
Glaseerattu Vöner-jouluvarras, lyttyperunat ja paahdettu salaatti
Kokoa jouluateria Vöner-jouluvartaasta, lyttyperunoista ja paahdetusta salaatista. Lue lisää jouluvinkkejä Vegaanihaasteen sivuilta!
Vöner-jouluvarras sinappi-vaahterasiirappiglaseerauksella
Tämä makean sinappinen glaseerauskastike viimeistelee joulupöytäsi kunkun eli Vöner-jouluvartaan! Glaseeraa sillä valmis vartaasi ja jätä osa herkulliseksi kastikkeeksi viipaleiden päälle.
Vönervartaan valmistus
Laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.
Ota Vönervarras pakkauksesta. Leikkaa vartaan pintaan veitsellä viillot. Voitele pinta kasvirasvalla. Kääri varras ensin leivinpaperiin ja sitten vielä folioon. Paista varraskääröä uunivuoassa uunin keskitasolla tunnin ajan. Käännä käärö paistoajan puolessa välissä.
Ota varras uunista, anna jäähtyä hieman ja avaa käärö. Sivele noin puolet glaseerauskastikkeesta vartaan päälle ja anna paistua uunissa vielä 15 minuutin ajan. Koristele kokonaisilla neilikoilla.
Käytä loput glaseerauskastikkeesta tarjoilun yhteydessä tai kastikkeena valmiiden viipaleiden päällä.
Glaseerauskastike
- 1 dl omenamehua
- 1 dl vaahterasiirappia
- 1 dl fariinisokeria
- 2 ½ rkl Dijon-sinappia
- 1 rkl soijakastiketta
- 1/4 tl jauhettua neilikkaa
- koristeluun kokonaisia neilikoita
Valmista glaseerauskastike sillä aikaa, kun varras paistuu uunissa.
Mittaa kattilaan omenamehu, vaahterasiirappi ja fariinisokeri. Keitä seosta hämmennellen noin 15 minuuttia, kunnes seos muuttuu siirappiseksi. Anna jäähtyä hetken.
Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita hyvin.
Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla
Lisää lyttyperunoilla makua jouluaterialle! Uunissa rapeiksi paistettuihin lyttyperunoihin voit käyttää kätevästi edellisenä päivänä keitetyt perunat. Tarjoa lyttyperunat Vöner-jouluvartaan, paahdetun salaatin ja kylmän vegaanisen fraichekastikkeen kanssa.
neljälle
- 800 g perunoita
- 3 rkl rypsiöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- nippu tuoretta rosmariinia
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita yhteen rypsiöljy, valkosipuli ja tuore rosmariini.
Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja lyttää ne esimerkiksi kahvikupin avulla. Levitä öljyseos perunoiden päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet herkullisen paistopinnan.
Paahdettu salaatti
Uunissa paahdetulla salaatilla loihdit melko vaivattomasti näyttävän lisäkkeen joulupöytään isollekin porukalle. Tästä salaatista, Vöner-jouluvartaasta ja lyttyperunoista syntyy jouluateria, josta ei makua puutu. Tarjoa kylkeen vielä jotain kylmää kastiketta, kuten hummuskastiketta tai sitruunan mehulla ja yrteillä höystettyä kaurafraichea.
neljälle
- 6 punajuurta
- 2 isoa porkkanaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 iso punasipuli
- 3 isoa lehtikaalin lehteä
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl tummaa balsamicoa
- ½ tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- ½ tl kuivattua rosmariinia
- koristeluun kurpitsansiemeniä tai muita siemeniä
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuori ja pilko punajuuret, porkkanat ja punasipuli suupaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise kahtia. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele päälle noin 2 rkl rypsiöljyä. Lisää joukkoon siirappi, balsamico ja muut mausteet. Sekoita ja laita uunin keskitasolle paahtumaan 20–30 minuutiksi.
Huuhtele lehtikaali ja leikkaa kova lehtiruoti pois. Revi lehtikaali suupaloiksi. Lisää lehtikaalit pellille viimeiseksi viideksi minuutiksi. Ota paistos pois uunista, sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Koristele annos halutessasi siemenillä.
Reseptit ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi