Kuvassa on kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe. Aikuiset istuvat kaatuneen puun rungolla. Toinen lapsi seisoo sen päällä ja toinen on juuri kiipeämässä. Taustalla näkyy mäntymetsää.

Eevan ja Jussin vegeperheessä liikutaan rennosti

Eevan ja Jussin perheessä liikutaan rennosti ja vietetään aikaa ystävien kanssa uusia makuja kokkaillen. Lue tästä tämän vegeperheen arjesta!

Kertoisitteko ensin vähän itsestänne!

Olemme viisihenkinen perhe Koillis-Helsingistä. Perheeseemme kuuluu vanhempien eli Eevan ja Jussin lisäksi 11- ja 8-vuotiaat lapset sekä 2-vuotias Emma-koira. Emman ystävämme löysi kahden päivän ikäisenä espanjalaisesta vajasta.

11-vuotiaamme harrastaa street dancea ja akrobatiaa, ja 8-vuotiaamme pelaa jalkapalloa ja hyppii paljon trampalla. Vanhemmat muun muassa lenkkeilevät, hyötyliikkuvat ja käyvät metsässä. Jussi pelaa myös jääkiekkoa harrastetasolla. Emman harrastuksiin kuuluvat koirapuistossa leikkiminen ja kavereiden kanssa painiminen. 

Meillä ei ole autoa, vaan liikumme paljon kävellen ja pyörällä. Metsäretkiin osallistuu koko perhe. Talvisin hiihdämme, luistelemme ja laskettelemme. Kesäisin myös uimme usein. 

Mitkä ovat kivoimmat liikkumiseen liittyvät muistonne? 

8-vuotias: Gräbin oppiminen laskettelussa, kartsan/linkun oppiminen uimassa ja jalkapallon pelaaminen.

11-vuotias: Ystävien kanssa liikkuminen.

Eeva: Maaliin pääsy Bodom traililla.

Jussi: Se kun sain kunnon siihen pisteeseen, että pystyn nauttimaan täysin palkein vaeltamisesta ja kun hienon maalivahtipelini ansiosta hävisimme Jokereille vain 1–0 joskus 90-luvun alussa. 

Teidän perheessä vanhemmat ovat olleet vegaaneja jo yli 25 vuotta. Kun lapset syntyivät, pitikö teidän opiskella uutta?

Ennen lasten syntymää me vanhemmat olimme olleet vegaaneja, joten perusasiat olivat hanskassa. Otimme toki selvää lasten ravinnollisista asiosta tarkemmin. Molemmat lapset aloittivat sekä sormiruokailulla että soseilla, ja Eeva imetti lapsia aika pitkään. 

Mitkä asiat ovat muuttuneet sinä aikana, kun olette olleet vegaaneja? Onko jokin yllättänyt?

Molemmat vanhemmat ovat olleet vegaaneja yli 25 vuotta ja lapset syntymästään. 90-luvulla veganismi oli vaikeampaa, koska vaihtoehtoja oli vähän. Toisaalta siitä sai kipinän loppuelämäksi valmistaa itse paljon ruokaa, eikä ostaa valmiina. 

Nykyään on kyllä aivan ihanaa, kun kaikkialta saa helppoa vegaaniruokaa. Jos esimerkiksi lapsen joukkue pysähtyy huoltoasemalle, ei synny sosiaalisesti vaikeaa tilannetta, kun vegaaniruoan saa yhtä helposti kuin sekaruoankin. Myös koulussa ja päiväkodissa ruoan järjestäminen on meille aina onnistunut. Laatu ja monipuolisuus ovat nykyään hyvin huomioitu.

Mitkä ovat teidän perheen lempiruokia ja mitä teillä syödään arkena?

Ravintoloissa suosikkejamme ovat falafelit sekä kookoskermaan pohjautuvat aasialaiset ruoat ovat ikisuosikkeja. Kotona suosikkeja ovat tortillat, sushi, tofukiusaus, tofu tai kikherneet kermakastikkeessa, papukeitto, nakkikeitto, kesärullat ja moni muu. 

Syömme paljon myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä melkein joka päivä kotimaisiin marjoihin pohjautuvan pirtelön. Meillä onkin iso arkkupakastin autotallissa, minkä täytämme kesäisin metsän aarteilla. Myös pähkinöitä ja siemeniä kuluu paljon sekä nokkosta. 

Kokkaamme paljon omasta päästä ja sen pohjalta mitä kaapista löytyy. Suosimme täysjyvää ja muutenkin ravintotiheämpää ruokaa.

Viljelemme myös itse jonkin verran ruokaa. Tämä liittyy enemmän elämänilon tuottamiseen kuin omavaraisuuteen. Se on myös kiva tapa näyttää lapsille, ettei ruoka tule marketista vaan mullasta. 
 
Mitkä ovat parhaita herkkuja ja hauskoja ruokia?

11-vuotiaamme mielestä kaikki! 8-vuotias pitää vaahtokarkkien grillaamisesta, tikkareista, suklaasta ja sipseistä. Eevan ja Jussin mielestä kivointa on kaveriperheiden kanssa kokkaaminen, koska silloin tulee maisteltua makuja, mitä ei itse tekisi.

Lastenjuhliin tykkäämme tehdä jotain hauskaa esim viinirypäletoukkia, hedelmäriikinkukkoa tai Chewbacca-keksejä.
 
Osallistuvatko teillä lapset ruoanlaittoon?

11-vuotias tekee itsenäisesti jo ruokaa. Hänen bravuurinsa on tofua, sieniä ja kasviksia tomaattikastikkeessa nuudeleiden kera. Tällä hetkellä hän on innostunut tekemään meille myös matchalattea. 8-vuotiaan kunniatehtävä on ollut jo pitkään juuston raastaminen tortilloja tehdessä.

Onko teidän perheen ruokailut järjestetty harrastuspäivinä eri tavalla kuin muina päivinä?

Kiireen takia pyritään valmistamaan etukäteen tai sitten mennään esim hernekeitolla, pinaattiletuilla tai muilla valmisruoilla. Varmistamme, että energiaa riittää esimerkiksi patukoilla, banaaneilla ja pähkinöillä. Kiinnitämme huolta myös nesteytykseen, ja välillä kovan urakan aikana tai hellepäivinä sujautamme pulloon myös elektrolyyttijauhetta.

Lapset eivät vielä ole osallistuneet pitkille urheiluleireille, mutta kesäleireille ja muissa tapahtumissa vegaaniruokailu on aina onnistunut ihan vain etukäteen ilmoittamalla.

Haluaisitteko lähettää terveisiä muille lapsiperheille, joissa harkitaan kasvissyöntiä?

Kuten kaikissa elämäntapamuutoksissa, ensimmäinen kuukausi on se hankalin ja sitten siitä tulee osa elämää. Nykyään kasvissyönti on todella helppoa. Monipuolinen ravinto on kaiken perusta kaikille ihmisille, ja siihen kannattaa keskittyä. 

Ravintoasiat huolettavat joskus varmaan ihan kaikkia. Jos näin käy teidän perheessä, on mahdollista käydä ravitsemusterapeutin juttusilla tai pyytää veriarvojen mittauttamista. Muistakaa myös vegaaneille suositeltavat ravintolisät!

"Kasvissyöntiä kannattaa kokeilla! Se on hyvä asia ja pelastaa paljon luontoa ja eläimiä," päättää 8-vuotias haastattelun.
 

Kuva: Till Sawala

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles