Kuvan alalaidassa on taustana tuoreita kasviksia ja hedelmiä, jotka on asetettu riviin sateenkaaren värien mukaan: kurkut, vihreä omena, sitruuna, porkkanoita, granaattiomena, kirsikkatomaatteja, mansikoita ja punajuuria. Kuvassa on kymmenen vegaanisen tuotteen kuvat: 3 kaverin salmiakki-vadelmajäätelöpuikko, Keiju mersuola, Jalotofun kylmäsavutofu, Porlammin vege plus, Muu roast biis, Lidlin hummus, Atria vegan pasanda -valmisateria, alpro greek style mansikka ja maustamaton sekä Oatly iKaffe.

Kokeile ainakin näitä vegetuotteita

Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima on jo nyt mittava ja kasvaa edelleen jatkuvasti. Vegaanisia tuotteita ensi kertaa kokeilevalle saattaakin tulla vastaan jopa valinnan vaikeus!

Jotta valinnat olisivat helpompia, pyysimme apua Vegaanihaasteen aikaisempien vuosien osallistujilta. Mitkä ovat juuri heidän suosikkituotteitaan, joita he suosittelevat erityisesti aloitteleville vegeuteliaille ja kaikille muillekin?

Lue tästä vinkit vegaanihaastelaisten suosikkituotteista ja nappaa omaan ostoslistaan niistä kiinnostavimmat!

Kaikkia listan tuotteita myydään aivan tavallisissa ruokakaupoissa.

Tekstiä on päivitetty 30.12.2023. 

 

Maustetut vegejogurtit ja -rahkat

Ehdottomasti kaikkein eniten ääniä saivat soijapohjaiset ja niistä erityisesti Alpron tuotteet. Löytyisikö näiden joukosta uusi suosikki myös sinulle?

 

Maustamattomat vegejogurtit ja -rahkat

Myös maustamattomista vegejogurteista ja -rahkoista soijapohjaiset olivat kyselyssä suositumpia, mutta myös kaurapohjaiset saivat runsaasti ääniä.

 • Alpro greek style no sugars oli tämän kategorian voittaja. Sitä kuvailtiin hyvän makuiseksi, monipuoliseksi sekä koostumukseltaan jämäkäksi ja kaurapohjaisia tuotteita paremmaksi. (Kaupoissa on toisinaan saatavilla Alpro plant protein no sugars -niminen tuote, joka on lähes identtinen greek style -tuotteen kanssa.)
 • Toiseksi tuli Oatly havregurt turkkilainen. Sen rakennetta kehuttiin hyväksi ja kiitosta sai myös se, että siinä ei ole sivumakuja.
 • Kolmannelle sijalle ylsi Planti greek style gurt. Sen makua kehuttiin mukavan happamaksi.
 • Vastauksissa mainittiin myös kauppojen omien merkkien tuotteita, kuten S-ryhmän Rainbow luomu soijavalmiste ja Lidlin Vemondo- ja Milbona-tuotteet. Niiden etuna pidettiin erityisesti edullista hintaa.

 

Vaihtoehdot voille

Kasvipohjaisista tuotteista löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja voille niin leivälle, leivontaan kuin ruoanlaittoonkin. Tarjolla on sekä perinteisiä margariineja että vegevoita eli uuden sukupolven voita muistuttavia levitteitä.

 • Keiju merisuola sai kyselyssä puolet äänistä ja oli täten osallistujien ykkösvalinta. Tuotteen makua kehuttiin raikkaaksi ja ihanaksi. Myös sitä kiiteltiin, että tuotetta myydään useimmissa kaupoissa. 
 • Naturli vegaaninen levite on pitkään ollut monen suosikkituote, ja se tuli tässä äänestyksessä toiseksi.
 • Äänestyksessä kolmannelle sijalle ylsi uutuustuote Eleplant, joka vastaa rakenteeltaan, maultaan ja ominaisuuksiltaan hyvin paljon voita. Vastauksissa kehuttiin tuotteen maun ja tuoksun olevan identtisiä voin kanssa.
 • Muita paljon ääniä saaneita ja kokeilemisen arvoisia tuotteita olivat Keiju valkea, Keiju kaura ja Keiju laktoositon 70 %, joka tunnetaan myös nimellä sininen Keiju.

 

Suosikkilevitteet

Leivän päälle kannattaa toki kokeilla myös muita vaihtoehtoja kuin margariinia tai vegevoita. Tarjolla on monenlaista, kuten hummuksia, vegetuorejuustoja ja erilaisia maustettuja levitteitä.

 • Lidlissä myytävä Chef & Select -hummus on ollut jo pitkään monen suosikki kauppojen valmiista hummuksista. Siinä on vastaajien mukaan hyvä hinta-laatusuhde sekä maku kohdillaan. Myös muut hummukset, kuten Sevan ja Fontana, ovat hyvin suosittuja, joten niihinkin kannattaa tutustua!
 • Auran valkosipuli-persiljalevite tuli kyselyssä toiselle sijalle. Sen monikäyttöisyyttä ja täyteläisyyttä kehuttiin ja sen sanottiin sisältävän runsaasti eli riittävästi valkosipulia. Myös muita Auran levitteitä kannattaa kokeilla, sillä niitäkin kehuttiin kyselyssä paljon.
 • Oatly naturell kauralevite on vaihtoehto tuorejuustolle, ja se tuli kyselyssä kolmanneksi. Siinä on vastaajien mukaan hyvä rakenne ja maku sellaisenaankin, mutta sitä voi myös halutessaan maustaa mieleisekseen. Sarjassa on myös kaksi maustettua versiota: tomaatti-basilika ja valkosipuli-yrtti.

 

Vegaaniset leikkeleet

Jos kaipaat lihaleikkeleiden tilalle kasvipohjaisia, on niitä saatavilla kaupoissa useista eri raaka-aineista tehtyinä ja eri makuisina.

 

Paras kasvimaito kahviin

Baristakasvimaidot eli erityisesti kahvia ja muita kuumia juomia varten kehitetyt kasvimaidot ovat muutamien vuosien aikana tulleet tutuiksi kahvinjuojille. Niitä käyttävät yhä useammin myös muut kuin vegaaniruokavaliota noudattavat, sillä ne yksinkertaisesti maistuvat paremmilta kuin lehmänmaito.

 • Oatly iKaffe oli kyselyn ykkössuosikki. Siinä on vastaajien mukaan hyvä koostumus ja maku.
 • Elovena kaurajuoma kahviin pääsi toiselle sijalle. Sen makua kehuttiin pehmeäksi, täyteläiseksi ja miedoksi.
 • Kolmanneksi ylsi Valio Oddlygood barista. Sen makua kutsuttiin herkulliseksi.
 • Vastauksissa suositeltiin myös Alpro barista soijajuomaa. Kokeile sitä, jos et ole vielä ehtinyt ihastua kauran makuun.

 

Valmisruoat

Vegaanisten valmisruokien määrä ja saatavuus paranevat jatkuvasti, ja onkin hienoa, että myös kasviperäisenä löytää kaupasta helppoa syötävää.

 • Atria vegan pasanda tuli kyselyn ensimmäiselle sijalle. Sitä kiiteltiin annoksen koosta ja täyttävyydestä sekä hinta-laatusuhteesta. Myös Atria hernebolognesepasta mainittiin useissa vastauksissa, joten myös sitä kannattaa kokeilla!
 • Dr Oetker Ristorante al salame vegano eli vegaaninen salamipakastepitsa pääsi heti tuoreena uutuutena kyselyn kakkossijalle. Sen etuina mainittiin nopeus ja edullisuus sekä helppo tuunattavuus.
 • Saarioinen tuttu ja turvallinen vegemakaronilaatikko tuli kolmanneksi. Sen hyviä puolia ovat erityisesti maukkaus ja edullisuus.

 

Kasviproteiinit

Tässä kategoriassa raapaistaan vain pintaa, sillä kasviproteiinien joukko on monipuolinen sekä laaja. Näistä tuotteista on kuitenkin helppoa lähteä liikkeelle!

 • Jalotofu kylmäsavutofu sai kyselyssä kaikkein eniten ääniä. Siitä pidettiin, koska se maistuu hyvältä ja on monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa. Se käy myös leivän päälle!
 • Hernis safkasuikale tuli kyselyssä toiseksi. Sen miedosta ominaismausta, miellyttävästä suutuntumasta, helppokäyttöisyydestä, edullisuudesta ja säilyvyydestä pidettiin kovasti.
 • Vöner original sliced tuli kyselyn kolmanneksi. Se käy mm. pitaleipiin, kiusauksiin, pitsaan ja kastikkeisiin.
 • Muita kyselyssä suositeltuja kasviproteiineja ovat esimerkiksi monikäyttöinen ja superedullinen soijarouhe (esim. Vegesun), Härkiksen härkäpapusuikaleet ja -muru sekä Gold&Green Nyhtökaura. Kannattaa kokeilla myös muita maustettuja tofuja savutofun lisäksi!

 

Vegejuustot

Jos mielesi tekee testailla vegaanisia juustoja, aloita näistä. 

 • Porlammin vege plus sai kyselyssä eniten ääniä. Sen makua kuvailtiin miedoksi mutta miellyttäväksi ja sen kerrottiin sopivan hyvin sekä leivälle että ruoanlaittoon. 
 • Violife epic cheddar sekä Valio Oddlygood veggie smoked tulivat jaetulle toiselle sijalle. Myös muita Violifen ja Oddlygoodin juustoja suositeltiin.
 • Mö kaurameijerin uutuustuotetta chavrea sekä vanhempaa tuttua kreikkalaista suositeltiin myös vastauksissa.
 • Kasvipohjaiset juustot jakavat paljon mielipiteitä, ja moni on löytänyt niiden tilalle muita hyviä vaihtoehtoja, kuten savutofuviipaleita, hummusta ja muita paputahnoja. Myös pähkinäistä ja juustoista makua antavat ravintohiivahiutaleet ovat tulleet monille tutuiksi ja oman keittiön vakituotteeksi!

 

Makeat herkut

Vaihtoehtoja hauskoihin syötäviin on paljon myös täysin kasvipohjaisena! Tässä pieni kurkistus vegaanihaastelaisten suosikkeihin. 

 • 3 kaveria lakritsi-vadelmajäätelöpuikko sai eniten ääniä herkkukategoriassa – eikä ihme! "Todella toimiva makuyhdistelmä!" ihastelee yksi vastanneista.
 • Valio Oddlygood dreamy lemon dessert tuli äänestyksessä toiseksi. "Ihan superhyvää! Täyteläistä ja suussa sulavaa. Sekasyöjäsiskoni vakio-ostos," perustelee yksi vastaajista valintaansa.
 • Muita suosikkituotteita tässä kategoriassa olivat mm. Rainbow luomu keksipatukka (muistuttaa Kismetiä), Malaco aakkoset duo hedelmäinen, Fazer remix salmiakkipussi sekä Lidlin Vemondo-sarjan vegaaniset jäätelöpuikot.

 

Kyselyyn vastasi 146 henkilöä. Sen kussakin kategoriassa oli valmiina neljä vaihtoehtoa sekä mahdollisuus kirjoittaa oma suosikki listan ulkopuolelta.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles