Vegaaniruokavalion UKK

Monenlaisia porkkanoita halkaistuna ja aseteltuna uunipellille
Ruokavalion muuttamisen yhteydessä saattaa vastaan tulla kysymyksiä, joihin ei olekaan välttämättä itsellä heti suoraa vastausta. Kokosimme tähän muutamia yleisimpiä kysymyksiä sekä vastaukset niihin.

Vegetermit tutuiksi

Leivän päällä mustikoita, mansikoita, granaattiomenaa, karhunvatukoita ja kirsikoita.
Kasvissyöntiin liitetään paljon erilaisia termejä, joilla jokaisella voi olla useita merkityksiä. Kokosimme tähän niistä joitakin. Tittelit ja termit eivät kuitenkaan ole kauhean oleellisia, joten niiden tarkasteluun ei kannata käyttää ihan kauheasti aikaa. Ne voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi ravintolassa sopivaa ruoka-annosta tilatessa tai jos haluaa nopeasti kertoa toiselle henkilölle, millaista ruokavaliota noudattaa. Ruokavalion tarkkaa nimeä ja sen täsmällistä noudattamista merkityksellisempää on kuitenkin se, millaisia valintoja ihminen pääsääntöisesti tekee.

Kolmen viimeisen päivän kauppalista

Minestronekeittoa lautasella

Vegaanihaasteen kolmena viimeisenä päivänä syödään sitruunaisia linssejä ja perunamuusia, papu-minestronekeittoa sekä nachovuokaa. Kuukauden Vegaanihaasteen kunniaksi herkutellaan myös snickerskakulla.

Tässä on sinulle avuksi kauppalista, johon on koottu kaikkien päivän reseptien ainesosat suolaa ja sokeria lukuun ottamatta. Voit siis halutessasi tutustua resepteihin jo etukäteen. Voit päättää, mitkä reseptit aiot toteuttaa sekä tehdä ostokset valmiiksi. 

Empatiaa eläimille

Kym Henley -niminen henkilö rapsuttaa tehotuotannosta pelastettua sikaa Freedom Hill -nimisessä eläinten turvakodissa
Oikeudenmukaisuusajattelu on perustana toislajisten eläinten oikeuksien edistämisessä. Se saattaa kuitenkin tarvita rinnalleen entistäkin syvempää ja voimakkaampaa empatiaa, jotta muutosta eläinten kannalta parempaan yhteiskuntaan voi tapahtua. Lue Sami Kedon kirjoittama teksti empatiasta ja siitä, miten voimme kehittää empatiaa.

Neljä ideaa herkutteluun

Kasa lettuja, joiden päällä on mansikkahilloa, joka on valunut lettukasan reunaa pitkin lautaselle

Vegaanit herkuttelevat siinä missä kaikki muutkin. Yksi tykkää leipoa itse kuppikakkuja, toinen menee ravintolaan syömään vegemättöä, kolmas fiilistelemään fine dining -ravintolaan ja neljäs maistelee suklaita, pähkinäjuustoja ja viinejä. Kokosimme sinulle neljä ideaa, joista ammentaa omaan herkutteluun.

Neljännen viikon kauppalista

Linssilasagnea lautasella koristeltuna isolla kasalla tuoretta basilikaa

Vegaanihaasteen neljännellä viikolla ihastutaan aurinkokuivattuihin tomaatteihin, pyöräytellään linssipihvejä ja leivotaan perinteisiä mokkapaloja.

Tässä on sinulle avuksi kauppalista, johon on koottu kaikkien päivän reseptien ainesosat suolaa ja sokeria lukuun ottamatta. Voit siis halutessasi tutustua resepteihin jo etukäteen. Voit päättää, mitkä reseptit aiot toteuttaa sekä tehdä ostokset valmiiksi. 

Syöminen, sosiaaliset tilanteet ja tunteet

Ihmisiä pöydän ääressä
Moni vegaaniseen elämäntapaan pyrkivä on kokenut uuden elämäntavan vaikuttaneen itseensä muutenkin kuin syömisen osalta. Tutkija ja itsekin vegaani Sari Irni kertoo seuraavassa, mistä tunteet kumpuavat ja mitä niistä pitäisi ajatella.