Kokeile ainakin näitä vegetuotteita

Kasviperäisten tuotteiden valikoima on jo nyt mittava ja kasvaa edelleen jatkuvasti. Vegaanisia tuotteita ensi kertaa kokeilevalle saattaakin tulla vastaan jopa valinnan vaikeus! 

Jotta valinta olisi helpompi, kysyttiin Vegaanihaasteen osallistujilta, mitä tuotteita juuri he suosittelisivat aloittelijoille. Lue siis tästä vegaanihaastelaisten suosikkituotteista ja nappaa omaan ostoslistaan niistä kiinnostavimmat!

Kaikkia listan tuotteita myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa.

Teksti on päivitetty 17.3.2023. Kyselyyn vastasi 140 henkilöä.

Mitä kasvimaitoa kahviin?

Jos käytät kahvissa maitoa, kokeile jotain seuraavista vegaanihaastelaisten suosikkikauramaidoista: 

Mitä voin tilalle?

 • Keiju Merisuola sai yli puolet annetuista äänistä, kun kysyttiin hyvää vaihtoehtoa voille. Tuote on ollut markkinoilla reilun vuoden, ja se on muuttanut monen ihmisen käsityksen margariineista. Sitä on saatavilla 400 ja 600 gramman pakkauksissa.
 • Naturli vegaaninen levite on monien mielestä maultaan aivan kuin voita, ja se pääsi kakkossijalle suosikkituotekyselyssä. Tätä tuotetta kannattaa ehdottomasti testata, mikäli et ole löytänyt mieluisaa vaihtoehtoa voipohjaisille levitteille. Naturlin levite sijaitsee kaupassa joko margariinihyllyssä tai muiden kasviperäisten levitteiden (vegetuorejuustot, hummukset) vieressä. (Allergikot huomio: tuote sisältää mantelia.)
 • Vegaanisia margariineja on paljon muitakin. Esimerkiksi pitkään markkinoilla ollut Keiju laktoositon 70 %, joka tunnetaan myös nimellä sininen Keiju, on täysin kasviperäinen ja yleisesti saatavilla. Myös se menestyi kyselyssä hyvin. Lisää margariineja on listattu vegaanituotteet.net-sivulle.
 • Jos käytät margariinia paistamiseen, kannattaa valita tuote, joka sisältää rasvaa vähintään 60 % tai mieluiten enemmän.

Mikä on maukkain hummus?

Vegaanihaaste on tuonut monen osallistujan elämään uuden tuttavuuden eli hummuksen. Useimmiten kikherneistä valmistettu hummus käy levitteeksi, dippailuun, lisukkeeksi tai vaikkapa tortillaletun väliin tuoreiden kasvisten ja jonkin maistuvan kasviproteiinin kanssa. Suomessa hummus on totuttu syömään useimmiten kylmänä, mutta Lähi-idässä, josta se on alkujaan kotoisin, sitä syödään myös lämpimänä.

 • Vegaanihaastelaisten suosikkihummuksia ovat Lidl chef & select, Pirkka parhaat hummus sekä Baba punajuurihummus.
 • Hummusmerkeistä suosituimpia ovat Baba, Fontana ja Sevan, joilla on kaikilla useita eri makuvaihtoehtoja.
 • Hummus sijaitsee kaupoissa usein vegetuotteiden hyllyssä, lähellä muita kasviperäisiä levitteitä. Joissakin yksittäisissä hummuksissa on käytetty eläinperäisiä ainesosia kuten juustoa.
 • Hummusta voi tietysti tehdä myös itse. Saat täältä yhden hyvän reseptin.

Mitä muita levitteitä voisi kokeilla?

Jos pohdit, mitä muuta voisi levittää leivälle kuin hummusta tai margariinia, on tässä kolme vegaanihaastelaisten suursuosikkia.

Entäs leikkeleet?

 • Leivän päälle voi ja kannattaakin tietysti laittaa vihanneksia, mutta lihaleikkeleitä kaipaavalle Vegaanihaaste-konkarit suosittelevat Meeat Muu roast biifiä, Makukeittiön kasvislauantaita sekä Bon Vegan viherpippurileikkelettä (entiseltä nimeltään Bon Soya).
 • Kokeile leivän päälle, pitsaan ja muuhun ruoanlaittoon myös Santun seitanin vegfurstia!

Mistä kasviproteiinista kannattaa aloittaa?

Kasviproteiineja on saatavilla kaikenlaisille makunystyröille sekä erilaisiin ruoanlaittotyyleihin. Vegaanihaastelaisten suosikkituotteet ovat nekin kaikki keskenään hyvin erilaisia niin maultaan kuin käyttötavoiltaan.

 • Vöner-seitanlastut voi syödä vaikka suoraan pakkauksesta, mutta parhaimmillaan ne ovat paistettuina esimerkiksi pitaleivän välissä. Ne käyvät myös vaikkapa kiusauksiin, pitsaan, leivälle, kastikkeisiin ja salaatteihin.
 • Savutofut ovat aloittelevalle tofukokkailijalle hyvä ensimmäinen tuote. Ne voi leikata ohueksi ja käyttää leivän päällä joko sellaisenaan tai paistettuna. Ne voi myös pilkkoa tai suikaloida ja paistaa osaksi kastiketta, salaattia, keittoa, wokkia tai kiusausta. Savutofua on montaa eri merkkiä, kuten Jalotofu, Tofumoon tai Lidl Vemondo.
 • Punaiset linssit ovat edullinen, hyvin säilyvä ja nopeasti valmistuva palkokasvi. Niitä ei tarvitse erikseen liottaa ja ne kypsyvätkin nopeasti. Ne käyvät erityisen hyvin keittoihin, kastikkeisiin ja curryihin.
 • Hernis-safkasuikaleet ovat nekin edullinen sekä pitkään säilyvä kuivatuote. Ne sopivat esimerkiksi curryihin, kastikkeisiin, salaatteihiin, wokkeihin ja keittoihin. 

Kuinkas sitten rahkat ja jogurtit?

Kasviperäisten jogurttien ja rahkojen valikoima on alati kasvata. Tässä Vegaanihaaste-raadin suosikit!

Ravintohiivamitkä?

Ravintohiivahiutaleet herättävät aina liudan kysymyksiä, sillä kyseessä on monelle täysin vieras tuote, jolla on kummallinen nimi. Se kannattaa kuitenkin ottaa haltuun, sillä siinä on pähkinäisen juustoinen maku ja se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon! Eri ravintohiivahiutaleet maistuvat keskenään hiukan erilaisilta. Tässä ovat vegaanihaastelaisten suosikit järjestyksessä:

 1. Foodin
 2. Makrobios
 3. Puhdas+

Voit lukea ravintohiivahiutaleista tarkemmin täältä.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT