Kuvassa on galgo, joka seisoo pitkospuilla. Kuvan taustalla on metsän reuna.

Geokätköjä etsimässä

Vegaanihaasteen taustalla häärää monenlaista liikkujaa. Yksi heistä on geokätköilyä harrastava Noora. Mukana kätköillä kulkee myös Nooran rescue-koira Tango, joka on rodultaan galgo. Innostus geokätköilyyn tarttui Nooralle alunperin hyvältä ystävältä. Vajaan kolmen vuoden aikana geokätköjä on löytynyt jo yli tuhat.

Harrastus sopii erinomaisesti koiralenkkien yhteyteen. Lenkit pysyvät vaihtelevina ja mielekkäinä, kun suuntaa säännöllisesti etsimään uusia kätköjä. Ovatpa jotkut harrastajat jopa opettaneet koiransa ilmaisemaan kätköt maastossa!
 

Mikä geokätköily? 

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa nimensä mukaisesti etsitään maastosta muiden piilottamia kätköjä. Kätköjä on monenlaisia, mutta yleensä ne ovat jonkinlaisia rasioita, jotka sisältävät vähintään niin kutsutun lokivihkon, johon kävijä merkitsee nimimerkkinsä. 

Maailman ensimmäinen geokätkö piilotettiin vuonna 2000 Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa. Suosiota ovat lisänneet gps-paikannuksella varustettujen älypuhelinten yleistyminen sekä viimeisimpänä korona-aika, joka muutenkin innosti ihmisiä ulkoilemaan.
 

Kuinka päästä alkuun?

Geokätköilyn aloitukseen riittää älypuhelin ja kynä. Ensimmäisenä tulee luoda oma nimimerkki geocaching.com-sivustolle sekä ladata puhelimeen haluamansa kätköilysovellus, joita on muutama erilainen. Ei ole pahitteeksi, jos lukee myös aloittelijoille tarkoitetun oppaan tai lyöttäytyy kokeneemman kätköilijän matkaan, niin välttyy tavallisimmilta vasta-alkajan kompastuskiviltä. 

Puhelimen sovellus näyttää kätköt kartalla. Perinteiset kätköt, eli niin kutsutut tradit, sijaitsevat kartan osoittamassa paikassa. On myös mysteerikätköjä, joiden sijainti tulee ensin osata ratkaista, moniosaisia multikätköjä sekä lukuisia muita kätkötyyppejä. Kätköillä on myös vaikeus- ja maastoluokitus, ja aloittelijan kannattaa luonnollisesti suunnata ensin helpoimpiin. Maastoluokitukseltaan vaikeimmat saattavat vaatia esimerkiksi kiipeilyvarusteita ja -taitoja.
 

Kolmen kuvan kollaasi, jossa erilaisia geokätköjä. Vasemmalla keltainen putki, jossa lukee "virallinen geokätkö", keskellä pakasterasia ja oikealla kiveksi naamioitu geokätkö.

 

Löysin!

Kätkörasian löydyttyä siellä olevaan vihkoon kirjoitetaan päivämäärä ja oma nimimerkki. Vain nimi lokissa hyväksytään löydöksi, eli toivottavasti kynä ei unohtunut! Käynti kirjataan lisäksi puhelimen sovellukseen. Kätköllä tulee toimia huomaamattomasti ja huolellisesti. Näin toimien kätkö pysyy hyvässä kunnossa, eikä sen sijainti paljastu ulkopuolisille, eli kätköilykielellä "jästeille". 

Valtaosa kätköistä on melko yllätyksettömiä pakasterasioita kivenkolossa, mutta mukaan mahtuu paljon myös sellaisia, joiden tekemiseen on selvästi nähty vaivaa. Erityisen hienojen ja uniikkien kätkötoteutusten lisäksi Nooraa ilahduttaa, jos hän onnistuu omin avuin ratkomaan jonkun vaikeahkon mysteerikätkön sijainnin.

Kätköissä saattaa olla lokin lisäksi myös erilaisia kulkijoita, eli yksilöllisellä koodilla varustettuja esineitä. Näihin kannattaa tutustua tarkemmin, ennen kuin niitä ottaa mukaansa. Ne on saatettu laittaa liikkeelle vaikka toiselta puolelta maapalloa, ja niiden liikkeet tulee kirjata omaan paikkaansa kätköilysovelluksessa tai -sivustolla. Lisäksi kätköissä saattaa olla lapsille pientä vaihtotavaraa.
 

Kenelle kätköily sopii

Geokätköilyä voi harrastaa omien aikataulujen ja resurssien mukaan, joten se sopii oikeastaan kenelle tahansa. Kätköjä on niin metsässä kuin kaupungissakin, eikä valtaosan niistä etsiminen edellytä kovaa fyysistä kuntoa. Kätköily onnistuu hyvin myös yksin, mutta joskus saattaa olla apua kaverin nokkeluudesta tai ylimääräisestä käsiparista. Lapsilla on aina hyvä olla aikuinen mukana. Geokätköily sopii loistavasti myös matkailusta ja retkeilystä pitäville.

Kullekin kätkölle on ilmoitettu vaikeus-, maasto- ja kokoluokitus. Maastoarvo 1 tarkoittaa, että kätkölle on esteetön lähestyminen asfalttia tai muuta kovaa alustaa pitkin ja kätkö on poimittavissa pyörätuolista käsin. Tarpeellisia lisätietoja voi saada myös kätkölle annetuista erilaisista attribuuteista, joita voivat olla esimerkiksi "soveltuu lastenvaunuille", "löytyy myös lumisena aikana", "pääsee julkisella liikenteellä" tai "vaatii erikoistyökalun".
 

Parhaat kätköilyeväät

Kätköily onnistuu muun arjen lomassa ilman sen erityisempää valmistautumista. Vapaapäivinä Noora lähtee silti mielellään myös pidemmälle kätköretkelle, jonne on hyvä ottaa eväätkin mukaan. Helposti mukana kulkevia ikisuosikkeja ovat kaurakaakao, termoskahvi, välipalakeksit ja suolapähkinät. Pidemmät reitit kannattaa suunnitella etukäteen, sillä matkan varrelle saattaa osua myös laavu grillausmahdollisuudella. Silloin mukaan voi pakata myös vegemakkaroita. Myös koiralla on tietysti omat eväät ja vesikuppi mukana.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles