Vegaanina ravintoloissa ja kahviloissa

Ravintoloiden vegaaninen tarjonta on nykyisin jo tosi hyvällä mallilla erityisesti isoissa kaupungeissa ja monissa ketjuravintoloissa. Useat ravintolat myös merkitsevät ruokalistaansa ne annokset, jotka ovat sellaisenaan tai pienin muutoksin vegaanisia, jolloin ruoan valitseminen helpottuu. Annokset voivat olla vegaanisia, vaikka sitä ei erikseen ruokalistassa mainittaisikaan, joten kannattaa kysyä tarkennusta henkilökunnalta.

Vegaaniruoka on jatkuvasti enemmän tuttu juttu ravintoloissa, kuten on vegaaniruokaa itselleen pyytävä asiakaskin. Kysy siis rohkeasti apua henkilökunnalta! Jos ravintolassa ei ole valmiiksi vegaanista annosta, niin usein annoksen voi pienin muutoksin muokata vegaaniseksi. Monista ravintoloista voi saada hyviä gourmet-annoksia vegaanisena etenkin, jos kysyy vegaanista annosta tai menua etukäteen sähköpostitse, puhelimitse tai yrityksen sosiaalisen median kautta.

Facebookissa on paljon kaupunkikohtaisia vegaaniryhmiä, joista saa tietoa eri kaupunkien ravintoloiden vegaanitarjonnasta. Näitä ryhmiä on listattu tänne

Monilla ravintoloilla on kotiinkuljetusmahdollisuus joko oman tai erillisen kuljetusyritysten kautta, ja näiden sovelluksista voi etsiä erikseen kasvisruokaa. Tätä voi hyödyntää myös vegaanisia annoksia etsiessä. Samoin Res-Q-sovelluksen kautta voi etsiä erikseen vegaanisia annoksia.

Ravintoloiden ja kahviloiden menut vaihtelevat kausittain. Tarkista valikoima aina siis myös itse!

Yleistä ravintoloista

 • Pizzerioiden listalla on yleensä kasvispizza tai sellainen pizza, jonka täytteet voi valita itse. Voit pyytää jättämään eläinperäisen juuston pois, ja joskus sen tilalle voi saada toisen täytteen. Monien pizzerioiden valikoimissa on nykyisin myös vegaanista juustoa. (Joissakin paikoissa saatetaan pizzapohjan leivonnassa käyttää maitoa tai kananmunaa. Tämän voi tarkistaa henkilökunnalta.)
   
 • Kebabravintoloista ja myös monista pizzaravintoloista saa nykyisin yhä useammin seitanista tehtyä vegekebabia, kuten Vöneriä tai Vegemiä. Niistä saa usein myös falafelannoksia. Kastikkeiden raaka-aineista kannattaa kysyä erikseen, jos haluat kasviperäisen annoksen, sillä niissä voi olla maitotuotteita, kuten jogurttia.
   
 • Kiinalaisista, intialaisista, thaimaalaisista, egyptiläisistä, japanilaisista (esim. sushiravintolat), libanonilaisista, meksikolaisista ja monista muista ravintoloista saa hyvin usein kasvisruokaa, joka on usein joko valmiiksi vegaanista tai helposti vegaaniseksi muokattavissa. Monissa ravintoloissa vaihtoehtoihin ja laajaan valikoimaan on todella panostettu. (Annoksissa on voitu käyttää esimerkiksi kalakastiketta, maitotuotteita tai gheetä eli puhdistettua voita. Kysy henkilökunnalta tarkemmin raaka-aineista.)
   
 • Siipiravintoloiden listalla voi myös olla vegaanisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Siipiweikoilla on seitanpohjaisia ja Hookilla tofusta tehtyjä vegesiipiä.
   
 • Perinteiset grillit ja nakkikioskit saattavat myös joskus yllättää valikoimallaan, ja saatavilla voi olla hodareita tai hampurilaisia kasvisnakeilla tai kasvispihveillä. Jos ruokalistassa ei sanota vegetuotteen olevan vegaaninen, tarkista kastikkeiden ja juustojen ainesosat henkilökunnalta.

Ketjuravintolat ja huoltoasemat

 • Hesburgerin valikoimissa on Veke-soijakasvishampurilainen, joka sisältää paneroidun soijapihvin. Lämmin Veke-soijatikkusalaatti sisältää kasviksia sekä soijatikkuja, ja siihen voi valita vegaanisen kastikkeen. Veke-juustokasvishampurilaisessa on herne-härkäpapupihvi, ja burgeri on vegaaninen, kun sen pyytää ilman juustoa. Lämmin Veke-soijatikkusalaatti sisältää kasviksia sekä soijatikkuja, ja siihen voi valita vegaanisen kastikkeen. Vege-soijatortillan saa vegaanisena, kun pyytää jättämään siitä juuston pois ja vaihtamaan majoneesin vegaaniseen versioon. Soijatikut, sipulirenkaat ja soijatikkusalaatti ovat myös vegaaniset, kun valitset vegaaniset kastikkeet. Smoothiet voi pyytää kauramaidolla.

 • McDonald'sissa on vegaaninen McVegan-hampurilainen, jossa on soijapihvi ja vegaanista majoneesia. Sen saa tarvittaessa myös gluteenittomana sekä ruisversiona. Listalla on myös Vegan burger, jossa on soijapihvi, salaatti ja McFeast-kastiketta. Classic McWrap Vegan sisältää kasviksia ja soijapihviä. Myös kastikkeissa on vegaanisia vaihtoehtoja.

 • Kotipizzassa on listalla sellaisenaan täysin kasviperäiset Superseitan-pizza sekä Seitanrulla. Myös Perfetta-pizzan voi koota täysin vegaaniseksi. Kasvisten lisäksi täytevaihtoehdoissa on seitania ja currymaustettua härkäpapua. Saatavilla on myös vegaanista juustoa. 

 • Subwayssa patongin voi täyttää kasviksilla ja vegaanisella kasvispihvillä tai kikherne-kvinoapihvillä. Subwayn toimipisteissä vegaaniset leivät, täytteet ja kastikkeet on merkitty selkeästi. 

 • Amarillon listalta löytyy vegaanisena mm. mung-pyöryköitä sisältävä Weggie & Quinoa Salad, Wege Steak, Wegan Fajitas sekä Wegan burger. Jälkiruokalistalla on vegaaninen Passion Pannacotta. Vegaaniset annokset on merkitty selkeästi menuun.

 • Classic American Dinerin valikoimissa on täytettyä leipää, burgeria ja kukkakaaliwingsejä sekä muita annoksia, jotka saa pyydettäessä vegaanisena. Kysy lisätietoa henkilökunnalta.

 • Scandic-hotellien aamiaisella on vegaanisia tuotteita, kuten vegeleikkeleitä, -levitteitä ja -juustoa, kasvimaitoja ja -jogurtteja sekä pyöryköitä ja papuja.

 • Friends & Brgrsin listalla on vegaaninen Vegan Brgr ja myös muut burgerit saa halutessaan vegaanisella pihvillä ja aiolilla sekä ilman juustoa. Dipeistä löytyy vegaaninen aioli.

 • ABC-asemilla, joissa on ABC Burger -ravintola on kaikki hampurilaiset saatavilla pyydettäessä soijapihvillä. Kysy kastikkeiden ja juustojen vegaanisuudesta tarkemmin henkilökunnalta ja pyydä tarvittaessa jättämään ne pois tai vaihtamaan toisiin. Jos ABC-asemalla on À la carte - ravintola, on myös sen listalla vegaanisia annoksia. Useilla ABC-asemilla on Hesburger, jonka valikoimissa on vegaanisia tuotteita (katso lista ylempää).

 • Shell Helmisimpukan valikoimissa on Boltsikori, Kasvishampurilainen ja Vegepizza. Myös munkkirinkilät ovat vegaaniset.

 • Pancho Villasta saa vegaanisena vegehampurilaisen. Jälkiruokalistalta löytyy vegaaninen sorbetti. Osa annoksista on mahdollista saada vegaanisena jättämällä pois ranskankerma tai juusto. Kysy lisätietoa henkilökunnalta.

 • Fafa'sin valikoimissa on paljon erilaisia falafel-, salaatti- ja mezeannoksia, joista useimmat ovat vegaanisia ja merkitty selkeästi. Valikoimissa on myös soijapohjainen vaihtoehto kanapitalle ja -salaatille.

 • Rossossa on listalla mm. valkosipulileipää, tofutikkuja, kasvipihviä, Vegana-pizzaa ja mustikkamuffinsseja. Vegaaniset annokset on merkitty selkeästi menuun.

 • Rolls-ketjun valikoimissa on Vegan-hampurilainen falafelpihvillä.

 • Raxissa on vegaanista pizzaa ja joskus myös muita tuotteita. Jos pizzaa ei ole valmiina, voit pyytää henkilökuntaa valmistamaan sitä.

 • O’Learys-ravintolassa on listalla vegaaninen burgeri. 

 • Taco Bell -ravintolan listalla on Vegan Burrito, jonka saa myös ateriana.

 • Burger Kingin valikoimissa on Plant-Based Whopper sekä Plant Based -nugetit.

 • Morton Konttiravintolan menussa on paljon vaihtoehtoja, jotka saa pyynnöstä vegaanisena.


Kahvilat ja kioskit

Moni kahvila pitää valikoimissaan kaura-, soija- tai muita kasvimaitoja eli kahvin ja usein myös kaakaon voi saada kahvilasta vegaanisena. Jos näitä tuotteita ei mainita ruokalistassa, kannattaa kysyä, sillä joskus kasvimaidot ovat tiskin alla. Lempikahvilan myyjää voi myös pyytää ottamaan kasvimaito valikoimiinsa.

Yhä useammasta kahvilasta voi ostaa myös vegaanisia leivonnaisia, kakkuja sekä täytettyjä leipiä ja muuta suolaista. Munkkirinkelit tai hillomunkit voivat usein olla munattomia ja maidottomia, joten niiden kuten muidenkin leivonnaisten kohdalla kannattaa aina kysyä. 

Tässä muutamia vinkkejä kahvilaketjujen valikoimista:

 • VR:n ravintolavaunuissa on vegaanisina vaihtoehtoina tomaatti-pestopasta, pinaatti-parsakaalipiiras ja lämmin falafelsalaatti. Aamiaisvaihtoehdoissa on puuroa.
   
 • Coffee Housen valikoimissa on sekä suolaista että makeaa purtavaa vegaanisena. Kysy lisätietoa henkilökunnalta.
   
 • Robert's Coffeen valikoimissa on vegaanisia gelatoja sekä usein myös jotain suolaista täytettyä leipää. Valikoimat vaihtuvat kahviloittain.
   
 • Fazer Cafén valikoimissa on myös yleensä vegaanista kakkua tai muita tuotteita. 
   
 • Arnoldsilla valmiiksi vegaaninen tuote on Kanelisokeri Original. Original-donitsien ja hillotäytteisten Jammyjen taikina on vegaaninen, ja joskus henkilökunta voikin tehdä pyynnöstä tummasuklaakuorrutteisia Originaleja. (Cake-donitsien taikina sisältää kananmunaa.) Kaikki Fruitiet ovat vegaanisia.
   
 • Picnicin valikoimissa on täysin kasviperäisenä muun muassa patonkia, smoothieita ja viineriä.
   
 • R-kioskin valikoimissa on vegaanisena kolmioleipää, salaattia ja smoothieta. Myös R-kioskilta saa kahviin kasvimaitoa.
   
 • Starbucksilta saa useita eri kasvimaitoja eli monet erikois- ja makukahvit saa vegaanisena. Starbucksin valikoimissa on myös pientä vegaanista purtavaa.
   
 • Gateau-myymälöistä saa tilattua myös vegaanisia herkkuja.


Kontaminaatio

Joissakin ravintoloissa kasvistuotteet paistetaan samoilla välineillä tai samassa rasvassa kuin eläinperäisetkin tuotteet. Tästä voi seurata kontaminaatio, jossa jotain eläinperäistä voi joutua pieniä määriä myös kasvistuotteen joukkoon.

Kontaminaatio ei tee tuotteesta epävegaanista, sillä eläinperäiset tuotteet eivät ole vegetuotteessa tarkoituksella. Samaa tapahtuu myös esimerkiksi suklaan ja monen muun tuotteen valmistuksessa, kun samalla tuotantolinjalla tehdään useita erilaisia tuotteita. Kontaminaatio on oleellinen tieto lähinnä allergikoille, jotta he voivat tarvittaessa välttää tuotetta.

Useimmilla ravintoloilla ei ole resursseja tai tilaa pitää kasvistuotteille täysin omia välineitä. Samojen välineiden käyttö siis mahdollistaa sen, että tarjolla on myös vegeannoksia. Jos ravintoloilta vaaditaan omia välineitä vegetuotteille, se voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että vegeannoksia ei jatkossa saa.

On ymmärrettävää, jos ajatus kontaminaatiosta inhottaa. Kontaminaatio ei kuitenkaan lisää eläinten kärsimystä tai ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, koska kontaminaation vuoksi ei tuoteta yhtään enempää eläintuotteita.

 

Teksti päivitetty 20.1.2023

(Kuva: Dan Gold, unsplash.com)

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT