Erilaisia mausteita lusikoissa

Neljä vinkkiä maustamiseen

Uusiin raaka-aineisiin ja resepteihin tutustuminen voi joskus johtaa siihen, että ruoka ei tunnu aluksi maistuvan riittävästi. Tällöin kannattaa kiinnittää huomio siihen, että osaa maustaa ruoan oikein. Tutustu näihin neljään vinkkiin, joiden avulla saat ruoastasi maukkaampaa ja houkuttelevampaa.

Lue myös vinkit umamin lisäämisestä kasvisruokaan täältä!

1. Maustekaapin täydentäminen

Suolalla ja pippurilla pääsee jo pitkälle, mutta monipuolinen maustekaappi antaa mahdollisuuksia tehdä vieläkin parempaa ja makumaailmaltaan vaihtelevampaa ruokaa. Tutustu siis esimerkiksi yrtteihin, pippureihin, chileihin ja karreihin sekä juustokuminaan ja savupaprikaan.

Erilaiset mausteseokset ovat nekin käteviä. Esimerkiksi jauhelihamausteella voi maustaa soijarouheen, cajunmauste sopii hyvin paahdettujen kikherneiden maustajaksi ja garam masala puolestaan moniin intialaisiin ruokiin.

2. Makuja on muuallakin kuin maustekaapissa

Valkosipuli ja muut sipulit, erilaiset öljyt ja etikat, soijakastike, nestemäinen savuaromi, kasvisliemijauheet, tuoreet yrtit, ravintohiivahiutaleet sekä monenlaiset maustetahnat ja -kastikkeet tuovat oman lisänsä ruoanlaittoon.

Makua korostavia tuotteita ei aina tarvitse käyttää suuria määriä. Esimerkiksi sokeria ei käytetä ruoanlaitossa siksi, että ruoasta haluttaisiin tehdä makeaa, vaan siksi että pieni määrä sokeria voi korostaa vaikkapa tomaattiruoan makuja. Samoin etikkaa voidaan käyttää korostamaan makuja, ei niinkään tekemään ruoasta etikkaista.

Monien mausteiden aromit pääsevät parhaiten esiin, kun ruoassa on riittävästi rasvaa. Tästä syystä rasvaton ruoka voi olla mauttomampaa kuin rasvaisempi ruoka. Monien mausteiden aromit pääsevät hyvin esiin, kun niitä paistaa ruoanlaiton aluksi öljyssä. Suola ja yrtit kannattaa kuitenkin lisätä vasta lopuksi.

3. Lisää uusia mausteita varovasti

Jos otat käyttöön ennestään tuntemattoman mausteen, lisää sitä ruokaan ensin vain vähän. Maistele ruokaa ja lisää maustetta, jos mauste ei vielä maistu. Tämä vinkki on erityisen tarpeellinen silloin, jos kokeilet tulisia mausteita.

4. Maistele

Ruoanlaiton yksin tärkein vaihe on ruoan maistaminen. Maistele ruokaa, kun valmistat sitä. Jos ruoka ei maistu miltään, lisää mausteita! Reseptejä ei tarvitse noudattaa sanatarkasti, vaan mausteita voi käyttää oman maun mukaan ja tarvittaessa tietysti enemmän kuin ohjeessa.

Jos ruoka koostuu useista osista, voi niitäkin maistella. Esimerkiksi makaronilaatikon soija- tai härkäpapurouhe sekä nesteet kannattaa maustaa ja maistella erikseen. Niiden tulee myös olla riittävän maukkaita, jotta niissä on tarpeeksi makua myös yhdessä makaronin kanssa.

Jos mausteliemi on vain pieni osa koko ruokaa (esim. kaalilaatikko), se kannattaa maustaa reippaasti, koska se laimenee muun ruoan sekaan. Jos marinoit tofua, papuja tai soijasuikaleita, kannattaa marinadiakin maistella. Pihvi- ja pyörykkätaikinoita voi maistella myös "raakana".

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles