Kuvassa on erilaisia juureksia ja vihanneksia aseltetuna kauniisti kaarevaan muotoon harmaalle betonialustalle.

Ruokahävikkiä tehokkaampi ympäristöteko on valita kasvisruokaa

Jo yhden viikottaisen liha-aterian vaihtaminen kasviperäiseen pienentää kotitalouden ympäristövaikutuksia enemmän kuin ruokahävikin puolittaminen. Kuvittele, miten suureksi vaikutus kasvaa, kun vegeaterioita on enemmän!

Eläinperäisen ruoan tuotanto on yksi merkittävimmistä piilotetun hävikin aiheuttajista. Eläimille syötetään valtavat määrät rehua erittäin huonolla hyötysuhteella.

Eläimen kehoon kertyy vain 10–20 prosenttia sen syömästä energiasta ja valkuaisesta. Eläin kuluttaa saamansa ravinnon ensisijaisesti liikkumiseen ja lämmön ylläpitoon. Kasvuun käytetään vain ylijäävä osuus. Eläimen syömästä ruoasta suurin osa haihtuukin lämpöenergiana taivaan tuuliin! Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Myös Yle on kirjoittanut ruokavalion ympäristövaikutuksista ja hävikistä: Merkittävimmät ruokavalion ympäristövaikutusten aiheuttajat ovat eläinperäiset tuotteet: lihan osuus on 45 % ja maitotuotteiden 20 %. Kuluttajahävikin osuus on ainoastaan 4 %.

Ruokahävikkiä kannattaa totta kai pyrkiä välttämään. Siinä säästää rahaa sekä voi oppia uusia, luovia tapoja tehdä ruokaa. Jos joskus jää leivänkannikka syömättä tai jokin hedelmä ehtii pilaantua, ei siitä kuitenkaan ole syytä potea huonoa omaatuntoa. Aina ei ole helppoa ennakoida, eikä kaikilla ole siihen samanlaisia mahdollisuuksiakaan.

Ympäristönäkökulmasta paljon tärkeämpää onkin pyrkiä siirtymään eläinperäisistä tuotteista kasvipohjaisiin. Se on huomattavan tehokas yksilötason ympäristöteko, jota ei kannata jättää huomiotta.

Muutoksessa voi edetä omassa tahdissa vaikka vain yksi tuote tai yksi ateria kerrallaan. Vegaanihaasteeseen osallistuminen on yksi hyvä askel, josta saat paljon reseptejä, tuotevinkkejä, tietoa ja tukea matkalla kohti ympäristölle ystävällisiä valintoja.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles