Vegelogoviidakko ja vegesanastoa?

Tuotepakkausten merkinnät voivat joskus hämmentää – eikä ihme, sillä ne eivät aina ole yksiselitteisiä. Tässä muutamia vinkkejä, joihin kannattaa tutustua, jos tarkoituksenasi on ostaa vain vegaanisia tuotteita.

Lyhyesti: jos tuotteessa ei selkeästi lue, että se on vegaaninen, selviää tuotteen vegaanisuus tuoteselostetta lukemalla.

Tosi tärkeää on muistaa, että jos vahingossa ostaa epävegaanisen tuotteen, ei sitä kannata jäädä murehtimaan, sillä vahinkoja sattuu kaikille ja ne tekevät meistä vain inhimillisiä.

  • Vegaani-sana tarkoittaa yksiselitteisesti vegaanista eli tuotetta, joka ei sisällä mitään eläinperäistä. Jos siis tuotteessa on sana vegan, vegaaninen, vegaani tai sen sanotaan sopivan vegaaneille, se on silloin vegaaninen. Myös 100 % kasviperäinen tarkoittaa vegaanista.
  • Vege-sanalla ei ole vakiintunutta merkitystä. Joskus se voi tarkoittaa vegaanista ja joskus taas ei. Kannattaa siis tarkistaa tuoteseloste erikseen. Myöskään kaikki ruokakauppojen Vege-hyllyjen tuotteet eivät aina ole vegaanisia, vaikka suurin osa niistä onkin.
  • Vegetarian-sana tarkoittaa puhekielessä yleensä kananmunia ja maitoa sisältävää tuotetta, jossa ei kuitenkaan ole esimerkiksi lihaa tai liivatetta. Joskus myös nämä tuotteet voivat olla myös vegaanisia. Lue siis tuoteseloste.
  • Kasvisruoasta kertovia logoja on tosi monenlaisia. Osa niistä on virallisia sertifikaatteja, joilla on tarkat kriteerit ja osa taas yritysten omia logoja. Osa logoista kertoo tuotteen vegaanisuudesta ja osa siitä, että ne sopivat johonkin muuhun kasvisruokavalioon. Jos logossa ei selkeästi sanota, että tuote on vegaaninen, kannattaa lukea tuoteseloste.
  • Erilaiset V-kirjaimia sisältävät logot, vihreät fontit ja kasvissyöntiin liittyvät termit (esim. veggie tai vege) eivät automaattisesti tarkoita, että tuote on vegaaninen. Tällaisissa tuotteissa voi olla maitoa tai kananmunaa, mutta ne voivat tietysti olla myös vegaanisia. Lue siis tuoteseloste.
  • On olemassa valtavasti tuotteita, jotka ovat vegaanisia, mutta joissa sitä ei mitenkään erikseen kerrota. Näiden tuotteiden vegaanisuus selviää lukemalla tuoteseloste. Apuna voi myös käyttää www.vegaanituotteet.net-sivustoa tai ilmaista Vegaaniskanneri-sovellusta, jonka saa Android-laitteille ja iOS-laitteille.
  • Osa tuotteiden valmistajista listaa nettisivuillaan vegaaniset tuotteensa. Osa valmistajista jättää näiden listojen ulkopuolelle tuotteet, jotka saattavat sisältää jäämiä maidosta tai kananmunista. Nämä tuotteet ovat silti vegaanisia, sillä eläinperäiset ainesosat eivät kuulu tuotteen reseptiin. Maito- tai kananmunajäämätiedot ovat tärkeitä allergisten henkilöiden vuoksi.
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT