Vinkkejä soija-allergikoille

Soija on proteiinipitoinen ja monin tavoin terveellinen ruoka-aine, jota käytetään monenlaisissa kätevissä ja edullisissa elintarvikkeissa. Kaikki henkilöt eivät kuitenkaan voi syödä soijaa, jos ovat sille esimerkiksi allergisia. Tähän tekstiin on koottu vinkkejä soijattomista tuotteista, joihin kannattaa tutustua ja joita voi käyttää ruoanlaitossa soijatuotteiden sijaan.

Vegaanihaasteen reseptipankissa on tosi paljon reseptejä, jotka ovat joko sellaisenaan soijattomia tai jotka voi valmistaa soijattomana. (Rullaa sivua alas, niin pääset oikeaan kohtaan.)

  • Tofu on monipuolinen raaka-aine, jota käytetään monissa resepteissä. Sille on useita soijattomia vaihtoehtoja. 
  • Soijarouheen tilalla voi käyttää herne- tai härkäpapurouhetta tai Elovena Muru -kaurajauhista.
    • Herne- ja härkäpapurouheet on valmistettu rouhitusta herneestä ja pavusta, joten ne vaativat pidemmän liotus- ja/tai kypsennysajan kuin soijarouhe.
    • Herneproteiinirouhe toimii samoin kuin soijarouhe, mutta se on rakenteeltaan pehmeämpää.
    • Härkis-härkäpapurouheseos on puolestaan härkäpavuista ja herneistä valmistettu puriste. Sitä voi käyttää joissakin ruoissa soijarouheen tilalla, mutta pitkään liotettuna se voi muussaantua.
  • Soijasuikaleiden vaihtoehdoksi sopivat tosi hyvin hernesuikaleet. Sen tilalla voi käyttää myös Härkistä, Nyhtökauraa, Beanit-suikaleita, Vöneriä tai muita seitantuotteita.
  • Soijapohjaisille maitotuotteille on tosi paljon vaihtoehtoja!
    • Soijamaidon tilalla voi käyttää kaura-, riisi-, pähkinä-, herne- tai muita kasvimaitoja.
    • Soijakerman voi vaihtaa kaura- tai riisikermaan tai kookosmaitoon.
    • Soijajogurtin tilalle voi valita kaura- ja kookosjogurtteja.
    • Soijatuorejuuston sijaan voi käyttää kaura-, kookos- tai cashewpähkinäpohjaista tuorejuustoa.
    • Kermavaahtoa voi tehdä soijavispin sijaan kauravispistä.
    • Soijajäätelön sijaan voi herkutella kaura-, riisi-, kookos- tai härkäpapujäätelöllä.
  • Pyöryköiden ja pihvien joukossa on myös paljon soijattomia vaihtoehtoja: Beyond-tuotteet, monet Apetit Kasvisjauhis-tuotteet sekä monet falafelit.
  • Soijattomia vegenakkeja ja -makkaroita valmistavat esimerkiksi Muu, Pirkka ja Vegem
  • Etenkin joissain vanhoissa resepteissä on voitu käyttää soijajauhoa. Sen tilalla voi käyttää kikherne- tai lupiinijauhoa.
  • Muista myös pavut, herneet ja linssit, jotka ovat tuhtia ja hyvää ruokaa, joita voi käyttää monin eri tavoin kaikenlaisessa ruoanlaitossa.

Jos etsit vegaanisia ja soijattomia leivontareseptejä ja leivontaan soveltua soijattomia tuotteita, tutustu tähän Kamomillan konditoria -blogin tekstiin! Tekstissä kerrotaan myös soijan ympäristövaikutuksista.

Jos olet kiinnostunut soijapavun ympäristö- ja terveysvaikutuksista, lue tämä artikkeli Vegaanihaasteen sivulta.

Myös laillistetun ravitsemusterapeutin, Johanna Kaipiaisen Vegaaniravitsemus-sivulla on kerrottu soijan terveysvaikutuksista ja purettu soijaan liittyviä myyttejä.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT