Tammikuun Vegaanihaasteessa (2024) mukana myös:

Shawn Huff
koripalloilija

Shawn Huff

"Olen jo pidemmän aikaa ollut kasvissyöjä tai ainakin syönyt kasvispainotteisesti. Ratkaisuni siirtyä kasvispohjaiseen ruokavalioon tapahtui aikoinaan ammattiurheilun ehdoilla ja halusin maksimoida oman kroppani ja fyysisen jaksamisen. Huomasin heti positiiviset vaikutukset jaksamisessa ja palautumisessa. 

En kuitenkaan silloin kiireiden keskellä löytänyt aikaa tai energiaa lisätä enemmän vegaanisia vaihtoehtoja arkeeni. Nyt on oiva hetki ottaa tämä haaste vastaan ja parhaassa tapauksessa saan sen osaksi arkeani."

Anna Puu
laulaja

Anna Puu

"Lopetin lihansyönnin marraskuussa 2015 ja olen kerran ollut mukana Vegaanihaasteessa, joskin se jäi hieman tyngäksi tammikuisen ulkomaanreissun takia. Siispä tänä vuonna, edellisestä viisastuneena osallistun Vegaanihaasteeseen helmikuussa! 

Oon viime vuodet ollut aika laiska ruoanlaittaja, joten odotan haasteen tuovan runsaasti uutta inspiraatiota kyökin puolelle. Linssipadat ja muut ihanat lohturuoat: olen valmis! Ehkäpä vuustorintamallekin on tullut uusia kokeilun arvoisia uutuuksia..." 

Anna Puu ottaa haasteen vastaan helmikuussa.

Millariikka Rytkönen
puheenjohtaja, Tehy ry

Millariikka Rytkönen

"Olen sairaanhoitajana hoitanut potilaita, joilla oli suolistosyöpiä. Heräsin tuolloin 15 vuotta sitten ravinnon ja terveyden liittoon. Synnytyssalikätilönä kohtasin aivan toisenlaisia asioita kuin sairaanhoitajana leikkausyksikössä. Ihmettelin ääneen leikkaavalle kirurgille radikaaleja leikkauksia vaativia tilanteita ja vastauksen myötä havahduin ensimmäistä kertaa punaisen lihan syömisen syöpäriskin konkretiaan.

Suolistosyöpä on yleisin kaikilta sukupuolilta löytyvä syöpä. Suolistosyövälle altistaa ruokavalio, joka sisältää vähän kuituja ja paljon punaista lihaa ja lihajalosteita. Ruoka on siis myös terveyttä. Terveysalan ammattilaisena ja kollegoideni edustajana minun jos kenen oli syytä tarttua Vegaanihaasteeseen!

Olen vuosia sitten osallistunut Vegaanihaasteeseen ja nyt olen mukana julkisesti. Otan haasteen vastaan tosi innostuneesti. Kiitos, että pyysitte minua mukaan! Oman terveyden lisäksi olen paljon pohtinut eläinten tehotuotantoa ravinnoksi sekä ympäristökysymyksiä. Odotan haasteen herättävän minut pitämään huolta paremmin myös itsestäni ja ihanasta kehostani."

Kuva: Jukka Rapo

Baba Lybeck
toimittaja

Baba Lybeck

”Olen ollut vegaani kotona jo monta vuotta (muualla saatan välillä fleksata). Se on hauskaa, kaunista, terveellistä, eettisesti kestävää ja sairaan hyvää! Haasteeseen osallistun toistamiseen. Se on hyvä tapa inspiroitua ja saada uusia ideoita arjen ruokailuun. Tänä vuonna olen erityisesti perehtynyt vegaaniurheilijan ruokavalioon.

Eniten uusia reseptejä löydän instagramista, jossa seuraan lukemattomia vegaani-/plant-based-tilejä. Myös Pinterest auttaa, jos kaipaa vinkkejä. Suosikkiruokablogini ovat Chocochili ja Viimeistä murua myöten.”

Samae Koskinen
laulaja

Samae Koskinen

"Voitin 17-vuotiaana Riihimäen Nuopparilla biljardipelin, joka muutti elämääni merkitsevästi. Pelasimme siitä, että häviäjä joutuisi tekemään toiselle illallisen ja pelikaverini Simppa (RIP) sattui olemaan vegaani. Herkullisen makaroni/soijarouhe-illallisen jälkeen hiffasin, että ruoan matka lautaselle on asia, johon liittyy paljon kysymyksiä. En ole siitä päivästä lähtien laittanut elukkaa suuhuni, mutta maitotuotteet ja kananmuna ovat olleet mukana jostain syystä, tosin viime vuosina vähäisissä määrin.

 Vegaaniruoan lohdullisin juttu on se, että kysymykset ruoan aiheuttamasta kärsimyksestä eläville olennoille vähenee eksponentiaalisesti. On ilo ottaa tähän haasteeseen osaa koska tiedän, ettei tämä tule olemaan mitään kivireen vetämistä, päinvastoin."

Mira Potkonen
Nyrkkeilijä, olympiamitalisti ja Euroopan mestari

Mira Potkonen

"Ajattelin ottaa haasteen vastaan ja tehdä uudenlaisia valintoja päiviin."

Tytti Junna
radiojuontaja

Tytti Junna

”Oon ollut kasvissyöjä reilut kymmenen vuotta ja monesti mietinkin, voisiko edes jotkut tuotteet arjessa korvata täysin vegaanisilla tuotteilla. Huomaan, että kehoni tykkää niistä enemmän. Ainut ongelma on laiskuuteni ja osaamattomuuteni keittiössä, ehkäpä tämä haaste rohkaisee just sopivalla tavalla löytämään niitä uusia vaihtoehtoja omaan keittiöön!”

Rea Tallgren
radiojuontaja ja vaikuttaja

Rea Tallgren

"Ryhdyin kasvissyöjäksi 9-vuotiaana, kun ymmärsin, mistä nakit on valmistettu. Mielestäni ”liharuuasta” puhuminen vieraannuttaa meidät todellisuudesta: syömme eläimiä ja heidän ruumiitaan. Miljoonat eläimet elävät koko elämänsä vangittuna ja kuolevat väkivaltaisesti vain, jotta me saisimme herkutella. Minulle on kova paikka se, etten vieläkään ole täysin vegaani. Toivon, että Vegaanihaasteeseen osallistuminen antaa loppusysäyksen muutokselle, joka on tehnyt tuloaan jo vuosien ajan. Eläinten puolesta! ❤️"

Irene Naakka
vaikuttaja, kirjailija

Irene Naakka

"Olen syönyt jo toista kymmentä vuotta kasvisruokaa eläineettisistä syistä ja samalla potenut huonoa omatuntoa siitä, etten ole täysin vegaani. Minusta eläinrakkaalla ihmisellä ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin olla vegaani. On tekopyhää rakastaa koiraa ja samalla syödä niitä älykkäämpiä sikoja ja tukea maitotaloutta. Vegaaniruokavalion noudattaminen on nykyään niin helppoa, ettei tekosyitä pitäisi enää olla. Nykyisin päätöksissäni painaa eläinrakkauden lisäksi tietenkin myös huoli ilmastosta."

Kirsikka Simberg
podcast-juontaja ja somevaikuttaja

Kirsikka Simberg

"Ihanaa kokeilla Vegaanihaastetta! Mä syön mieluiten kasvisruokaa muutenkin, joten on kiinnostavaa kokeilla, kuinka paljon ”vaivaa” täytyy nähdä, että arki onkin kasvispainotteisen sijaan kokonaan vegaaninen. Odotan innolla reseptejä ja aion syventyä myös omasta kirjahyllystä löytyvien reseptikirjojen äärelle. Esim. Ottolenghin Simple on täynnä ihania kasvisruokia, joita tykkään muutenkin tehdä. Vaikka ruuanlaitto innostaa oikeasti, niin ensisijaisesti lähden mukaan kuitenkin eettisistä syistä."

Ella Hautajärvi
sisällöntuottaja

Ella Hautajärvi

”Oon aikaisemminkin osallistunut Vegaanihaasteeseen ja sitä kautta oonkin ollut kasvissyöjä jo jonkin aikaa. Nykyään on niin paljon erilaisia vegaanisia tuotteita ja ihania reseptejä niin en näe mitään syytä miksi en osallistuisi eläinten ja luonnon puolesta! ❤️” 

Marita Paasonen
vaikuttaja

Marita Paasonen

"Olin Vegaanihaasteessa mukana 2020 ja siitä haasteesta jäi useampi resepti matkaan. Meillä on kotona suurimmaksi osaksi pescovegetaarinen ruokavalio ja lähden mielelläni mukaan löytämään lisää uusia reseptejä varastoon!"

Miisa Asikainen
somevaikuttaja

Miisa Asikainen

"Syön jo pääasiassa kasvispainotteisesti ja olen haaveillut kokeilevani täysin vegaania ruokavaliota. Syömishäiriötaustan ja 1-tyypin diabeteksen vuoksi en ole vielä ehtinyt ottaa sitä harppausta, joten tartun Vegaanihaasteeseen innolla – yritän houkutella myös puolisoni mukaan!"

Aston Kalmari
rockyhtye

Aston Kalmari

"Ollaan itse kukin kokeiltu enemmän ja vähemmän kasvisruokia, mutta jotenkin suurin into on vaan aina hiipunut. Vegaaniruoan hyödyt ovat kyllä tiedossa, mutta emme ehkä ole osanneet etsiä oikeasti hyviä reseptejä oikeista paikoista. Nyt kun Vegaanihaaste putosi eteemme, emme voineet kieltäytyä. Odotamme innolla millaisia herkkureseptejä ja makuelämyksiä tempaus tarjoaa meille kokeiltavaksi!" 

– Aleksi Arola, Aston Kalmarin laulaja-kitaristi

Vihreä Viikinki
kehonrakentaja, personal trainer, Vegaanihaasteen kummi

Vihreä Viikinki

"Vuosi 2024 on siitä hieno vuosi, että tammikuussa mulla tulee täyteen viisi vuotta vegaanina! Lähdin matkalle kohti vegaaniutta kaverien suosittelemana ja sitten hups hurahdin! Mulle eläinten hyvinvointi ja ympäristön suojeleminen on tärkeitä aiheita. Aluksi mua huolestutti, että sotkeeko vegaaniruokavalio mun rakkaan kehonrakennusharrastuksen, mutta kävi kuitenkin päinvastoin. Huomasin pian muutoksia palautumisessa ja kehonkoostumuksessa. Palautuminen nopeutui ja lihasmassa lisääntyi!

Mä kannustan sua ottamaan Vegaanihaasteen vastaan ilolla! 💚"

Elisa Aaltola
eläinfilosofi, eläin- ja ympäristöetiikan dosentti, Vegaanihaasteen kummi

Elisa Aaltola

"Muistan hetken, kun uusi tuttavuus kysyi, miksi olin kasvissyöjä enkä vegaani. "Jos vakuutat mut syistä olla vegaani, lupaan ryhtyä sellaiseksi", vastasin. Väittelymme kesti noin kaksi minuuttia ja hävisin 10–0. Seuraavasta päivästä lähtien aloin syödä vegaanisesti. Tuosta hetkestä on nyt 21 vuotta.

Vegaanisuus on ollut elämäni tärkein ja onnellisin päätös. Sen myötä katosi itsessäni aina jollain tasolla luimuillut syyllisyys siitä, mitä maitoteollisuus ja munantuotanto eläimille tekevät. Kun tietää, ettei oma ruokavalio aiheuta muille kärsimystä, tulee olosta kevyempi, täydempi ja merkityksellisempi. Ennen kaikkea, silloin muut eläimet ja planeetta voivat paremmin.

Vegaanisuus ei olekaan luopumista, vaan päinvastoin parhain mahdollinen lahja itselle, eläimille, ja elämälle."

Kuva: Tinksu Wessman
 

Tuuli Mattila
näyttelijä, Vegaanihaasteen kummi

Tuuli Mattila

"Suosittelen rohkeasti kokeilemaan vegaanihaastetta vaikka olisit vannoutunut lihansyöjä. Oma vegaaninen ruokavalio lähti kokeiluna maaliskuussa 2020 ja siitä asti olen syönyt täysin kasvipohjaisesti. Multa voit kysyä vinkkejä ja ajatuksia instagramissa jos joku asia vegaaniruokavaliossa mietityttää. Makumaailma vegaanina on parhaimmillaan runsas ja monipuolinen. Kasvipohjaisista juustoista, proteiinin lähteistä ja jogurteista löytää omat suosikit kokeilemalla. Alkuun jotkut maut voivat vaatia hieman totuttelua mutta nykyään on tosi paljon herkullisia vaihtoehtoja! Vegaanina keho voi hyvin, olet mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja eläimet kiittävät! Ihanaa saada sut mukaan!"

Kuva: Laura Malmivaara