Kuusi erilaista vegaani- ja kasvisruoasta kertovaa logoa, joiden päällä rivi kysymysmerkkejä

Vegelogoviidakko ja vegesanastoa?

Tuotepakkausten merkinnät voivat joskus hämmentää – eikä ihme, sillä ne eivät aina ole yksiselitteisiä. Tässä muutamia vinkkejä, joihin kannattaa tutustua, jos tarkoituksenasi on ostaa vain vegaanisia eli täysin kasviperäisiä tuotteita.

Vegaaninen tarkoittaa tuotetta, joka ei sisällä mitään eläinperäistä, kuten lihaa, kanaa, kalaa, maitoa tai munia. Jos tuotteessa ei selkeästi lue, että se on vegaaninen, selviää tuotteen vegaanisuus tuoteselostetta lukemalla.

Tosi tärkeää on muistaa, että jos vahingossa ostaa epävegaanisen tuotteen, ei sitä kannata jäädä murehtimaan, sillä vahinkoja sattuu kaikille ja ne tekevät meistä vain inhimillisiä.

On olemassa valtavasti tuotteita, jotka ovat vegaanisia, mutta joissa sitä ei mitenkään erikseen kerrota. Näiden tuotteiden vegaanisuus selviää lukemalla tuoteseloste. Apuna voi myös käyttää www.vegaanituotteet.net-sivustoa tai ilmaista Vegaaniskanneri-sovellusta, jonka saa Android- ja iOS-laitteille.

  • Vegaani-sana tarkoittaa yksiselitteisesti vegaanista eli tuotetta, joka ei sisällä mitään eläinperäistä. Jos siis tuotteessa on sana vegan, vegaaninen, vegaani tai sen sanotaan sopivan vegaaneille, se on silloin vegaaninen. Myös 100 % kasviperäinen tarkoittaa vegaanista.
  • Vege-sanalla ei ole vakiintunutta merkitystä. Joskus se voi tarkoittaa vegaanista ja joskus taas ei. Kannattaa siis tarkistaa tuoteseloste erikseen.
  • Myöskään kaikki ruokakauppojen Vege-hyllyjen tuotteet eivät aina ole vegaanisia, vaikka suurin osa niistä onkin.
  • Vegetarian- ja kasvisruoka-sanat tarkoittavat puhekielessä yleensä kananmunia ja maitoa sisältävää tuotetta, jossa ei kuitenkaan ole esimerkiksi lihaa, kanaa, kalaa tai liivatetta. Myös nämä tuotteet voivat joskus olla vegaanisia! Lue siis tuoteseloste.
  • Kasvisruoasta kertovia logoja on tosi monenlaisia. Osa niistä on virallisia sertifikaatteja, joilla on tarkat kriteerit (esim. auringonkukkalogo, jossa lukee vegan) ja osa taas yritysten omia logoja. Osa logoista kertoo tuotteen vegaanisuudesta ja osa siitä, että ne sopivat johonkin muuhun kasvisruokavalioon. Jos logossa ei selkeästi sanota, että tuote on vegaaninen, kannattaa lukea tuoteseloste. Joskus vegaanista ja muunlaista kasvisruokaa tarkoittavat logot voivat olla tosi samannäköisiä, esimerkiksi vihreä V-kirjain, jonka alla lukee pienellä joko vegan tai vegetarian.
  • Erilaiset V-kirjaimia sisältävät logot, vihreät fontit ja kasvissyöntiin liittyvät termit (esim. veggie tai vege) eivät automaattisesti tarkoita, että tuote on vegaaninen. Tällaisissa tuotteissa voi olla maitoa tai kananmunaa, mutta ne voivat tietysti olla myös vegaanisia. Lue siis tuoteseloste.
  • Kasvisruokatuotteet eivät ole aina vegaanisia, sillä niiden valmistuksessa on voitu käyttää munia tai maitoa. Tässä muutama esimerkki, joiden tuoteselosteet kannattaa tarkistaa, jos tarkoituksena on ostaa vain täysin kasviperäisiä tuotteita.
    • Melkein kaikki Mifu-tuotteet on valmistettu maidosta. Mifu-vegepihvit ovat hernepohjaiset ja sarjan toistaiseksi ainoa vegaaninen tuote.
    • Suurin osa Suomessa myytävistä Quorn-tuotteista sisältää kananmunaa. Vegaaniset Quorn-tuotteet eli nugerit ja kalapuikkomaiset paneroidut puikot tunnistaa vegan-merkinnästä.
    • Huhtahyvät-sarjassa on sekä vegaanisia että munia tai maitoa sisältäviä tuotteita.
    • Lidlin kasvisruokatuotteissa on paljon kananmunaa sisältäviä tuotteita eli niidenkin kohdalla kannattaa lukea tuoteseloste.

Allergikot huomio!

Allergikkojen kannattaa lukea tuoteselosteet myös vegaanisiksi nimetyistä tuotteista varmuuden vuoksi.

Vegaaniset tuotteet on voitu valmistaa samassa tehtaassa tai samalla tuotantolinjalla, jossa käsitellään myös maitoa, kananmunia tai muita allergeeneja. Valmistajilla on velvollisuus ilmoittaa tuotepakkauksessa, jos tuote voi sisältää jäämiä allergeeneista. Tällaisia tuotteita voidaan kutsua vegaanisiksi, sillä niiden valmistuksessa ei ole tarkoituksella käytetty eläinperäisiä ainesosia.

Osa tuotteiden valmistajista listaa nettisivuillaan vegaaniset tuotteensa. Osa valmistajista jättää näiden listojen ulkopuolelle tuotteet, jotka saattavat sisältää jäämiä maidosta tai kananmunista. Myös osa vegaanisuudesta kertovista sertifikaateista tai tuotepakkausmerkinnöistä ottaa huomioon myös allergeenit. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles