Kuvassa on kahdeksan erilaista hammasharjaa rivissä. Osa on puisia ja osa muovisia. Joukossa on sekä vaaleansinisiä että vaaleanpunaisia sekä vaaleanruskeita harjoja. Osan harjakset ovat valkoiset, osan siniset, vaaleanpunaiset, mustat ja sateenkaaren väriset.

Hammasterveys ja kasvisruokavalio

Vegaani- tai muuta kasvisruokavaliota noudattaville suositellaan samoja tapoja huolehtia suun ja hampaiden terveydestä kuin kaikille muillekin: hampaiden harjaus, fluorihammastahnan käyttö, säännöllinen ruokarytmi, ksylitolituotteet sekä sokerin ja happamien ruokien ja juomien nauttiminen kohtuudella.

Kun kasvisruokavalion pyrkii toteuttamaan suositusten mukaan, sillä on monesti terveyttä edistävä vaikutus ja etunsa myös suun terveyden ylläpitämisessä. Juurekset ja muu pureskeltava ruoka lisäävät syljeneritystä, joka vähentää suun bakteerien määrää ja suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Jatkuva runsas marjojen ja hedelmien sekä muiden happamien ruokien ja juomien nauttiminen voi altistaa hampaat eroosiolle eli hampaan kiilteen kulumiselle, joka oireilee usein vihlontana. Tämä pätee tietysti kaikkiin ruokavalioihin, ei pelkästään kasvisruokavalioihin.

Happamien ruokien vaikutuksia on mahdollista tasapainottaa

  • Pureskele marjat ja hedelmät sen sijaan että joisit niistä tehtyjä mehuja. 
  • Nauti happamien ruokien kanssa kalsiumilla täydennettyä kasvimaitoa.
  • Nauti aterian jälkeen maustamattomia pähkinöitä.
  • Käytä aterian jälkeen ksylitolituotteita.
  • Juo riittävästi vettä.
  • Älä harjaa hampaita heti ruokailun jälkeen.

Hedelmiä ja marjoja suositellaan ihan kaikille, mutta ruokavaliota ei tietenkään kannata rakentaa vain niiden ympärille. Hedelmiä ja marjoja ei siis ole syytä eroosion pelossa jättää syömättä, kunhan huomioi yleiset ohjeet hammasterveyden ylläpitoon.

Lue aiheesta tarkemmin Vegaaniliiton sivuilta.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles