Kuvassa on taatelikakku, josta on leikattu kaksi palaa. Kakun vieressä on tähtianiksia sekä kanelitankoja ja pieni siivilä, jossa on tomusokeria.

Vegevinkkejä jouluun!

Joulupöytä katetaan ihanilla kasvisherkuilla! Mukana on sekä tuttuja makuja että uusia juttuja. Lue tästä vinkit joulupöydän herkkuihin, kuten laatikoihin, juustotarjottimelle, kinkuttomille vaihtoehdoille sekä suklaisiin, joulutorttuihin ja muihin joulun jälkkäreihin.

Tekstiä päivitetty 14.12.2023.

 

Vegaanihaasteen ihanat joulumenut

Pidempi korsi -blogin Paula Heinonen on koonnut Vegaanihaasteelle kaksi ihanaa joulumenua täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ruokia ja jälkkäreitä. Tutustu menuihin tästä ja kokoa niistä mieluisa, vedet kielelle herauttava kokonaisuus!

 • Joulumenu I pitää sisällään reseptit tofuskagenille, paahdetulle savutofulle ruusukaalien kera, valkosipulilla ja rosmariinilla maustetuille lyttyperunoille, punakaali-appelsiinisalaatille, maukkaalle vegekinkun kastikkeelle, mausteiselle joulukakulle, luumurahkatortuille, pehmeälle toffeelle sekä vegaaniselle sinihomejuustolevitteelle, jota voi maistella piparkakkujen kera. 
 • Joulumenu II sisältää linssimureketta, porkkalaleipiä, paahdettua talvisalaattia, sinappi-siirappitofua ja taatelikakkua. 

 

Vegeblogien joulureseptit

 

Perinteiset joululaatikot vegenä

Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot voi tehdä helposti kasviperäisenä vaihtamalla maitotuotteet kaurakermaan tai peruskasvimaitoja vähän tuhdimpiin baristakasvimaitoihin, kuten Oddlygood Baristaan tai Oatly iKaffeen. Joskus laatikoissa käytetään myös kananmunaa, mutta sen voi vain jättää pois reseptistä. 

Tässä muutama laatikkoresepti!

Vegaanisia joululaatikoita voi ostaa myös valmiina/lähes valmiina. Lanttu- ja porkkanalaatikkoainekseen voi lisätä pikkupurkin kaurakermaa ennen paistamista.

 

Joulun salaatit ja muut lisukkeet

 • Rosolli on jo valmiiksi kasviperäinen, kunhan se tehdään sillittömällä reseptillä. Rosollin pinnalle voi vaahdottaa esimerkiksi Oatly iMat Visp -kauravispiä.
 • Porkkala on oivallinen vaihtoehto kylmäsavulohelle. Se valmistetaan yllättävästä raaka-aineesta eli porkkanoista! 
 • Porkkalaa voi ostaa myös valmiina. Kalavale myy sitä vuoden ympäri. Myös Lidlin valikoimissa on porkkalaa joulukaudella 2023.
 • Jos jouluusi kuuluu silli, kokeile jo klassikoksi muodostunutta munakoisosta valmistettua vaihtoehtoa! Kalavale valmistaa myös tätä.
 • Sienisalaatin ystävät voivat valmistaa herkkunsa tällä reseptillä!

 

Vaihtoehtoja kinkulle

Ruokakaupoissa on tänäkin jouluna useita eri kasviperäisiä vaihtoehtoja kinkulle. Niiden kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, sillä ne ovat tosi suosittuja. 

Seitan on valmistettu vehnän proteiinista eli gluteenista, joten se ei käy keliaakikoille.

Päivitämme listaa seitan- ja muista vegepaisteista tänne, kunhan tämän sesongin tuotteet varmistuvat!

 

Voit tehdä vaihtoehdon kinkulle myös itse vaikkapa jostain seuraavista resepteistä!

 

Juustolautanen vegenä

Jos haluat koota itsellesi juustolautasen kasviperäisenä, kerää lautaselle jotain näistä. Huomioithan, että vegaaniset juustot jakavat tosi paljon mielipiteitä ja niihin kannattaakin suhtautua avoimin mielin.

 

Riisipiirakat ja munaton voi

 

Riisi- ja ohrapuuroniksi

Riisi- ja ohrapuuron voi keittää veteen ja lisätä sen joukkoon lopuksi pikkupurkillisen kaurakermaa. Näin saat aikaan ihanan kermaisen joulupuuron!

 

Makeat herkut

 • Wiener Nougat, Royal Mints ja Royal Thins -suklaamakeiset, Tonttu-konvehdit, Pirkka Dark Mint -täytesuklaa, Panda Liköörikonvehdit sekä Sydän-konvehdit ja perus-Mariannet ovat täysin kasviperäisiä.
 • Vihreät kuulat, Finlandia marmeladit ja Pihlaja-karkit käyvät myös vegaaneille.
 • Valmiista piparkakuista esimerkiksi Annas-piparit, Fazerin piparkakut sekä Tasangon piparkakut ovat täysin kasviperäisiä. Myös Semper-sarjan piparkakut ovat vegaanisia ja käyvät myös keliaakikoille.
 • Piparkakun makuiset Dominot (kuten useimmat muutkin Domino-keksit) ovat täysin vegaanisia. 
 • Piparkakkutaikinoissakin on valinnanvaraa täysin kasviperäisiä taikinoita etsiville! Myllyn paras laktoositon piparitaikina, Kymppi piparitaikina, Fria piparkakkutaikina gluteeniton sekä Moilas piparkakkutaikina gluteeniton ovat kaikki vegaanisia.
 • Joulutorttuleipurit voivat napata kaupan pakastimesta matkaansa minkä vain lehti- tai torttutaikinan, sillä ne on valmistettu ilman eläinperäisiä ainesosia. (Voitaikinat sen sijaan sisältävät nimensäkin mukaisesti voita.) Joulutortut voi jättää voitelematta ja peittää tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Luumuhillot ovat vegaanisia, samoin joulutorttuihin sopiva Vihreitä kuulia -marmeladi.
 • Jos haluat ostaa joulutortut mahdollisimman valmiina, kokeile näitä Malvialan joulutorttuja!
 • Jos olet kanelin ystävä, kokeile kahvin joukkoon Oddlygoodin korvapuustin makuista kauramaitoa.


Kuva: Paula Heinonen, taatelikakku (resepti löytyy tämän tekstin ensimmäisestä linkistä.)

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles