Mitä tarkoittaa "saattaa sisältää maitoa"?

Joissakin elintarvikkeissa, kuten suklaissa ja kekseissä on maininta "saattaa sisältää maitoa/kananmunaa". Se on varoitus allergikoille, jotta he osaavat tarvittaessa välttää tuotetta.

Tällaiset tuotteet valmistetaan samoissa tiloissa tai samalla linjastolla jonkin toisen, maitoa/kananmunaa sisältävän tuotteen kanssa. Tällöin maitoa/kananmunaa voi päätyä väärään tuotteeseen, vaikka se ei kuulukaan sen reseptiin.

Tällaiset tuotteet ovat vegaanisia, koska niihin ei ole tarkoituksella laitettu maitoa tai munia. Allergikkojen vuoksi on kuitenkin tärkeää ilmoittaa mahdollisesta kontaminaatiosta.

Sama periaate pätee myös sellaisiin kasviperäisiin ravintola-annoksiin, jotka valmistetaan samoilla välineillä tai paistetaan samassa kasviöljyssä kuin eläinperäiset tuotteet. Näissäkään tuotteissa mahdolliset eläinperäisten tuotteiden jäämät eivät ole mukana tarkoituksella, ja myös nämä tuotteet ovat vegaanisia.

Monillakaan ravintoloilla ei ole tilaa ja muita resursseja varata vegeannoksille täysin omia välineitä. Samojen välineiden käyttö mahdollistaakin monille ravintoloille sen, että listalla voidaan pitää myös vegeannoksia etenkin silloin, jos niitä myydään muita annoksia vähemmän.

On ymmärrettävää, jos mahdollisten eläinperäisten jäämien syöminen vaikkapa inhottaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kontaminaatiossa on kyse hyvin pienistä määristä. Kontaminaatio ei myöskään lisää eläinperäisten tuotteiden kulutusta tai kysyntää eikä näin ollen eläinten kärsimystä eikä eläintuotannon ympäristövaikutuksia.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles