Vegaanin lihikset
Taikina
- 6 dl maustamatonta soija- tai kauramaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl suolaa
- n. 14 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte
- 1 1/2 dl puuroriisiä
- 1 1/2 dl soijarouhetta
- 2 sipulia
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl etikkaa
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 1/2 tl sokeria
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
- 1 l rypsiöljyä
Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva sen sekaan. Lisää joukkoon öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot pikkuhiljaa, kunnes tuloksena on kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä liinan alla tunnin verran.
Huuhtele riisi ja keitä n. 25 min. tai pakkauksen ohjeen mukaan. Turvota soijarouhe vedessä ja puristele ylimääräinen neste pois. Pilko sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää joukkoon valutettu soijarouhe sekä mausteet. Valuta riisit ja lisää myös ne pannulle. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pitkulaiseksi. Leikkaa taikina 16 samankokoiseen palaan. Muotoile taikinapalasta pallo ja kaulitse se soikion muotoon, joka on n. 16 cm pitkiä. Sivele soikion toinen reuna vedellä ja lusikoi 2 rkl täytettä taikinan päälle. Sulje tasku ja painele sauma kiinni haarukalla. Pistele päälle muutama ilmareikä. Asettele valmiit taskut esimerkiksi uunipellille liinan alle odottelemaan paistoa.
Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on valmista paistamiseen (180 astetta), kun pieni taikinapala nousee pintaan ja ruskistuu noin minuutissa. Laske levyn lämpöä parin ensimmäisen paiston jälkeen ja nostan lämpöä tarvittaessa.
Laske lihis varovasti (reikä)kauhan avulla öljyyn ja paista molemmin puolin ruskeaksi. Aseta valmiit lihikset talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
Soijaton versio: Jätä soijakastike pois ja lisää sen sijaan suolaa tai kasvisliemijauhetta. Vaihda soijamaito kaura- tai muuhun kasvimaitoon. Laita soijarouheen tilalle herneproteiinirouhetta noin 2 dl, noin rasiallisen nyhtökauraa tai härkistä. Pilko nyhtökauraa tai härkistä pienemmäksi ennen kuin lisäät ne pannulle.