Kuvassa on Vöner-jouluvartaan siivuja sekä paahdettua salaattia leivinpaperin päällä kulhossa. Kulhon vieressä on punainen jouluinen servetti, jonka päällä on haarukka ja veitsi. Kuvan yläreunassa on tuoreita rosmariinin oksia.

Glaseerattu Vöner-jouluvarras, lyttyperunat ja paahdettu salaatti

Kokoa jouluateria Vöner-jouluvartaasta, lyttyperunoista ja paahdetusta salaatista. Lue lisää jouluvinkkejä Vegaanihaasteen sivuilta!

Vöner-jouluvarras sinappi-vaahterasiirappiglaseerauksella

Tämä makean sinappinen glaseerauskastike viimeistelee joulupöytäsi kunkun eli Vöner-jouluvartaan! Glaseeraa sillä valmis vartaasi ja jätä osa herkulliseksi kastikkeeksi viipaleiden päälle.

Kuvassa on glaseerattu Vöner-jouluvarras. Vartaassa on ruudun omaisia viiltoja sekä kokonaisia neilikoita. Vartaan edessä on tuoretta rosmariinia ja takana tähtianis.

Vönervartaan valmistus

Laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.

Ota Vönervarras pakkauksesta. Leikkaa vartaan pintaan veitsellä viillot. Voitele pinta kasvirasvalla. Kääri varras ensin leivinpaperiin ja sitten vielä folioon. Paista varraskääröä uunivuoassa uunin keskitasolla tunnin ajan. Käännä käärö paistoajan puolessa välissä.

Ota varras uunista, anna jäähtyä hieman ja avaa käärö. Sivele noin puolet glaseerauskastikkeesta vartaan päälle ja anna paistua uunissa vielä 15 minuutin ajan. Koristele kokonaisilla neilikoilla.

Käytä loput glaseerauskastikkeesta tarjoilun yhteydessä tai kastikkeena valmiiden viipaleiden päällä.

Glaseerauskastike

  • 1 dl omenamehua
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 ½ rkl Dijon-sinappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • koristeluun kokonaisia neilikoita

Valmista glaseerauskastike sillä aikaa, kun varras paistuu uunissa.

Mittaa kattilaan omenamehu, vaahterasiirappi ja fariinisokeri. Keitä seosta hämmennellen noin 15 minuuttia, kunnes seos muuttuu siirappiseksi. Anna jäähtyä hetken.

Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita hyvin.

Lyttyperunat valkosipulilla ja rosmariinilla

Lisää lyttyperunoilla makua jouluaterialle! Uunissa rapeiksi paistettuihin lyttyperunoihin voit käyttää kätevästi edellisenä päivänä keitetyt perunat. Tarjoa lyttyperunat Vöner-jouluvartaan, paahdetun salaatin ja kylmän vegaanisen fraichekastikkeen kanssa.

Kuvassa on lyttyperunoita eli keitettyjä ja sen jälkeen litistettyjä ja uunissa paahdettuja perunoita. Perunoiden ympärillä on rosmariinia, valkosipulia ja pippurirouhetta. Perunat ovat leivinpaperin päällä ja niiden vieressä on puukahvainen haarukka.

neljälle

  • 800 g perunoita
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • nippu tuoretta rosmariinia
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden hieman jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita yhteen rypsiöljy, valkosipuli ja tuore rosmariini.

Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja lyttää ne esimerkiksi kahvikupin avulla. Levitä öljyseos perunoiden päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet herkullisen paistopinnan.

Paahdettu salaatti

Uunissa paahdetulla salaatilla loihdit melko vaivattomasti näyttävän lisäkkeen joulupöytään isollekin porukalle. Tästä salaatista, Vöner-jouluvartaasta ja lyttyperunoista syntyy jouluateria, josta ei makua puutu. Tarjoa kylkeen vielä jotain kylmää kastiketta, kuten hummuskastiketta tai sitruunan mehulla ja yrteillä höystettyä kaurafraichea.

neljälle 

  • 6 punajuurta
  • 2 isoa porkkanaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 iso punasipuli
  • 3 isoa lehtikaalin lehteä
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 2 rkl tummaa balsamicoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • koristeluun kurpitsansiemeniä tai muita siemeniä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kuori ja pilko punajuuret, porkkanat ja punasipuli suupaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise kahtia. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele päälle noin 2 rkl rypsiöljyä. Lisää joukkoon siirappi, balsamico ja muut mausteet. Sekoita ja laita uunin keskitasolle paahtumaan 20–30 minuutiksi.

Huuhtele lehtikaali ja leikkaa kova lehtiruoti pois. Revi lehtikaali suupaloiksi. Lisää lehtikaalit pellille viimeiseksi viideksi minuutiksi. Ota paistos pois uunista, sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Koristele annos halutessasi siemenillä.


Reseptit ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles