Vegaanihaasteen tammikuun uutiskirjeet 2023
Tänne lisätään linkit tammikuun 2023 Vegaanihaasteen uutiskirjeisiin, kun kirjeet on lähetetty. Saat kirjeet omaan sähköpostiisi ilmoittautumalla mukaan Vegaanihaasteeseen osoitteessa vegaanihaaste.fi.
Etukäteiskirje: Näin valmistaudut Vegaanihaasteeseen
- Näin onnistut: Näin valmistaudut Vegaanihaasteeseen
- Inspiroidu vegestä: Kokeile ainakin näitä!
- Video: Abreu, Sanna Stellan, Eero Ritala ja moni muu tuttu suosittelee Vegaanihaastetta
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Nina päätti ryhtyä kotivegaaniksi
- Tiesitkö tätä: Haasta lounasruokala tarjoamaan vegeä
1. päivän kirje: Aamupalavinkit ja parhaat kahviin sopivat kasvimaidot
- Päivän resepti: Nopea linssicurry
- Näin onnistut: Päivä käyntiin täyttävällä aamupalalla
- Inspiroidu vegestä: Parhaat kasvimaidot kahviin
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Monta hyvää syytä valita vegempää
- Päivän vegevinkit: Hernis, paprika ja kikhernepannarit
2. päivän kirje: Välipalavinkit ja kasvisruoan terveyshyödyt
- Päivän resepti: Pähkinäinen basilika-tomaattipasta
- Näin onnistut: Energiaa kasviperäisistä välipaloista
- Inspiroidu vegestä: Kuinka paljon on puoli kiloa kasviksia
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Kasvisruoka tukee hyvinvointiasi
- Päivän vegevinkit: Maapähkinävoi, punasipuli ja maapähkinävoidippi
3. päivän kirje: Parhaat proteiinin lähteet vegeruokavaliossa
- Päivän resepti: Hernistä ruskeassa kastikkeessa
- Näin onnistut: Levitteet ja muut mainiot leivänpäälliset
- Inspiroidu vegestä: Itsetehdyt leivänpäälliset
- Video: Testissä vegeproteiinijauheet
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Näin saat riittävästi proteiinia vegeruoasta
- Tiesitkö tätä: Monta tapaa lisätä aterioille proteiinia
- Päivän vegevinkit: Vegejauhikset, fenkoli ja puuro
4. päivän kirje: Tietopaketti täysipainoisen vegaaniruokavalion koostamisesta
- Päivän resepti: Lämmin Beanit-nuudelisalaatti
- Näin onnistut: Kasviperäiset jogurtit, rahkat ja fraichet
- Inspiroidu vegestä: Polkujuoksija Anna-Stiina Erkkilä kilpailee vuorilla kasvisten voimalla
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Vegaaninen lautasmalli ja täysipainoisen ruokavalion koostaminen
- Tiesitkö tätä: Gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille ja muille gluteenille herkille
- Päivän vegevinkit: Punaiset linssit, kukkakaali sekä patukat ja hedelmäsoseet
5. päivän kirje: Kalsiumia saa helposti myös kasviperäisistä tuotteista
- Päivän resepti: Perunasoselaatikko vegejauhiksesta
- Näin onnistut: Kokeile monipuolisia kasvimaitoja
- Inspiroidu vegestä: Lidlin vegevalikoima
- Video: Anna treenaa pyörätuolirugbya vegen voimalla
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Monipuolisesti koostettu vegaaniruokavalio varmistaa myös kalsiumia saannin
- Tiesitkö tätä: Kauramaidon vuosisatainen historia
- Päivän vegevinkit: Vegekebabit, punajuuri ja vegeleikkeleet
6. päivän kirje: Urheilu, proteiini ja vegeruokavalio
- Päivän resepti: Seitan-sienipasta yrttiöljyllä
- Näin onnistut: Oireileeko vatsa?
- Inspiroidu vegestä: Onko nälkä?
- Video: Vinkit helppoon vegearkeen
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Urheilu, proteiini ja vegeruokavalio
- Tiesitkö tätä: Proteiinia voi saada myös liikaa
- Päivän vegevinkit: Kikhernejauho, lanttu ja kikhernemunakas
7. päivän kirje: Vegaaninen leipominen ja lapsiperheiden vegevinkit
- Päivän resepti: Kanattomat caesarburgerit
- Näin onnistut: Näin leivot ilman munia ja maitoa
- Inspiroidu vegestä: Kauppojen valmiit vegeleivonnaiset
- Video: Ilmasto, kestävyys ja ruokavalio -webinaari
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Myös lapsille maistuu vegaaniruoka
- Tiesitkö tätä: Erilaisia vegeperheitä
- Päivän vegevinkit: vegaaninen Quorn, porkkana ja täytetty patonki
8. päivän kirje: Kasvisruoka on merkittävä ekoteko
- Päivän resepti: Rapeat tofufileet, paistetut vihreät pavut ja bataattimuusi
- Näin onnistut: Miten luopua juustosta?
- Inspiroidu vegestä: Suosituimmat vegaaniset juustot
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Kasvisruoka on merkittävä ekoteko
- Tiesitkö tätä: Pakkauksen sisältö on ympäristön kannalta merkityksellisempi kuin itse pakkaus
- Päivän vegevinkit: Kidneypapu, parsakaali ja tofukäristys
9. päivän kirje: Nopeat eväät kiireisille sekä maukkaat ja värikkäät hiilihydraatit
- Päivän resepti: Nopea soijasuikalewokki
- Näin onnistut: Helppoja ja nopeita eväitä kiireisille
- Inspiroidu vegestä: Onko jokin vegetuote hukassa?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Hiilihydraatit ovat tärkein energian lähde
- Tiesitkö tätä: Vähäsuolaiset sekä makeuttamattomat vegetuotteet
- Päivän vegevinkit: Nyhtökaura, ruusukaali ja avokadoleipä
10. päivän kirje: Edullista vegeruokaa
- Päivän resepti: Raikkaan täyteläinen hernepestopasta
- Näin onnistut: Vinkkejä edulliseen vegekokkailuun
- Inspiroidu vegestä: Tee se itse -vegekeittiö
- Video: Testissä vegaaniset proteiinipatukat
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Rasvalla on monta tehtävää
- Tiesitkö tätä: Kasvisruoka vähentää entisestään transrasvojen saantia ruoasta
- Päivän vegevinkit: Papupasta, kesäkurpitsa ja munaton voi
11. päivän kirje: Rauta kasvisruokavaliossa sekä monipuoliset ja edulliset pavut
- Päivän resepti: Vaivaton vegenakkikeitto
- Näin onnistut: Ravinteikkaat ja monipuoliset pavut
- Inspiroidu vegestä: Mikä ihmeen aquafaba?
- Video: Painonnostaja Teemu Roininen luottaa vegen voimaan
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Rauta vegaaniruokavaliossa
- Tiesitkö tätä: Rauta, kasvisruokavalio ja urheilu
- Päivän vegevinkit: Soijamaito, bataatti ja tortilla
- Päivän resepti: Maistuva kikherne-vegekulho
- Näin onnistut: Monipuoliset ravintohiivahiutaleet
- Inspiroidu vegestä: Tortillat ja tacot
- Video: Näin koostat monipuolisen vegaanisen ruokavalion
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Vegaanin tärkeä muistilista: B12, D ja jodi
- Tiesitkö tätä: Ravintolisät eivät ole vain vegaanien juttu
- Päivän vegevinkit: Soijapapuhiutaleet, peruna sekä maapähkinävoi ja hedelmät
13. päivän kirje: Huolehdi luonnon monimuotoisuudesta – valitse kasvisruokaa!
- Päivän resepti: Uunijuurekset, vegepullat ja papudippi
- Näin onnistut: Täyteläiset vegejätskit
- Video: Miltä maistuu paras vegejäätelö?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Ruoantuotannon vaikutus luonnon monimuotoisuuteen
- Tiesitkö tätä: Miten ruoantuotanto vaikuttaa vesistöihin ja ilmastoon?
- Päivän vegevinkit: Mustat linssit, lehtikaali ja tuorepuuro
14. päivän kirje: Näin valmistat herkullista tofua ja kaikki mitä olet halunnut tietää soijasta
- Päivän resepti: Nopeat ohutleipäpizzat
- Näin onnistut: Tofusta saa valmistettua uskomattomia herkkuja
- Inspiroidu vegestä: Vaihtoehtoja soijasta tehdyille tuotteille
- Video: Tofu on perinteinen herkku
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Soijapavusta saadaan monipuolista ja ekologista syötävää
- Tiesitkö tätä: Soijalla on monia positiivisia terveysvaikutuksia
- Päivän vegevinkit: Beanit, maa-artisokka ja paahdetut kikherneet
15. päivän kirje: Tutustu valloittavaan Paavo-possuun
- Päivän resepti: Uuniperunat Hernis-täytteellä
- Näin onnistut: Näillä kasviproteiineilla korvaat jauhelihan lempiruoissasi
- Inspiroidu vegestä: Miten soijarouheesta saa maukasta?
- Video: Maailman ihanin Paavo
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Pienen Paavo-possun tarina
- Tiesitkö tätä: Mikä on paras tapa huomioida siat?
- Päivän vegevinkit: Elovena kaurajauhis, kelta- ja raitajuuri sekä vaihtoehdot maksamakkaralle
16. päivän kirje: Merten ekosysteemit vaarassa
- Päivän resepti: Savutofu-minestronekeitto
- Näin onnistut: Vaihtoehtoja kalalle
- Inspiroidu vegestä: Näin teet ihanat kasvissushit
- Video: Amerikkalaiset pannukakut vadelmakompotilla
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Kalastus runtelee merten ekosysteemejä
- Tiesitkö tätä: Kolmasosa kalansaaliista heitetään takaisin mereen
- Päivän vegevinkit: Fermentoidut härkäpaputuotteet, purjosipuli ja maapähkinävoi-hilloleipä
17. päivän kirje: Vege sopii myös ikääntyville
- Päivän resepti: Kotoisa makaronilaatikko vegejauhiksesta
- Näin onnistut: Uuden sukupolven kasviproteiinit
- Erään vegen tarina: Tomas selätti päihderiippuvuuden ja alkoi treenata juoksua
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Ikääntyminen ja vegaaniruokavalio
- Tiesitkö tätä: Hammasterveys ja kasvisruokavalio
- Päivän vegevinkit: Tempe, nauris ja tofukokkeli
18. päivän kirje: 80 miljoonan linnun tarina
- Päivän resepti: Yhden astian kikhernekiusaus
- Näin onnistut: Kanalle on paljon kasviperäisiä vaihtoehtoja
- Inspiroidu vegestä: Palkittu Perinnevegeä-kirja
- Opi uutta, syvennä vanhaa: 80 miljoonan linnun tarina
- Tiesitkö tätä: Broileri ei ole ekologinen vaihtoehto
- Päivän vegevinkit: Kikherne, valkosipuli ja marjasmoothie
19. päivän kirje: Harvinainen tarina lehmästä, joka sai pitää vasikkansa
- Päivän resepti: Kanaton viillokki ja paahdettu kukkakaali
- Näin onnistut: Suomessa valmistetaan paljon huikeita vegetuotteita
- Inspiroidu vegestä: Urheiluvalmentaja ryhtyi yhdessä yössä vegeksi – miten siinä kävi?
- Video: Jenniferin ja Laten talvirieha
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Vippa ja Konsti – onnekkaat yhdessä
- Tiesitkö tätä: Eläimet ja niiden tunteet
- Päivän vegevinkit: Mustapavut, pinaatti sekä vegejogurtit ja -rahkat
20. päivän kirje: Miten kananmunat korvataan ja miksi niin kannattaa tehdä?
- Päivän resepti: Helpot linssipyörykät, juuresmuusi ja kylmä kurkkukastike
- Näin onnistut: Ruoanlaitto ilman kananmunia
- Inspiroidu vegestä: Kananmunan makuinen suola?
- Video: Eläköön älykkäät, uteliaat ja lempeät kanat
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Helmin uusi elämä Eläinten turvakoti Saparomäessä
- Tiesitkö tätä: 5 jännää juttua kanoista
- Päivän vegevinkit: Edamamepavut, tomaatti sekä kuivahedelmät ja pähkinät
21. päivän kirje: Suklaahyllyn vegevalikoima yllättää sekä tuntevat ja tietoiset kalat
- Päivän resepti: Pitaleivät mausteisella tofumurulla
- Näin onnistut: Suklaahyllyn vegaaniset tuotteet
- Video: Makutestissä vegaaniset maito- ja valkosuklaat
- Inspiroidu vegestä: Mitä tarkoittaa "Saattaa sisältää maitoa tai kananmunaa?"
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Tuntevat ja tietoiset kalat
- Tiesitkö tätä: Kala tuntee kipua ja pelkoa jopa voimakkaammin kuin ihminen
- Päivän vegevinkit: Cashewpähkinät, paksoi ja vihersmoothie
22. päivän kirje: Ravintoloiden vegetarjonta ja eläinten ihmeellinen mieli
- Päivän resepti: Täyteläinen Beanit-stroganoff
- Näin onnistut: Ulos syömään? Paljon vegaanisia vaihtoehtoja!
- Inspiroidu vegestä: Eri kaupunkien omat Facebook-ryhmät
- Video: Näin syntyi Eläinsuojelukeskus Tuulispää
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Eläinten ihmeellinen mieli
- Päivän vegevinkit: Hampunsiemenet, palsternakka ja vegehotdog
23. päivän kirje: Miten maidontuotanto liittyy ympäristökriiseihin?
- Päivän resepti: Lämmittävä tomaatti-soijarouhekeitto
- Näin onnistut: Umami tekee myös kasvisruoasta maukasta
- Inspiroidu vegestä: Ravinteikkaat ja rouskuvat siemenet ja pähkinät
- Video: Eläköön kauniit, mahtavat ja leikkisät lehmät
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Miten maidontuotanto liittyy ympäristökriiseihin?
- Tiesitkö tätä: Maito ei ole välttämätöntä ihmiselle
- Päivän vegevinkit: Herne, munakoiso sekä hummus ja ruislastut
24. päivän kirje: Sylikukko Viiru ja sen kymmenet kukkokaverit
- Päivän resepti: Munakoisopyörykät tomaattikastikkeessa
- Näin onnistut: Mitä raejuuston tilalle?
- Inspiroidu vegestä: Ruokien valmistetu etukäteen voi auttaa arjessa
- Video: Eläköön upeat, tarkkaavaiset ja persoonalliset kukot!
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Viiru elää suuressa kukkoparvessa Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä
- Tiesitkö tätä: Näin helppoa on huomioida kukot!
- Päivän vegevinkit: Härkis, kyssäkaali ja snäkkilautanen
25. päivän kirje: Kalankasvatuksen piilotettu puoli
- Päivän resepti: Maa-artisokka-valkopapukeitto
- Näin onnistut: Monipuolinen ja proteiinirikas seitan
- Inspiroidu vegestä: Seitan on ikivanha proteiinin lähde
- Video: Miltä eläintuotanto näyttää?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Kalankasvatus on äärimmäistä tehotuotantoa
- Tiesitkö tätä: Mitä prosessointi tarkoittaa?
- Päivän vegevinkit: Vihreät ja ruskeat linssit, retiisi ja siemennäkkäri
26. päivän kirje: Sipsiä, dippiä ja sosiaalisia tilanteita
- Päivän resepti: Nyhtökaura-käristys ja perunamuusi
- Näin onnistut: Sipsien ja dippien joukossa on paljon täysin vegeä
- Inspiroidu vegestä: Sienimetsälle ruokakauppaan!
- Video: Miksi ihmiset syövät lihaa?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Syöminen, sosiaaliset tilanteet ja tunteet
- Tiesitkö tätä: Vegaanina sekasyöjien keskellä – vinkkejä mutkikkaisiin tilanteisiin
- Päivän vegevinkit: Valkoiset pavut, keräkaali ja mausteiset tofupalat
27. päivän kirje: Metsästys ei ratkaise lihantuotannon ekologisia ongelmia
- Päivän resepti: Rapeat soijarouhetoastit ja parsakaalisalaatti
- Näin onnistut: Lihattomia nakkeja ja makkaroita joka lähtöön
- Inspiroidu vegestä: Vegaaniset eväät vaelluksille ja retkeilyyn
- Video: Mitä vegaaniurheilija syö?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Metsästys ei ratkaise lihantuotannon ekologisia ongelmia
- Päivän vegevinkit: Härkäpapu, mustajuuri ja smoothiekulho
28. päivän kirje: Onko maailman ruokajärjestelmä yksilön harteilla?
- Päivän resepti: Värikkäät paputortillat
- Näin onnistut: Maukkaat vegehampurilaiset
- Video: Mitkä tekijät ohjaavat ruokaa koskevia valintoja?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Globaali ruokajärjestelmä on tuhlaava ja epäoikeudenmukainen
- Tiesitkö tätä: Voiko yksilö muuttaa systeemiä?
- Päivän vegevinkit: Pyörykät, punakaali ja porkkanakakkukeksit
29. päivän kirje: Miksi eläimillä on väliä?
- Päivän resepti: Harissakukkakaalia ja Härkistä hummuspedillä
- Näin vaikutat: Miten olla vaikuttava vegaani?
- Video: Eläköön lempeät ja uteliaat lampaat!
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Miksi eläimillä on väliä?
- Tiesitkö tätä: Miten eläinten asemaan voi vaikuttaa?
- Päivän vegevinkit: Mungpapu, inkivääri ja suklaiset välipalapatukat
30. päivän kirje: Näin paljon kuukauden vegekokeilu säästää maapalloa
- Päivän resepti: Tomaattinen parsakaalikeitto ja kikherneletut
- Näin vaikutat: Vegaanisten ruokavalintojen huima vaikutus ilmastoon ja ympäristöön
- Inspiroidu vegestä: Mitä Vegaanihaasteen jälkeen?
- Opi uutta, syvennä vanhaa: 10 vuotta Vegaanihaastetta, onnistumisen tunnetta ja oivalluksia
- Päivän vegevinkit: Herkkä snacks, myskikurpitsa ja suklainen smoothie
31. päivän kirje: 806 000 eläinyksilöä säästyy, kun 26 000 henkilöä ottaa vastaan Vegaanihaasteen
- Päivän resepti: Lasagne vihreistä linsseistä
- Näin vaikutat: Kuinka monta eläintä yksi ihminen voisi pelastaa
- Opi uutta, syvennä vanhaa: Millaista ruokaa syödään tulevaisuudessa