä

    • 1 sipuli

    • 1 porkkana

    • 1–2 valkosipulinkynttä

    • rypsiöljyä kasviksien kuullottamiseen

    • 1 rkl paprikamaustetta

    • 1 rkl kuivattua basilikaa

    • 1 1/2 tl mustapippuria

    Gluteeniton vaihtoehto: Käytä vehnäjauhojen sijaan gluteenitonta jauhoa tai jauhoseosta. Käytä gluteenittomia lasagnelevyjä. Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kauramaito ei sovi, voit vaihtaa sen soija- tai muuhun kasvimaitoon.

    25. päivä: Kaaliwokki (neljälle)

    Wokkiruoat ovat helposti muokattavissa omaan makuun sopiviksi tai ne voi tehdä mitä-kaapista-löytyy-periaatteella. Tofu voi olla muutakin marinoitua tai savutofua. Tofun sijaan proteiinipitoisena osana voi käyttää vaikkapa valmiiksi keitettyjä linssejä tai papuja, nyhtökauraa tai härkistä, cashewpähkinöitä. Jos ei tykkää inkivääristä tai chilistä, ne voi jättää pois. Kasviksia voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan. Wokin voi riisinuudelien sijaan tarjoilla vehnänuudelin, riisin, kvinoan tai ohran kanssa.

    • 180 g valmiiksi maustettuja tofupaloja (esim. So Fine thai style tai muuta marinoitua/savutofua)

    • 300–400 g kaalia

    • 1 pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia

    • 2–3 valkosipulinkynttä

    • 2 cm pala tuoretta inkivääriä

    • chilihiutaleita maun mukaan

    • 3 rkl soijakastiketta

    • rouhittua mustapippuria

    • öljyä paistamiseen

    • 2–3 kiekkoa riisinuudeleita (noin 130g) (tai vehnänuudeleita, riisiä, kvinoaa tai ohraa)

    26. päivä: Linssipihvit ja valkosipulimajoneesi (viidelle)

    Tarjoile linssipihvit sellaisenaan majoneesin kanssa tai osta lisäksi ranskalaisia, bataattiranskalaisia tai juuresranskalaisia.

    Linssipihvit

    • 5 dl kuivia linssejä

    • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita

    • 2–3 porkkanaa

    • 2 keskikokoista perunaa

    • 2 rkl perunajauhoja

    • loraus agave- tai tavallista siirappia

    • valkopippuria

    • jauhettua inkivääriä

    • currya

    • 1 tl kasvisliemijauhetta

    Valkosipuli-chilimajoneesi

    • 1 dl maustamatonta soijamaitoa

    • 3 dl rypsiöljyä

    • 3 valkosipulinkynttä

    • 1 rkl sitruunamehua

    • tuoretta chiliä tai kuivattuja chilihiutaleita

    • 10 tippaa chipotle tabascoa (ei pakollinen)

    • 1/2 tl sinappia (ei pakollinen)

    • 1 tl ketsuppia tai tomaattipyrettä (ei pakollinen)

    Vinkki! Myös valmiita vegaanisia majoneeseja on saatavilla useita erilaisia. Tarkista lista täältä.

    27. päivä: Avokadopasta (kahdelle)

    • n. 200 g pastaa

    • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita

    • 1 kypsä avokado

    • 1 ruukullinen tuoretta basilikaa

    • puolikas ruukullinen tuoretta persiljaa

    • 1 valkosipulinkynsi

    • puolikas puna- tai keltasipuli

    • 1 tuore chili tai maun mukaan chilijauhetta

    • 2 rkl sitruunamehua

    • 1/2 dl oliiviöljyä

    Gluteeniton vaihtoehto: Käytä gluteenitonta pastaa.

    Jälkiruoka: Omenakakku pekaanitoscalla (8 annosta)

    • 4 dl pekaanipähkinöitä

    • 200 g vegaanista margariinia (ks. lista täältä)

    • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa

    • 2 keskikokoista, aromikasta omenaa

    • reilu 3 1/2 dl vehnäjauhoja tai hienoja spelttijauhoja

    • 2 1/4 dl sokeria

    • 2 tl vaniljasokeria

    • 2 tl leivinjauhetta

    • 1 tl kanelia

    28. päivä:  “Chicken soup” vegetyyliin (kuudelle)

    • kaksi kourallista kuivia soijasuikaleita

    • 1 prk kaurakermaa

    • 2 dl maissia

    • 10 keskikokoista perunaa

    • 1 iso sipuli

    • 2 porkkanaa

    • 1 tl paprikajauhetta

    • 4 tl currya

    • 1 tl persiljaa

    • kasvisliemikuutio (tai kasvisliemijauhetta)

    Gluteeniton vaihtoehto: Osa kaurapohjaisista tuotteista, kuten kaurakermoista ja -maidoista, soveltuu joillekin keliaakikoille. Lue lisää täältä. Jos kaurakerma ei sovi, voit vaihtaa sen soijakermaan tai kookosmaitoon.

    Soijaton vaihtoehto: Jos ruoan tulee olla soijatonta, voit käyttää soijasuikaleiden tilalla esimerkiksi Härkistä tai Nyhtökauraa. Paista ne tällöin ilman kaurakermaa ja lisää keittoon vasta lopuksi kaurakerman kera.

    Kuva: Linssilasagne, Jere Nieminen