Kuvassa on kaupan vegehylly, jossa on erilaisia kasviproteiineja ja vegejuustoja.

Onko jokin vegetuote hukassa?

Kun ruokavalio muuttuu, saattaa kauppareissulla kestää alkuun vähän pidempään uusia tuotteita etsiessä. Kokosimme sinulle avuksi muutaman tärpin, joiden avulla kauppareissut käyvät helpommin ja uusista tuotteista tuleekin pian tuttuja tuotteita.

Ihan alkuun tosi hyvä uutinen! Suurin osa etsimistäsi tuotteista on todennäköisesti sinulle ennestään tuttuja, joten ne löytyvät omasta tutusta kaupasta samasta paikasta kuin aikaisemminkin. Juurekset, vihannekset ja hedelmät ovat tietysti vegejä ja löytyvät heviosastolta. Hyvin suuri osa leivistä on täysin vegaanisia, joten voit napata sen oman suosikkileivän mukaasi myös silloin, kun kokeilet vegeruokaa. Pasta, riisi, pähkinät, öljyt, mausteet ja monet muut perusruokatarvikkeet ovat myös kasviperäisiä ja löytyvät tutuilta paikoiltaan. 

Kaupassa on myös tosi paljon sattumalta vegaanisia tuotteita eli tuotteita, joita ei ole varsinaisesti suunnattu juuri vegeille, mutta jotka eivät sisällä mitään eläinperäistä. Näistä tuotteista tunnistat varmasti monet jo ennalta. Esimerkiksi karkki-, keksi- ja sipsihyllyiltä voi bongailla tällaisia tuotteita.

Kun mietitään kasviperäisiä vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille, niin nämäkin löytyvät usein samasta paikasta, missä ne eläinperäisetkin tuotteet ovat – tai ainakin niiden läheltä. Kasvimaitotuotteet eli kasvimaidot, -jogurtit, ja -kermat ovat useimmiten maitohyllyssä (useimmat kasvimaidot ovat uht-maitojen kanssa samassa paikassa lämpimässä ja osa jääkaapissa), valmispyörykät ja -pihvit ovat pakastimessa tai kylmähyllyssä ja vegejätskit jätskialtaassa. 

Toisin sanoen vegaaniset tuotteet ovat ruokakaupassa pääsääntöisesti ihan loogisesti omilla paikoillaan, mutta sitä logiikkaa saattaa joutua alkuun vähän opettelemaan. Sinun ei siis tarvitse löytää kaupasta mitään uutta salaista lisäsiipeä, vaan riittää, että katselet kaupan hyllyjä uusin silmin. 

 

Eri kaupoilla on erilaiset tavat ryhmitellä tuotteita

K-ryhmän kaupoissa voi olla erilliset nimetyt vegehyllyt kylmätuotteille ja pakasteille, joihin on koottu kasvistuotteita, kuten tofuja, vegeleikkeleitä, vegejuustoja, levitteitä ja valmisruokia. Jos siis kaupassa ollessa tuntuu siltä, että siellä ei ole mitään vegetuotteita, niin voi olla, että et ole vielä osunut vegehyllyn kohdalle. 

Myös joissakin S-ryhmän kaupoissa on omat hyllynsä kasvistuotteille, mutta tämä ei toistaiseksi ole yleinen käytäntö. S-ryhmän kaupoissa vegetuotteet on usein sijoitettu vastaavien eläinperäisten tuotteiden viereen. Vegaaninen versio salamista voi olla eläinperäisen salamin vieressä ja vegaaninen versio lauantaimakkarasta puolestaan eläinperäisen lauantaimakkaran vieressä. Kasviproteiinisuikale voi olla eläinperäisen liha- tai broilerisuikaleen vieressä ja niin edelleen.

Huomioi, että vaikka kaupalla olisi erillinen hylly vegetuotteille, ne eivät kaikki ole automaattisesti vegaanisia. Joukossa voi olla esim. maitoa tai munia sisältäviä tuotteita.

 

Käytä apuna kauppojen sovelluksia, nettiä sekä henkilökuntaa

Jos etsit jotain tiettyä tuotetta, voit tarkistaa sovellusten ja nettisivujen avulla, onko tuotetta saatavilla omassa kaupassasi.

  • K-ryhmän K-ruoka-sovellus ja -nettisivu kertovat, minkä kauppojen valikoimissa etsimääsi tuotetta on, mutta se ei kerro, missä päin kauppaa tuote sijaitsee.
  • S-ryhmän S-kaupat-sovelluksesta voi tarkistaa hyllyvälin tarkkuudella, missä jokin tuote tietyssä kaupassa sijaitsee. S-kaupat ei kuitenkaan näytä kerralla kaikkia kauppoja, joiden valikoimassa tuote on. 

Kysy rohkeasti henkilökunnalta apua. Huomioi kuitenkin, että henkilökunta ei aina välttämättä tunne kaikkia tuotteita etenkään silloin, jos tuote on uusi. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska ruokakaupassa voi olla kymmeniä tuhansia erilaisia tuotteita, joiden valikoima vaihtelee jatkuvasti.

Huomioi myös se, että jokin suosittu tuote saattaa olla loppu etenkin tammikuussa, jolloin vegetuotteiden kysyntä on muuhun vuoteen verrattuna suurempaa. Tällöin saatat törmätä vain tyhjään hyllypaikkaan.

Jos etsit itsellesi täysin uutta tuotetta, etsi ennen kauppaan menoa kuva tuotteesta. Tuote on todennäköisesti helpompi bongata kaupan hyllyltä, kun tiedät, minkä näköistä pakkausta etsit. Toki joskus tuotteiden nimet ja tuotepakkausten ulkonäkö voivat muuttua, kun valmistaja muuttaa brändiä tai uusii pakkauksia muista syistä, mutta tämä ei onneksi ole päivittäinen ongelma. 

Vinkki: Jos jotain etsimääsi tuotetta ei löydy omasta kaupastasi, jätä kaupalle tuotetoive. Sen voi usein tehdä kätevästi netissä. S-marketin ja joidenkin Sale-kauppojen tuotetoiveisiin pääset tästä linkistä ja K-ryhmän kauppoihin voit esittää toiveita tämän linkin kautta

 

Muutama tärppi yksittäisten tuotteiden löytämiseen

Vaikka iso osa tuotteista onkin kaupassa suht loogisesti esillä, tulee tiettyjen tuotteiden sijainnista usein kysymyksiä sosiaalisen median ryhmissä. Tässä niistä yleisimpiä.

  • Kasvimaidot ovat useimmiten kaupassa kahdessa eri paikassa. Suurin osa niistä säilyy avaamattomina huoneenlämmössä, jolloin ne ovat samassa hyllyssä UHT-maitojen kanssa. Kylmäsäilytystä vaativat kasvimaidot ovat kylmäosastolla useimmiten lehmänmaitojen kanssa samassa paikassa.
  • Tofu on usein joko erillisessä vegehyllyssä tai sitten juusto-osastolla. Jos se on juustohyllyssä, se on usein sijoitettu ylähyllylle. Ei ole selvää, miksi tofut on päätetty sijoittaa juuri juusto-osastolle. Ne valmistetaan hyvin samalla tavalla kuin juusto, mutta niiden maussa ja rakenteessa ei ole mitään juustomaista.
  • Tartex-kasvistahnatuubit voivat olla sijoitettuna salaatinkastikkeiden tai majoneesien luokse tai vegetuotteiden hyllyyn. Tartex säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, joten se ei yleensä ole jääkaapissa. Tartex on usein ylähyllyllä, koska se myydään pystyasennossa.
  • Naturlin Vegaaninen levite on suosittu täysin kasviperäinen vastine voille. Tästä huolimatta sitä ei aina löydä margariinien ja voipakkausten luota, vaan se on jossain muualla kylmässä. Jos kaupassa on vegetuotteille oma hylly, se saattaa olla siellä.
  • Juureva-levitteet voivat myös olla vegetuotteiden hyllyssä. Ne voivat myös olla lähellä margariineja, vaikka ne eivät ihan margariinia olekaan.
  • Hummukset ovat kylmäsäilytystavaraa, joten voit löytää ne läheltä kasviperäisiä tuorejuustoja ja muita levitteitä tai sitten jostain ihan muualta. Lidlin hummus on tosi tykätty tuote, ja myös sen sijaintia usein kysellään. Se sijaitsee todennäköisesti lähellä perunasalaatteja ja tapenadeja, mutta jos se ei löydy sieltä, kannattaa pyytää apua henkilökunnalta.
  • Kuiva soijarouhe sijaitsee yleensä jauhojen, siementen ja kuivattujen papujen lähellä. Valmiiksi turvotettua ja maustettua soijarouhetta on myös saatavilla eri merkeiltä, ja ne ovat useimmiten pakasteita. Lidlissä vastaava tuote on kylmähyllyssä.
  • Vegaaniset leikkeleet ovat vähän kaupasta riippuen joko koottu samaan paikkaan vegetuotteiden hyllyyn tai lihaleikkelehyllyn päätyyn. Joissain kaupoissa ne on voitu ripotella lihaleikkeleiden joukkoon sen mukaan, mitä eläinperäistä tuotetta ne muistuttavat. Joissakin kaupoissa voi olla käytössä sekoitus näistä kaikista tavoista eli suurin osa vegeleikkeleistä on yhdessä paikassa, mutta yksi tuote on eläinperäisten leikkeleiden seassa.
  • Vegaaniset juustot, juustoraasteet ja tuorejuustot noudattavat vähän samaa linjaa kuin leikkeleetkin eli ne voivat olla kaikki samassa paikassa tai ne voivat olla ripoteltuna ympäri juusto-osastoa.
  • Ravintohiivahiutaleet (kutsutaan myös nimellä oluthiivahiutaleet) sijaitsevat useimmiten luontaistuoteosastolla tai proteiinijauheiden ja muiden lisäravinteiden hyllyssä. Ne säilytetään huoneenlämmössä, joten niitä ei pitäisi löytää kylmähyllystä, mutta kaikki on toki mahdollista.
  • Joskus tuote voi olla huoneenlämmössä, vaikka kaikki muut saman tuotetyypin tuotteen ovat jääkaapissa. Esimerkiksi Plantin kaurapohjainen vispi säilyy huoneenlämmössä, joten se voi kaupassa olla joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä säilytettävien kasvimaitojen läheisyydessä.

 

Muuttuvat tuotenimet

Joskus tuotteiden nimet ja pakkaukset muuttuvat, mutta esimerkiksi resepteissä tai arkikielessä puhutaan tuotteesta sen vanhalla nimellä. Tässä muutama esimerkki tällaisista tuotteista.

  • Härkis-härkäpapusuikaleiden ja -härkäpapumurun aiempi nimi oli Beanit.
  • Bon Vegan nakit, makkarat ja leikkeleet olivat aiemmin nimeltään Bon Soya.
  • Oatly naturell kauralevitteen vanha nimi oli Oatly påMackan.
  • Alpro plant protein -soijarahkoja myydään myös nimellä Alpro Greek style, ja niiden aikaisempi nimi oli Alpro go on.
  • Alpro whipping soijavispin aikaisempi nimi oli Alpro airy & creamy.
  • Meeat Muu -tuotesarja oli aikaisemmin Poutun omistamana, joten välillä tuotteista puhutaan Poutun tuotteina. 
  • Naturlin pyörykät, pihvit ja muut tuotteet olivat aikaisemmin Anamma-merkkisiä.
  • Flora plant b*tter -vegevoisarja on saman valmistajan/maahantuojan tuotesarja kuin Violife vioblock. Tuotteet eivät ole identtiset, mutta hyvin lähellä toisiaan.

Lista päivitetty 30.11.2023

Kuva: Jamie Street / unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles