juhani pitkänen

Urheiluvalmentaja vaihtoi yhdessä yössä sekasyöjästä vegaaniksi - mitä sitten tapahtui?

Juhani Pitkänen on kestävyys- ja voimavalmentaja K3 Fitness -yrityksessä. Tämä on hänen tarinansa sekasyöjästä vegaaniksi. Miten muutos on vaikuttanut treenitehoihin ja tuloksiin? Entä miten veriarvot ovat muuttuneet?

Alunperin kuukauden mittaiseksi suunniteltu vegekokeiluni alkoi vuoden 2017 Vegaanihaasteesta. Halusin tietää, miten kasvisruokavalio vaikuttaisi terveysmarkkereihin ja treenitehoihin.

Juoksin ensimmäisenä keväänä uuden kymmenen kilometrin ennätysaikani ja syksyllä ensimmäisen yli sadan kilometrin polku-ultrakisani. Kun voimatasotkin säilyivät entisellään, päätin jatkaa kasvislinjalla.

Eläinoikeusajattelu oli tullut tutuksi jo parikymmentä vuotta aiemmin hardcorepunkin kuuntelun myötä, ja kokeilin jo silloin “hieman” epämääräisemmin koostettua vegeruokavaliota. Sitten innostuin treenaamisesta, eikä käynyt mielessäkään, että kasviksia syöden voisi saada tuloksia. Perinteiset ajatusmallit eläinprotskun ylivertaisuudesta veivät mennessään.

Treenasin hiukan yli kymmenen vuotta sekaruokavaliolla. Vaikka elintapani olivat omasta mielestäni terveelliset, kokonaiskolesterolini oli kuusi ja verenpaineetkin olivat jo ongelmalliset.

Olen vegaaniruokavalion mittaan raportoinut verikokeitteni tuloksia somessa. Perinteiset stressin aiheet, jotka liittyvät testosteroniin, B12-vitamiiniin ja proteiiniin, ovat seurannan myötä hälvenneet. Verenpaineeni on laskenut 130/90:stä 110/60-lukemiin, ja kokonaiskolesterolini on neljän kieppeillä.

Yhdistelen yhä harjoittelussani voima- ja kestävyysharjoittelua, tavoitteista mainittakoon muun muassa 75 kg:n lisäpainoleuka, uusi ennätys loppukesän polkupuolikkaalla sekä 1–2 ultramatkaa loppuvuoden mittaan. On hyvä fiilis, kun palautuminen tuntuu 43-vuotiaana jopa aiempaa nopeammalta.

Olen uppoutunut syvällisemmin eläinoikeus- ja ympäristöasioihin sekä tutustunut moniin mahtaviin vegaanityyppeihin, ja motivaatio kasvisruokavaliota kohtaan on sen myötä laajentunut roimasti alkuperäisestä terveysvinkkelistä. Kun syöminkejään on alkanut tarkastelemaan muustakin kuin oman navan vinkkelistä, koko asia on muuttunut itsestäänselväksi. Nykyään ihmettelen lähinnä, miksen siirtynyt kasvisruokavaliolle jo aikaisemmin.

Toivon, että voisin esimerkilläni inspiroida muitakin vähentämään eläinkunnan tuotteiden kulutusta, tai jopa testaamaan kasvisruokavaliota Vegaanihaasteen myötä. Kokeilemalla ei häviä mitään – ellei homma toimi, voi aina palata vanhaan. Fiksusti koostettu kasvisruokavalio voi tutkitusti tukea urheilua loistavasti – siitä ovat käytännön esimerkkinä useat huipputason urheilijat, myös monet kovaa treenaavat vegaaniasiakkaani.


Juhanin yhden päivän esimerkkiruokailut:

Voit ottaa tästä ideoita omiin ruokailuihisi. Huomioi kuitenkin, että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja energiantarpeet vaihtelevat.

Aamiainen: Iso kulho tuorepuuroa kaurahiutaleista ja chia-siemenistä. Seassa marjasekoitusta, vegaanista proteiinijauhetta ja kreatiinia. Pari kuppia kahvia ja vettä. B12-pilleri ja D3-vitamiinit.

Lounas: Täysjyväpastaa, kidney-papuja, jotain paistettua vegeproteiinia, tomaattikastiketta, kaurafraichea, ketsuppia. Reilusti pinaattia ja muita tuoreita kasviksia. Vettä.

Välipala: Iso kaura- tai soijajugurtti, seassa mustikoita ja muutama saksanpähkinä.

Päivällinen: Kasvispihvejä, perunamuusia, paljon tuoreita kasviksia. Alkoholiton olut. Kasviperäinen EPA + DHA -kapseli + monivitamiinipilleri.

Iltapala: Pari-kolme kaura- tai ruisleipää margariinilla, seitanleikkeleellä ja tomaatilla. Pari hedelmää. Vettä.

 

K3 Fitnessiä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles