Herkullinen kaalilaatikko
Resepti ja kuva: Paula Heinonen, Pidempi korsi
Kaalilaatikko on erittäin edullista arkiruokaa. Kaalilaatikon kaveriksi lautaselle riittää kukkurallinen puolukkasurvosta ja siivu hyvää leipää.
- 2 dl puuroriisiä tai ohraa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 dl vettä
- 1 tl puolikas kasvisliemikuutio
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 tl kuivattua meiramia
- ripaus savupaprikajauhetta
- pieni keräkaali (noin 1 kg)
- 2 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 3 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl kaurakermaa
- 50 g kasvimargariinia
- (1 rkl korppujauhoja)
- rypsiöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun
Keitä puuroriisi/ohra pakkauksen ohjeen mukaan.
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipulit.
Mittaa pannulle soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. Lisää soijarouheen joukkoon vesi, kasvisliemijauhe, paprikajauhe, mustapippuri, timjami ja meirami. Kun vesi on on täysin imeytynyt soijarouheeseen, ota paistos sivuun.
Suikaloi kaali ja paista pehmeäksi tilkassa öljyä isossa paistinpannussa. Mausta kaali suolalla ja siirapilla.
Kuumenna 3 dl vettä ja liuota veteen yksi kasvisliemikuutio.
Sipaise uunivuoan pintaan rypsiöljyä. Sekoita riisi, kaalit sekä soijarouhepaistos yhteen ja kumoa vuokaan. Kaada päälle kasvisliemi sekä kaurakerma ja tiputtele päälle muutaman margariininokare. Voit halutessasi ripotella päälle korppujauhoja.
Paista kaalilaatikko 175 asteessa uunin keskitasolla 1 tunti. Jos pinta ruskistuu paiston aikana liikaa laita vuoan päälle leivinpaperi tai folio.
Soijaton versio: Jos haluat tehdä kaalilaatikon soijattomana, kokeile siihen esimerkiksi Härkistä soijarouheen tilalle ja käytä soijakastikkeen tilalla maun mukaan suolaa.
Gluteeniton versio: Käytä riisiä ja gluteenitonta kaurakermaa. Jätä korppujauho pois tai vaihda se gluteenittomaan.