Soijarouhelasagne
Täyte
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 1/2 dl rypsiöljyä soijarouheen paistamiseen
- noin 1 dl vettä soijarouheen kypsyttämiseen
- 2 rkl soijakastiketta soijarouheen maustamiseen
- 1 sipuli
- tuoreita kasviksia, kuten paprikaa, porkkanaa tai kesäkurpitsaa
- rypsiöljyä kasviksien kuullottamiseen
- 70 g tomaattipyrettä
- 500 g tomaattimurskaa
- 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 2 tl paprikamaustetta
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
Juustokastike
- 1 dl rypsiöljyä
- 3/4 dl vehnäjauhoja
- 6 dl maustamatonta kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
- 200 g vegaanista juustoa raastettuna
- 1 tl suolaa
Lisäksi
- lasagnelevyjä
Valmista ensin täyte. Kuumenna öljy ja sekoita sen joukkoon soijarouhe. Paista soijarouhetta hetken aikaa ja lisää sitten pienissä erissä samalla sekoittaen myös vesi. Lisää pannulle myös soijakastike. Soijarouhe on valmista, kun kaikki vesi on imeytynyt. Siirrä valmis soijarouhe sivuun. Hienonna sipuli ja muut kasvikset. Paista sipulia ja kasviksia paistinpannulla. Sekoita kasviksien joukkoon tomaattipyre ja -murska sekä mausteet. Lisää sekaan myös valmis soijarouhe.
Valmista seuraavaksi kastike. Kuumenna öljy kattilassa, sekoita jauhot öljyyn tasaiseksi seokseksi ja paista hetken aikaa koko ajan sekoittaen. Lisää kauramaito kattilaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon myös raastettu vegejuusto ja suola.
Kokoa lasagne. Levitä vuoan pohjalle täytettä ja levitä sen päälle lasagnelevyjä ja kastiketta. Toista vaiheita, kunnes vuoka on täynnä. Levitä ylimmäksi kerrokseksi kastiketta.
Kypsennä lasagnea 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Anna tekeytyä hetken aikaa ennen tarjoilua. Tarjoile raikkaan salaatin kera.
Vinkki: Vegejuusto ei ole välttämätöntä lasagnen onnistumiselle, mutta mehevöittää sen makua.
Gluteeniton versio: Käytä vehnäjauhojen sijaan gluteenitonta jauhoa tai jauhoseosta. Käytä gluteenittomia lasagnelevyjä ja gluteenitonta kasvimaitoa.
Soijaton versio: Kokeile tätä linssilasagnea!