Vinkkejä soija-allergikoille
Teksti päivitetty 25.1.2024
Soija on proteiinipitoinen ja monin tavoin terveellinen ruoka-aine, josta tehdään monenlaisia käteviä, hyvänmakuisia ja myös edullisia elintarikkeita. Kaikki henkilöt eivät kuitenkaan voi syödä soijaa, jos ovat sille esimerkiksi allergisia. Tähän tekstiin on koottu vinkkejä soijattomista tuotteista, joihin kannattaa tutustua ja joita voi käyttää ruoanlaitossa soijaa sisältävien tuotteiden sijaan.
Vegaanihaasteen reseptipankissa on paljon reseptejä, jotka ovat joko sellaisenaan soijattomia tai jotka voi valmistaa soijattomana.
Tofu
- Voit käyttää tofun tilalla esimerkiksi herne- tai härkäpaputempeä. Niiden maku on tofua voimakkaampi, joten kokeilut kannattaa aloittaa resepteistä, joissa on runsaasti mausteita ja joissa tempe paistetaan rapeaksi.
- Kikhernejauhoista voi valmistaa itse burmalaista tofua, jota voi käyttää tofun tavoin.
- Hampunsiemenistä voi puolestaan valmistaa hefua.
- Myös kurpitsansiemenistä ja auringonkukansiemenistä voi tehdä vaihtoehdon tofulle.
- Tofun tilalla voi käyttää myös muita kasviproteiineja, kuten Nyhtökauraa, Härkis-tuotteita tai Hernistä.
- Herkkä Snacks tofunkaltainen härkäpavuista eli ns. härkäpaputofu on tammikuussa 2024 markkinoille tullut uutuus. Sen valmistusaineissa ei ole soijaa, mutta se saattaa sisältää kontaminaationa pieniä määriä soijaa.
Soijarouhe
- Hernis-safkarouhetta voi pääsääntöisesti käyttää, kuten soijarouhetta. Tuotteen pakkauksessa on hyvä ohje sen valmistamiselle. Pyöryköihin ja pihveihin saatat tarvita soijarouhetta enemmän jotain kiinteyttävää ainesosaa.
- Vegesun herneproteiinirouhe toimii muutoin samoin kuin soijarouhe, mutta se on rakenteeltaan paljon pehmeämpää.
- Härkis-härkäpapurouheseos on härkäpavuista ja herneistä valmistettu puriste. Sitä voi käyttää joissakin ruoissa soijarouheen tilalla, mutta pitkään liotettuna se voi muussaantua.
- Herneistä ja härkäpavuista tehdään myös rouhetta murskaamalla kokonaiset herneet ja härkäpavut. Ne vaativat pidemmän liotus- ja/tai kypsennysajan kuin soijarouhe.
- Kypsennetyt linssit käyvät moniin sellaisiin ruokiin, joihin monesti käytetään soijarouhetta. Mustat eli belugalinssit ovat kaikkein kiinteimpiä. Ruskeat ja vihreät linssit ovat pehmeämpiä, mutta silti vielä kiinteitä. Punaiset linssit ovat kaikkein pehmeimpiä.
Soijasuikale
- Soijasuikaleiden vaihtoehdoksi sopivat hyvin Hernis-safkasuikaleet. Tuotteen pakkauksessa on selkeä ohje niiden valmistamiseen.
- Soijasuikaleiden tilalla voi käyttää myös Härkiksen tuotteita, Nyhtökauraa, Vöneriä tai muita seitantuotteita.
Soijamaito ja muut kasvimaitotuotteet
- Soijamaidon tilalla voi käyttää esim. kaura-, riisi- tai pähkinämaitoja.
- Soijakerman voi vaihtaa kaura- tai riisikermaan tai kookosmaitoon.
- Soijajogurtin tilalle voi valita kaura- ja kookosjogurtteja.
- Soijatuorejuuston sijaan voi käyttää kaura-, kookos- tai cashewpähkinäpohjaista tuorejuustoa.
- Kermavaahtoa voi tehdä soijavispin sijaan kauravispistä.
- Soijajäätelön sijaan voi herkutella kaura-, riisi-, kookos-, cashew- tai härkäpapujäätelöllä.
Pyörykät, pihvit ja makkarat
- Pyöryköiden ja pihvien joukossa on myös paljon soijattomia vaihtoehtoja: Beyond-tuotteet, monet Apetit Kasvisjauhis-tuotteet sekä monet falafelit.
- Soijattomia vegenakkeja ja -makkaroita valmistavat esimerkiksi Makukeittiö, Muu, Pirkka ja Vegem.
- Etenkin joissain vanhoissa resepteissä käytetään soijajauhoa. Sen tilalla voi käyttää kikherne- tai lupiinijauhoa.
Lue lisää!
Jos olet kiinnostunut soijapavun ympäristö- ja terveysvaikutuksista, lue tämä artikkeli Vegaanihaasteen sivulta.
Myös laillistetun ravitsemusterapeutin, Johanna Kaipiaisen Vegaaniravitsemus-sivulla on kerrottu soijan terveysvaikutuksista ja purettu soijaan liittyviä väärinkäsityksiä.
Jos etsit vegaanisia ja soijattomia leivontareseptejä ja leivontaan soveltua soijattomia tuotteita, tutustu tähän Kamomillan konditoria -blogin tekstiin!