Kuvassa on lasipurkissa ravintohiivahiutaleita. Purkin vieressä on omena sekä lautanen, jossa on paahtoleipää ravintohiiivalla, kirsikkatomaattia, kurkkusiivuja ja paprikasiivuja.

Monipuoliset ravintohiivahiutaleet

Ravintohiiva. Se voi kuulostaa erikoiselta, mutta on tutustumisen arvoinen tuote monista syistä. 

 • Siinä on paljon B-ryhmän vitamiineja, rautaa ja sinkkiä sekä kuitua. Se sisältää myös proteiinia 48 g / 100 g.
 • Se maistuu pähkinäiseltä ja juustomaiselta.
 • Se on helppo- ja monikäyttöinen. Se toimii niin salaateissa, kastikkeissa, keitoissa, lasagnessa, itsetehdyissä juustoissa, leivän päällä kuin vaikkapa popkornien mausteena.
 • Sitä käytetään ruoissa sekä pääraaka-aineena että mausteena. Sen avulla voi myös korostaa ruoan muita makuja.
 • Sillä on kuivatavarana hyvä säilyvyys – paitsi jos tykästyt siihen niin paljon, että syöt sen heti.

 

Mistä ravintohiivahiutaleita voi ostaa?

Ravintohiivamerkkejä ovat esimerkiksi FoodinMakrobios ja Puhdas+. Ne maistuvat kaikki keskenään vähän erilaisille, joten mikäli et pidä yhdestä mausta, saatat ihastua toiseen.

Ravintohiivahiutaleita voi ostaa kasvisruokiin erikoistuneista kaupoista, luontaistuotekaupoista, Tokmannilta ja monista marketeista. Marketeissa ne on yleensä laitettu luontaistuoteosastolle. Jos tuotetta ei löydy, kannattaa kysyä apua myyjältä. (Huom! Marketeissa myydään myös oluen panemiseen tarkoitettua hiivaa. Se ei ole sama asia kuin ravintohiiva.)

Ravintohiivahiutaleita myydään myös oluthiivahiutale-nimellä. Ne tarkoittavat samaa asiaa. Englanniksi ravintohiiva on nutritional yeast, ja joskus siitä käytetään myös lempinimeä nooch.

 

B12-vitamiini?

Osa ravintohiivahiutaleista sisältää myös B12-vitamiinia. Jos tuotteessa ei ole B12-vitamiinista mainintaa, se ei sitä sisällä. Sen sijaan kaikki ravintohiivahiutaleet sisältävät muita B-ryhmän vitamiineja.

Vegaaniruokavaliota noudattaville suositellaan B12-vitamiinin syömistä ravintolisänä eli pillerinä. Ravintohiivahiutaleiden käyttäminen B12-vitamiinin lähteenä ei todennäköisesti ole riittävää, koska sitä pitäisi syödä päivittäin iso määrä, jotta riittävä määrä B12-vitamiinia imeytyisi. Lue lisää B12-vitamiinista ja sen imeytymisestä täältä

 

Sopivatko ravintohiivahiutaleet kaikille?

Ravintohiiva sopii lähes kaikille. Se on turvallista lapsille sekä raskaana oleville. Ravintohiivaa voi syödä vapaasti FODMAP-ruokavaliossa eli se käy myös henkilöille, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. 

Ravintohiivan hiiva on inaktiivinen eikä se käyttäydy leivontahiivan tavoin. Se valmistetaan Saccharomyces cerevisiae -hiivasta eli leivinhiivasta kuumentamalla ja kuivaamalla. Hiivaan liittyvät sairaudet eivät siksi yleensä estä ravintohiivan käyttöä. 

Jos olet allerginen leivinhiivalle, voit saada allergiaoireita myös ravintohiivasta.

 

Päivittäinen annostus

Ravintohiivaa voi syödä kerralla paljonkin, vaikka joissakin pakkauksissa annetaankin sille päivittäinen annostus. Ravintohiivahiutaleet ovat kevyitä, joten isoltakaan näyttävä määrä ei vielä sisällä liikaa mitään ravintoainetta. Teoreettinen mahdollisuus on saada ravintohiivahiutaleista liikaa sinkkiä, jos ravintohiivahiutaleita syödään jatkuvasti suuria määriä, mutta keskimääräisillä käyttömäärillä ja -tavoilla tämä riski on pieni.

 

Kokeile näitä vinkkejä!

 • Sekoita 2 dl kaura- tai soijakermaa ja 1 dl ravintohiivahiutaleita tahnaksi, mausta ripauksella suolaa ja oliiviöljyä. Levitä juustokastike pitsan päälle ennen paistamista. 
 • Ripottele ravintohiivahiutaleita keiton tai pasta-annoksen päälle.
 • Hienonna tehosekoittimessa ravintohiivahiutaleita, cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä sekä suolaa. Saat vegeparmesania, jota voi ripotella pastan tai pitsan päälle.
 • Paahda leipää, voitele se vegevoilla tai margariinilla ja ripottele pinnalle ravintohiivahiutaleita.
 • Kokeile ravintohiivahiutaleita popkornin maustajana! Poksauttele popkornit ja kaada niiden joukkoon sulatettua kasvimargariinia. Ripottele sekaan ravintohiivahiutaleita ja suolaa maun mukaan.
 • Lisää ravintohiivahiutaleita itse tehdyn peston joukkoon tuomaan juustomaista täyteläisyyttä.
 • Ravintohiivahiutaleet maustavat myös avokadopastan.
 • Ravintohiivahiutaleilla voi myös korostaa kastikkeiden ja keittojen makua. Tee perinteinen ruskea kastike kasvimargariinista, vehnäjauhoista ja lempimausteistasi. Kokeile vaikkapa valkosipulia, timjamia, valkopippuria ja pientä tilkkaa balsamietikkaa! Lisää lopuksi joukkoon pari ruokalusikallista ravintohiivahiutaleita.

 

Tekstin on tarkistanut Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijatiimi.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles