Urheiluvalmentaja vaihtoi yhdessä yössä sekasyöjästä vegaaniksi - mitä sitten tapahtui?

Juhani Pitkänen on kestävyys- ja voimavalmentaja K3 Fitness -yrityksessä. Tämä on hänen tarinansa sekasyöjästä vegaaniksi. Miten muutos on vaikuttanut treenitehoihin ja tuloksiin? Entä miten veriarvot ovat muuttuneet?

Olen nyt ollut neljä vuotta vegaaniruokavaliolla. Alunperin kuukauden mittaiseksi suunniteltu vegekokeiluni alkoi vuoden 2017 Vegaanihaasteesta. Halusin tietää, miten kasvisruokavalio vaikuttaisi terveysmarkkereihin ja treenitehoihin.

Ensimmäisten viiden kuukauden aikana kasvatin juoksuharjoittelun ohella lihasmassaani kilon verran ja tiputin rasvaprosenttia kolme pinnaa. Juoksin samana keväänä uuden kymmenen kilometrin ennätysaikani ja syksyllä ensimmäisen yli sadan kilometrin polku-ultrakisani. Kun voimatasotkin säilyivät entisellään, päätin jatkaa kasvislinjalla.

Eläinoikeusajattelu oli tullut tutuksi jo parikymmentä vuotta aiemmin hardcorepunkin kuuntelun myötä, ja kokeilin jo silloin “hieman” epämääräisemmin koostettua vegeruokavaliota. Sitten innostuin treenaamisesta, eikä käynyt mielessäkään, että kasviksia syöden voisi saada tuloksia. Perinteiset ajatusmallit eläinprotskun ylivertaisuudesta veivät mennessään.

Treenasin hiukan yli kymmenen vuotta sekaruokavaliolla. Vaikka elintapani olivat omasta mielestäni terveelliset, kokonaiskolesterolini oli kuusi, eikä sisäelinrasvan määrä ollut kehonkoostumusmittauksissa mairitteleva. Verenpaineetkin olivat jo ongelmalliset.

Olen vegaaniruokavalion mittaan raportoinut verikokeitteni ja kehonkoostumusmittausteni tuloksia somessa. Perinteiset stressin aiheet, jotka liittyvät testosteroniin, B12-vitamiiniin ja proteiiniin, ovat seurannan myötä hälvenneet. Verenpaineeni on laskenut 130/90:stä 110/60-lukemiin, ja kokonaiskolesterolini on neljän kieppeillä.

Yhdistelen yhä harjoittelussani voima- ja kestävyysharjoittelua, tavoitteista mainittakoon esim. 70 kg:n lisäpainoleuka ja yli 100 km ultrajuoksu ensi kevään aikana. On hyvä fiilis, kun palautuminen tuntuu 42-vuotiaana jopa aiempaa nopeammalta.

Olen uppoutunut syvällisemmin eläinoikeus- ja ympäristöasioihin sekä tutustunut moniin mahtaviin vegaanityyppeihin, ja motivaatio kasvisruokavaliota kohtaan on sen myötä laajentunut roimasti alkuperäisestä terveysvinkkelistä. Kun syöminkejään on alkanut tarkastelemaan muustakin kuin oman navan vinkkelistä, koko asia on muuttunut itsestään selväksi. Nykyään ihmettelen lähinnä, miksen siirtynyt kasvisruokavaliolle jo aikaisemmin.

Toivon, että voisin esimerkilläni inspiroida muitakin vähentämään eläinkunnan tuotteiden kulutusta, tai jopa testaamaan kasvisruokavaliota Vegaanihaasteen myötä. Kokeilemalla ei häviä mitään - ellei homma toimi, voi aina palata vanhaan. Fiksusti koostettu kasvisruokavalio voi tutkitusti tukea urheilua loistavasti - siitä ovat käytännön esimerkkinä useat huipputason urheilijat, myös monet kovaa treenaavat vegaaniasiakkaani.  


Juhanin yhden päivän esimerkkiruokailut:

Aamiainen: Iso kulho tuorepuuroa kaurahiutaleista ja chia-siemenistä. Seassa marjasekoitusta, vegaanista proteiinijauhetta ja kreatiinia. Pari kuppia kahvia ja vettä. B12-pilleri ja D3-vitamiinit.

Lounas: Täysjyväpastaa, kidney-papuja, jotain paistettua vegeproteiinia, tomaattikastiketta, kaura-fraichea, ketsuppia. Reilusti pinaattia ja muita tuoreita kasviksia. Vettä.

Välipala: Iso kaura- tai soijajugurtti, seassa mustikoita ja muutama saksanpähkinä.

Päivällinen: Kasvispihvejä, perunamuusia, paljon tuoreita kasviksia. Alkoholiton olut. Kasviperäinen EPA + DHA -kapseli + monivitamiinipilleri.

Iltapala: Pari-kolme kaura- tai ruisleipää margariinilla, seitanleikkeleellä ja tomaatilla. Pari hedelmää. Vettä.

 

K3 Fitnessiä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.
 

 

Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT