Kuvassa on läpinäkyvässä lasikulhossa granolaa, jogurttia ja pensasmustikoita. Kulhon vieressä pöydällä on lusikka sekä mustikoita ja granolaa.

Sokerilla makeuttamattomia vegetuotteita

Etsitkö vegaanisia, vähäsokerisia tai makeuttamattomia muroja, jogurtteja tai muita tuotteita, mutta et tiedä, mistä lähteä liikkeelle? Tämä lista on koottu avuksi juuri sinulle! Lista voi olla hyödyllinen etenkin silloin, kun etsit kaupasta itselle vielä vähän vieraita tuotteita. Listan perään on kirjoitettu lisätietoa eri sokereista ja siirapeista sekä siitä, tarvitseeko niitä vältellä.

Lista keskittyy sellaisiin aamupalatuotteisiin ja välipaloihin, joissa on usein lisättyä sokeria ja joiden joukosta voi olla työlästä löytää sokerittomat vaihtoehdot. 

Mukana ei ole karkkeja, jäätelöitä, leivonnaisia, limsoja tai muita vastaavia tuotteita, joissa lähtökohtaisesti on lisättyä sokeria ja joista monista on olemassa myös light-versioita. 

Jos tuote on makeutettu hedelmämehulla tai mehutiivisteellä, se on kerrottu tuotteen yhteydessä. Listassa on joitakin makeutusaineella makeutettuja tuotteita, ja sekin on erikseen ilmoitettu tuotteen kohdalla.

Kasvimaidot, vegejogurtit, murot, myslit ja muut tuotteet

Huomaathan, että tämän listan ulkopuolelle jää paljon tuotteita, joissa on lisättyä sokeria, mutta joissa sitä on vain hyvin vähän. Ruokaostoksilla kannattaakin kurkata tuotteiden pakkausselosteita.

Vegejogurtit ja -rahkat

Kasvimaidot, mehukeitot ja muut sekalaiset

  • Kasvimaidoissa ei pääsääntöisesti ole lisättyä sokeria kuin vain poikkeustapauksissa. Monissa Alpron tuotteissa on lisättyä sokeria, mutta useimmissa muissa kasvimaidoissa ei ole.
  • Friendly Viking's suklaakaurajuomaan ei ole lisätty sokeria.
  • Lidl Oattis kaakaojuoma
  • Leader Barebar -patukoissa on muutama vain hedelmillä tai mehutiivisteellä makeutettu tuote: marjamix, taateli-banaani ja taateli-mustikka. (Kaikki muutkin sarjan tuotteet ovat vegaanisia, ja ne on makeutettu hedelmien lisäksi agavesiirapilla.)
  • Juustoportti Hyvin-sarjassa on useita eri mehukeittoja, joihin ei ole lisätty sokeria: marjainen, mango-appelsiini, mustikka ja omenainen. Tuotteet on makeutettu hedelmämehuilla. 
  • Foodin Chia Good -välipaloista mango on makeuttamaton. (Muut maut on makeutettu erytritolilla.)

Murot ja myslit

Tarvitseeko lisättyä sokeria vältellä?

Valkoisen sokerin lisäksi tuotteita voidaan makeuttaa täysruokosokerilla, kookossokerilla ja muilla erikoissokereilla, agave-, kookos- ja muilla siirapeilla sekä hedelmämehutiivisteillä. (Siirappeja kutsutaan joskus myös nektareiksi.) Kaikki sokerit, siirapit ja mehutiivisteet heikentävät ruokavalion ravintoainetiheyttä, sillä ne ovat hyvin energiatiheitä mutta eivät sisällä ainakaan merkittävästi muita ravintoaineita.

Lisätyn sokerin ja piilosokerin määrää voi vähentää tekemällä ruokaa ja välipaloja mahdollisimman paljon alusta asti itse. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista, eikä tietysti tarpeellistakaan. 

Terveysnäkökulmasta lisättyä sokeria kannattaa syödä kohtuudella, mutta sitä ei tarvitse vältellä täysin.

Sokeria voi vältellä myös siksi, että ei vain pidä makeasta. Lisättyä sokeria ei onneksi ole pakko syödä, ja onkin kiva, että makeuttamattomia vaihtoehtoja on jatkuvasti enemmän tarjolla.

Vinkki taaperoille ja vauvoille leipoville

Moni vanhempi haluaa tarjota lapsilleen pääsääntöisesti sellaista ruokaa, johon ei ole lisätty sokeria. Urbaani vegenda -blogissa on oma osio, Baby vegenda, taaperoystävällisille resepteille. Blogissa on useita leivonnaisia, joissa makeutus tulee lisätyn sokerin sijaan hedelmistä tai muista lähteistä. Ohjeissa on erilliset neuvot reseptin muokkaamiseen, jos leipoo vauvalle.


Kuva: Dan Counsel, unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles