Miten olla vaikuttava vegaani?
Vegaaniksi ryhtyessään moni alkaa miettiä, miten oman ruokavalion vaikuttavuutta voi lisätä. Miten saada mahdollisimman moni muukin mukaan vegaanikelkkaan – entä mistä tietää, mihin kannattaa kiinnittää eniten huomiota?
Artikkelin on kirjoittanut Suvi Auvinen, joka on aktivisti, kirjailija ja Ellun Kanojen johtava vastuullisuusasiantuntija.
Otin Vegaanihaasteen vastaan yhdeksän vuotta sitten – ja sillä tiellä olen edelleen. Monelle tuoreelle vegaanille käy samoin kuin minulle kävi: Kun vegaaniksi kerran ryhdyttyään ymmärtää, millaiseen ruoantuotantoon on aiemmin kuluttajana osallistunut, alkaa helposti ahdistaa.
Ahdistus maailman tilasta voi kanavoitua monella tapaa. Hyödyllisintä se on silloin, kun ahdistuksen onnistuu muuttamaan vaikuttavaksi toiminnaksi. Infoähkyn keskellä tuoreille vegaaneille voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa, millaisilla asioilla on eläinten, planeetan ja oman terveyden kannalta eniten väliä.
Alkuun veganismi voi tuntua jännittävältä mutta haastavalta seikkailulta. Tuotetiedot, joihin ei ole aiemmin kiinnittänyt minkäänlaista huomiota, alkavat kiinnostaa. Tuore vegaani saattaa opetella ulkoa E-koodien numeroita varmistaakseen, ettei vahingossakaan syö värejä, lisä-aineita tai harhaanjohtavasti nimettyjä eläinperäisiä raaka-aineita.
Tämä on yksi tapa olla vegaani. Veganismi on aina henkilökohtaista rajanvetoa. Kukaan meistä ei voi elää täysin ilman eläinperäisten tuotteiden hyödyntämistä, sillä eläimiä on kaikkialla ympärillämme. Eläimiä käytetään huonekaluliimoissa, maalissa, betonissa – vaikka tutkisi viimeisenkin tuoteselosteen, täysin irrallaan eläintuotannosta ei pysty elämään, koska sen vaikutukset näkyvät kaikkialla ympärillämme.
Veganismi ei kuitenkaan ole puhtauskilpailu. E-koodeja voi halutessaan tarkkailla, mutta vaikuttavin veganismi löytyy muualta. Vaikka itse toivoisi, että kaikki maailman ihmiset ryhtyvät heti vegaaneiksi, globaali muutos ei tapahdu sormia napsauttamalla.
Maailma ei nimittäin tarvitse pientä joukkoa “täydellisiä vegaaneja” vaan mahdollisimman monta ihmistä, jotka vähentävät eläintuotteiden kulutusta radikaalisti. Tämän muutoksen edesauttaminen on mielestäni tärkeintä, mitä vegaanit voivat tehdä.
Maailma on muuttunut merkittävästi yhdeksässä vuodessa. Suomen ruokakaupat ovat täyttyneet uusista kasviproteiini-innovaatioista, ja pienimmistäkin kyläkaupoista löytyy kasvimaitoja. Vegaanien määrä väestöstä on pysynyt muutamassa prosentissa vuosien ajan, joten on syytä olettaa, että muutosta ovat vauhdittaneet nimenomaan fleksaajat, jotka vähentävät lihansyöntiä ja ovat avoimia vegaanisia tuotteita kohtaan.
Vegaanien tärkeimpiä tehtäviä on toivottaa nämä ihmiset tervetulleiksi mukaan muutokseen. Minulle veganismi on aina ollut empatiaan nojaava liike. Veganismi on empatiaa muunlajisia eläimiä ja planeettaa kohtaan, mutta ulottuu myös muihin ihmisiin ja omaan itseen. Armollisuus on parhaita työkaluja veganismin edistämisessä. Sillä on jo saatu valtava muutos aikaiseksi, ja olemme vasta raapaisseet pintaa.
Eri ihmisillä on erilaisia lahjoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Jos haluaa edistää vegaanisen maailman mahdollisimman nopeaa toteutumista, kannattaa miettiä, missä itse on kaikkein parhaimmillaan. Joillekin vaikuttamisen paikka saattaa löytyä eläinoikeusjärjestön parista, toiselle politiikasta, mediasta, ilmastotieteiden parista, sosiaalisesta mediasta tai vaikka kaveripiiristä.
Olipa vaikuttamisen tapa tai ympäristö mikä tahansa, kannattaa keskittyä isoon kuvaan. E-koodeja saa lukea, jos haluaa, mutta yhteiskunnallista muutosta se ei juuri nopeuta. Maailma muuttuu, kun enemmistö omaksuu uusia tapoja. Yksittäisen ihmisen karkkipussiin livahtanut epävegaaninen E-koodi ei enemmistöä hetkauta.
Jos olet siis Vegaanihaasteen myötä innostunut ajamaan veganismin asiaa ilmaston, eläinten tai oman terveytesi vuoksi, keskity isoon kuvaan ja muista empatia! Vuosittain kasvava määrä ihmisiä ottaa Vegaanihaasteen vastaan. Sinä olet varhaisten omaksujien joukossa – seuraavaksi hurmataan enemmistö kasvipohjaisen ruoan sanomalla!
Jos aihe kiinnostaa syvemmin, voit tutustua Tobias Leenaertin kirjaan How to Create a Vegan World tai katsoa puheenvuoro, jossa käydään kirjan keskeiset elementit läpi.
Kuva: Oikeutta eläimille. Kuvassa on Paavo-possu, joka asuu Eläinten turvakoti Saparomäessä. Voit tutustua Paavon tarinaan videolla, jonka näet Vegaanihaasteen Youtube-kanavalta.