Raparperi-mansikkakakku
Vuoan valmisteluun
- vegaanista margariinia (ks. täältä lista) tai öljyä
- korppujauhoja
Vaniljapohja
- 2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
- 1/2 dl öljyä
- 1 1/2 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
Raparperikompotti
- 250 g raparperia (n. 2 vartta tai 5 dl kuutioita)
- 1/2 dl fariinisokeria tai sokeria
- 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl vettä
Pinnalle
- 1 prk kauravispiä tai 1/2 prk soijavispiä
- ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
- (maun mukaan tomusokeria)
- 5 dl tuoreita mansikoita
Rasvaa ja korppujauhota 20x20-senttinen vuoka tai muu pinta-alaltaan vastaava vuoka. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää ne muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Paista taikina esilämmitetyn uunin keskitasolla 25 minuuttia eli kunnes kakku on kauniin värinen ja kun siihen työnnettyyn veitseen tai puutikkuun ei jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle jäähtymään.
Kakun paistamisen aikana voit tehdä raparperikompotin. Kuori ja pilko raparperit. Laita ne, fariinisokeri, vaniljajauhe sekä vesi kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja anna kiehua välillä sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet eli noin viisi minuuttia. Anna kompotin jäähtyä ennen kakun kokoamista.
Vaahdota kauravispi ja mausta se vaniljalla ja niin halutessasi sokerilla. Poista mansikoista kannat ja viipaloi ne.
Levitä raparperikompotti jäähtyneen pohjan päälle. Pursota kauravispi raparperikompotin päälle. Voit myös levittää sen varovaisesti veitsellä, mutta kompotti voi olla hieman liukasta. Asettele kauravispin pinnalle mansikat.
Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan ja tarjoile.
Soijaton versio: Tällä hetkellä perusruokakaupoissa on saatavilla vain Alpron soijavispiä ja Plantin kauravispiä. Planti on syksyllä 2017 muuttanut koostumustaan ja markkinoilla voi vielä olla soijalesitiiniä sisältävää tuotetta. Lue siis tuoteseloste ennen ostamista. Jotkin erikois- ja ekokaupat myyvät SoyaToo!-merkkisiä riisi- ja kookosvispejä. Kookosmaidosta voi myös tehdä pienellä vaivannäöllä vispiä. Laita täysrasvainen kookosmaito jääkaappiin yön yli. Avaa kansi varovasti ja kaavi pinnalle kertynyt paksu kerros kulhoon. Tämän osan kookosmaidosta voi vaahdottaa sähkövatkaimella ja maustaa oman mielen mukaan.