Vegevinkkejä jouluun!

Joulupöytä katetaan tänä vuonna ihanilla kasvisherkuilla! Mukana on sekä tuttuja makuja että uusia juttuja. Lue tästä vinkit joulupöydän herkkuihin, kuten laatikoihin, juustotarjottimelle, kinkuttomille vaihtoehdoille sekä suklaisiin, joulutorttuihin ja muihin joulun jälkkäreihin.

Joulupöydän reseptit

 • Pidempi korsi -blogin Paula on koonnut Vegaanihaasteelle ihanan joulumenun täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ruokia ja jälkkäreitä: linssimureketta, porkkalaleipiä, paahdettua talvisalaattia, sinappi-siirappitofua ja taatelikakkua. 
 • Chocochili-blogiin on koottu herkullinen kattaus erilaisia jouluruokareseptejä: laatikoita, vaihtoehtoja kinkulle, kylmiä naposteltavia sekä vinkit kasviperäisen juustolautasen sisältöön.
 • Kamomillan konditoria -blogista löydät reseptit joulun ajan leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kokeile vaikkapa helppoa Wiener Nougat -kakkua, kardemumma-mantelikeksejä tai mehevää maustekakkua.

Perinteiset jouluruoat vegenä

 • Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot voi tehdä helposti kasviperäisenä vaihtamalla maitotuotteet kaurakermaan tai peruskasvimaitoja vähän tuhdimpiin baristakasvimaitoihin, kuten Oddlygood Baristaan tai Oatly iKaffeen. Joskus laatikoissa käytetään myös kananmunaa, mutta sen voi vain jättää pois reseptistä. (Katso aikaisempi Chocochili-linkki, jos etsit yksityiskohtaisia reseptejä laatikoille.)
 • Rosolli on jo valmiiksi kasviperäinen, kunhan se tehdään sillittömällä reseptillä. Rosollin pinnalle voi vaahdottaa Oatly iMat Visp -kauravispiä. (Muissa vaahtoutuvissa kasvikermoissa on mukana makeutus, joten ne eivät välttämättä käy rosolliin niin hyvin.)
 • Riisipuuron voi keittää veteen ja lisätä sen joukkoon lopuksi pikkupurkillisen kaurakermaa. Näin saat aikaan ihanan kermaisen joulupuuron!

Vaihtoehtoja kinkulle

Ruokakaupoissa on tänäkin jouluna useita eri kasviperäisiä vaihtoehtoja kinkulle. Niiden kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, sillä ne ovat tosi suosittuja. Useimmat valmiit vegepaistit on tehty seitanista eli vehnän proteiinista, joten ne eivät käy keliaakikoille.

Joulupöydän proteiinirikkaan pääruoan voi tehdä myös itse. Kokeile vaikkapa jompaa kumpaa näistä resepteistä!

Juustolautanen vegenä

Jos haluat koota itsellesi juustolautasen kasviperäisenä, kerää lautaselle jotain näistä.

Makeat herkut

 • Wiener Nougat, Royal Mints ja Royal Thins -suklaamakeiset, Tonttu-konvehdit, Pirkka Dark Mint -täytesuklaa, Panda Liköörikonvehdit sekä Sydän-konvehdit ja perus-Mariannet ovat täysin kasviperäisiä.
 • Vihreät kuulat, Finlandia marmeladit ja Pihlaja-karkit käyvät myös vegaaneille.
 • Valmiista piparkakuista kaikki Annas-piparit ovat täysin kasviperäisiä. Myös Semper-sarjan piparkakut ovat vegaanisia ja käyvät myös keliaakikoille. 
 • Piparkakkutaikinoissakin on valinnanvaraa täysin kasviperäisiä taikinoita etsiville! Myllyn paras laktoositon piparitaikina, Kymppi piparitaikina, Fria piparkakkutaikina gluteeniton sekä Moilas piparkakkutaikina gluteeniton ovat kaikki vegaanisia.
 • Joulutorttuleipurit voivat napata kaupan pakastimesta matkaansa minkä vain lehti- tai torttutaikinan, sillä ne on valmistettu ilman eläinperäisiä ainesosia. (Voitaikinat sen sijaan sisältävät nimensäkin mukaisesti voita.) Joulutortut voi jättää voitelematta ja peittää tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Luumuhillot ovat vegaanisia, samoin joulutorttuihin sopiva Vihreitä kuulia -marmeladi.
 • Jos olet kanelin ystävä, kokeile kahvin joukkoon Oddlygoodin korvapuustin makuista kauramaitoa.


Kuva: Paula Heinonen, taatelikakku (resepti löytyy tämän tekstin ensimmäisestä linkistä.)

Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT