Kuva on kolmen kuvan kollaasi. Vasemmalla on porkkananippu, paksoi, paprikoita ja tomaatteja pöydällä. Keskellä on matalan keraamisen lautasen päällä erivärisiä ja erikokoisia papuja. Oikealla on puukauhassa kaurahiutaleita ja sen vieressä itsetehtyä kauramaitoa lasipurkissa. Purkin kaulan ympärille on solmittu naru.

Mistä aineksista syntyy vege?

Kasvisruokaa voidaan tehdä monilla tavoilla ja erilaisista aineksista. Osa raaka-aineista on ennestään tuttuja, mutta mukaan mahtuu myös paljon uutta ja kiinnostavaa!

Vegaanihaasteen osallistujat ja muutkin vegeä kokeilevat saattavat uusiin resepteihin tutustuessaan törmätä itselle vielä vieraisiin ainesosiin. Tälle on oikein hyvä selitys! Kasvisruokaa tehdessä ei vain jätetä eläinperäisiä raaka-aineita pois, vaan niiden tilalle valitaan muita tuotteita sekä maun että ravintoarvojen vuoksi.

Kasvisruoan raaka-aineet voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: tutut tuotteet, tuttujen tuotteiden tavoin käytettävät uudet tuotteet sekä ennestään tuntemattomat tuotteet. Riippuu henkilöstä ja hänen ruoanlaittohistoriastaan, mihin kategoriaan mikäkin tuote tai raaka-aine kuuluu.

  • Kasvisruoan monille tuttuja raaka-aineita ovat esimerkiksi kasvikset, hedelmät, marjat, viljatuotteet, pähkinät, siemenet, sienet, herneet, öljyt sekä monet mausteet. 
  • Tuttuun tapaan käytettäviä mutta ehkä ennestään vieraita tuotteita voivat olla esimerkiksi kasvimaidot, vegejogurtit, kaurafraichet, vegeleikkeleet tai monet kasviproteiinisuikaleet, kuten Nyhtökaura, Härkis-suikaleet tai vegejauhikset. Näitä tuotteita käytetään samoin tai lähes samoin kuin vastaavia eläinperäisiä tuotteita. Niiden raaka-aineet vain ovat kasviperäiset ja tuotenimetkin monelle uusia.
  • Kolmanteen eli ennestään tuntemattomien tuotteiden kategoriaan kuuluvat mm. jotkin mausteet ja maustetahnat (esim. jeera, harissa tai gochujang), ravintohiivahiutaleet ja monet kasviproteiinit, kuten tempe, seitan, Hernis ja useimmat pavut ja linssit. Joukossa on varmasti myös vieraampia kasviksia, kuten vaikkapa maa-artisokka, myskikurpitsa tai fenkoli.

Hämmennystä vieraampien tuotteiden kohdalla voi aiheuttaa se, että tuotteiden valmistajat eivät saa kutsua esimerkiksi soijajogurttia soijajogurtiksi tai kaurapohjaista kermaviilin tavoin käytettävää tuotetta kaurakermaviiliksi. Tuotteille onkin pitänyt keksiä uusia nimiä, kuten soygurt, kaurafraiche, kink*usuikale, jauhis, vuusto tai soijavalmiste. Myös tuotteiden valmistajien nimet voivat olla ennestään vieraita, esim. Alpro, Planti, Oatly, GoGreen tai Meeat Muu. 

On täysin luonnollista, että itselle ennestään tuntematonta tuotetta kohtaan voi olla alkuun epäilyksiä – onhan se itselle vielä uusi tuote, josta ei ole ehtinyt syntyä kokemuksia. Vegaanihaaste kannustaa tietysti kokeilemaan myös uutta, sillä siten oma makumaailma laajenee ja samalla oppii uudenlaisia tapoja tehdä herkullista ruokaa! 

Kaikki tuotteet, joita Vegaanihaaste suosittelee uutiskirjeissä, nettisivuilla tai opastetuissa kauppakierroksissa, ovat sellaisia, joista valtaosa vegeruokaa kokkailevista tykkää. Niitä siis uskaltaa kokeilla! 

Pyri löytämään tuntemattomankin joukosta tuttua ja suhtaudu uuteen uteliaisuudella! Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, vaan anna itsellesi aikaa uusien tapojen omaksumiseen. Pikkuhiljaa löydät juuri sinulle sopivat tuotteet sekä reseptit.

Vegaanihaaste käyttää usein tuotteista niiden yleisnimiä, kuten kasvimaito tai vegejuusto. Yleisnimet antavat tuotenimiä selkeämmän kuvan tuotteen käyttötarkoituksesta kuin tuotteen virallinen nimi. Esimerkiksi soijavalmiste-nimisestä tuotteesta ei voi pelkän nimen perusteella arvata, mihin tarkoitukseen sitä käytetään: onko se ruokakerma, jogurtti vai jotain aivan muuta? On käytännöllisempää puhua soijajogurtista tai soijakermasta.

Lue myös nämä!

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles