Kuvan taustalla on keväinen maisema, jonka alalaidassa on raikkaan vihreää ruohoa ja sen taustalla on kirkas sininen taivas, jossa on muutama valkoinen pilvenhattara. Kuvan päällä on kuvia vegaanisista makeisista: Fazer Ässä missä X, Pirkka amppari, Rainbow kex, Brunberg kauraomenapatukka, Nomo keksipatukka, Panda Tipu-konvehti Nomo.jättisuklaamuna, Muumi-karkkiaski, Ässä mini karkkiasti, Pez-täyttöpakkauksia, Muumi-tikkareita ja Panda Pop kermatoffee- ja mansikkapehmis täytelakut.

Eläinystävälliset namit ja koristeet pääsiäiseksi

Päivitetty 12.3.2024.

Pääsiäisen aikaan trullit ja pääsiäisnoidat kiertelevät ovelta ovelle tai käyvät vieraisilla sukulaisten ja kaverien luona. Tapoja on monenlaisia, ja osassa Suomea nämä herkkukierrokset tapahtuvatkin jo palmusunnuntaina ja osassa taas vasta pääsiäissunnuntaina.

Trulleille ja virpojille voi antaa palkaksi tikkareita, lakupötköjä, karkkiaskeja tai pieniä karkkipusseja. Niissä on paljon valinnanvaraa myös vegaanisena eli maidottomana ja muutenkin täysin kasviperäisenä.

Saat tästä vinkkejä pääsiäissuklaista sekä virpomispalkoista. Lue myös ideat eläinystävällisiin pääsiäisaskarteluihin!

 

Kausituotteet 2024

Tähän on listattu pääsiäistuotteita, joita on bongattu ruokakaupoista ja yritysten verkkosivuilta pääsiäisen 2024 alla. 

  • Panda Tipu mansikkamarmeladikonvehdit 
  • Dammenberg vadelma-, salmiakki- ja päärynä-mansikkatöhnämunat, vegaaninen pääsiäismuna syötävällä yllätyksellä, Tipu tummasuklaakuviot sekä maidoton valkosuklaapupu. (Lisätietoa saat verkkokaupasta, vegaaniset merkitty erikseen. Dammenbergin tuotteita on saatavilla myös päivittäistavarakaupoissa.)
  • Nomo jättisuklaamunat creamy choc, caramel ja cookie dough 
  • Moofree jättisuklaamunat choggy, strawberry sundae ja rocky road
  • Niederegger vegaaniset pääsiäismunat, eri makuja
  • Hultén vegaanisilla nameilla täytetty pääsiäismuna
  • Lidlin valikoimissa on muutamia suklaakuorrutteisia Favorina-marsipaaneja, joista osa on vegaanisia. Saatavilla on myös alkoholitäytteisiä suklaita, joista niistäkin osa on vegaanisia.
  • Vegekaupan pääsiäistuotteet näet tästä.

 

Pikkunameja virpomispalkkioiksi

Tähän listaan on koottu joitakin vegaanisia karkkeja ja suklaita, jotka kokonsa puolesta ovat kivoja palkkoja virpojille.

 

Suklaapatukat ja pienet suklaalevyt

 

Karkkiaskit

 

Tikkarit

 

Pienemmät karkkipussit

 

Kääreelliset karkit

 

Laku- ja makeispatukat

 

Hedelmänamit

 

Vegaaniset namit ovat siitä kivoja, että ne usein sopivat myös allergikoille. Varmista kuitenkin aina, että allergikot saavat heille sopivia tuotteita eli lue tuoteselosteet tarkkaan. Jos on voimakkaasti allerginen esimerkiksi maidolle, se voi estää sellaisen vegaanisen tuotteen syömisen, jossa voi olla tuotantolinjalta peräisin olevia jäämiä maidosta.

 

Mistä lisää tuotteita?

Lisää vegaanisia tuotteita löydät Vegaanituotteet.net-sivulta. Myös monet valmistajat listaavat erikseen vegaanisia tuotteita. Kauppareissulla voit käyttää apunasi myös kätevää Vegaaniskanneri-sovellusta.

Perusruokakauppojen lisäksi myös erikoiskauppojen ja nettikauppojen valikoimaan kannattaa tutustua! Esimerkiksi kokonaan vegaaninen Vegekauppa myy pääsiäisen sesonkituotteita.  

Monet pienemmät suklaatehtaat tekevät myös vegaanisia suklaita, suklaamunia ja muita sesonkintuotteita, joten myös niiden valikoimiin kannattaa perehtyä.

 

Huomioithan eläimet myös koristellessasi kotia tai virpomisvitsoja

Suurin osa askarteluun tarkoitetuista ja koristeissa käytetyistä höyhenistä on aitoja höyheniä, jotka on värjätty. Tuotepakkauksissa materiaaleista ei useinkaan kerrota. Höyhenten alkuperää on lähes mahdoton selvittää, ja on perusteltua olettaa, että höyhenet ovat peräisin linnuilta, jotka ovat eläessään kokeneet kärsimystä. Tästä syystä onkin varmempaa jättää höyhenet ja höyhenillä koristellut tuotteet kauppaan.

Pääsiäisen ajan koristeissa ja virpomisoksissa voi onneksi käyttää monia muitakin materiaaleja. Kreppi- ja silkkipaperista, sanomalehdestä, suodatinpusseista, värikkäistä muffinssivuoista, jämälangoista, kangastilkuista, helmistä, napeista, piippurasseista ja melkein mistä vain voi askarrella kivoja koristeita. 

Tässä muutamia vinkkejä videomuodossa. Youtubesta löydät paljon lisää ohjeita! Ohjeita kannattaa tietysti soveltaa sen mukaan, mitkä ovat omat taidot, mitä materiaaleja löytyy ja minkä kokoisia koristeita on tarkoitus tehdä.

Kerääthän oksia vain vastuullisesti! Oksien kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan siihen pitää olla maanomistajan lupa. Pajut ovat myös monille luonnossa asuville eläimille tärkeää ruokaa keväällä, sillä niiden silmut ovat ensimmäisinä saatavilla, kun muu luonto vielä lepää. Pajut – niin söpöjä kuin pajunkissat ovatkin – kannattaakin jättää luonnon asukkaiden ravinnoksi. 

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles