Vegevinkkejä jouluun!

Joulupöytä katetaan tänä vuonna ihanilla kasvisherkuilla! Mukana on sekä tuttuja makuja että uusia juttuja. Lue tästä vinkit joulupöydän herkkuihin, kuten laatikoihin, juustotarjottimelle, kinkuttomille vaihtoehdoille sekä suklaisiin, joulutorttuihin ja muihin joulun jälkkäreihin.

Joulupöydän reseptit

Pidempi korsi -blogin Paula on koonnut Vegaanihaasteelle kaksi ihanaa joulumenua täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ruokia ja jälkkäreitä!

 • Tämä herkullinen joulumenu pitää sisällään reseptit tofuskagenille, paahdetulle savutofulle ruusukaalien kera, valkosipulilla ja rosmariinilla maustetuille lyttyperunoille, punakaali-appelsiinisalaatille, maukkaalle vegekinkun kastikkeelle, mausteiselle joulukakulle, luumurahkatortuille, pehmeälle toffeelle sekä vegaaniselle sinihomejuustolevitteelle, jota voi maistella piparkakkujen kera. 
 • Tämä toinen ihana joulumenu sisältää linssimureketta, porkkalaleipiä, paahdettua talvisalaattia, sinappi-siirappitofua ja taatelikakkua. 

Myös vegeblogeissa on paljon jouluvinkkejä!

Perinteiset jouluruoat vegenä

 • Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot voi tehdä helposti kasviperäisenä vaihtamalla maitotuotteet kaurakermaan tai peruskasvimaitoja vähän tuhdimpiin baristakasvimaitoihin, kuten Oddlygood Baristaan tai Oatly iKaffeen. Joskus laatikoissa käytetään myös kananmunaa, mutta sen voi vain jättää pois reseptistä. (Katso aikaisempi Chocochili-linkki, jos etsit yksityiskohtaisia reseptejä laatikoille.)
 • Rosolli on jo valmiiksi kasviperäinen, kunhan se tehdään sillittömällä reseptillä. Rosollin pinnalle voi vaahdottaa Oatly iMat Visp -kauravispiä. (Muissa vaahtoutuvissa kasvikermoissa on mukana makeutus, joten ne eivät välttämättä käy rosolliin niin hyvin.)
 • Riisipuuron voi keittää veteen ja lisätä sen joukkoon lopuksi pikkupurkillisen kaurakermaa. Näin saat aikaan ihanan kermaisen joulupuuron!

Vaihtoehtoja kinkulle

Ruokakaupoissa on tänäkin jouluna useita eri kasviperäisiä vaihtoehtoja kinkulle. Niiden kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, sillä ne ovat tosi suosittuja. Useimmat valmiit vegepaistit on tehty seitanista eli vehnän proteiinista, joten ne eivät käy keliaakikoille.

Joulupöydän proteiinirikkaan pääruoan voi tehdä myös itse. Kokeile vaikkapa jompaa kumpaa näistä resepteistä!

Juustolautanen vegenä

Jos haluat koota itsellesi juustolautasen kasviperäisenä, kerää lautaselle jotain näistä. Huomioithan, että vegaaniset juustot jakavat tosi paljon mielipiteitä ja niihin kannattaakin suhtautua avoimin mielin.

Riisipiirakat ja munaton voi

 • Kaupoissa myydään muutamia täysin kasviperäisiä riisipiirakoita. Kannattaa suunnata pakasteosastolle ja napata mukaan Pielispakarin vegaanipiirakoita tai Vaasan kotiuunin rukiisia pikkupiirakoita.
 • Jos haluat tehdä piirakat itse, vaihda puuron maito kasviperäiseksi ja käytä voiteluun kasviperäisiä vaihtoehtoja. Kokeile puuroon esimerkiksi Oatly iKaffea tai Oddlygood Baristaa eli täyteläisempiä kauramaitoja ja voiteluun Naturlin Vegaanista levitettä.
 • Munavoillekin voi valmistaa täysin kasviperäisen eli munattoman ja voittoman vastineen! Reseptejä on monia, ja tässä niistä yksi.

Makeat herkut

 • Wiener Nougat, Royal Mints ja Royal Thins -suklaamakeiset, Tonttu-konvehdit, Pirkka Dark Mint -täytesuklaa, Panda Liköörikonvehdit sekä Sydän-konvehdit ja perus-Mariannet ovat täysin kasviperäisiä.
 • Vihreät kuulat, Finlandia marmeladit ja Pihlaja-karkit käyvät myös vegaaneille.
 • Valmiista piparkakuista kaikki Annas-piparit ovat täysin kasviperäisiä. Myös Semper-sarjan piparkakut ovat vegaanisia ja käyvät myös keliaakikoille. 
 • Piparkakkutaikinoissakin on valinnanvaraa täysin kasviperäisiä taikinoita etsiville! Myllyn paras laktoositon piparitaikina, Kymppi piparitaikina, Fria piparkakkutaikina gluteeniton sekä Moilas piparkakkutaikina gluteeniton ovat kaikki vegaanisia.
 • Joulutorttuleipurit voivat napata kaupan pakastimesta matkaansa minkä vain lehti- tai torttutaikinan, sillä ne on valmistettu ilman eläinperäisiä ainesosia. (Voitaikinat sen sijaan sisältävät nimensäkin mukaisesti voita.) Joulutortut voi jättää voitelematta ja peittää tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Luumuhillot ovat vegaanisia, samoin joulutorttuihin sopiva Vihreitä kuulia -marmeladi.
 • Jos olet kanelin ystävä, kokeile kahvin joukkoon Oddlygoodin korvapuustin makuista kauramaitoa.

Lisää herkullisia reseptejä ja vinkkejä!

Jos haluat paljon lisää herkullisia reseptejä ja käytännöllisiä vinkkejä myös joulun jälkeen, ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen! Ilmoittautuminen on täysin ilmaista eikä se sido mihinkään.


Kuva: Paula Heinonen, taatelikakku (resepti löytyy tämän tekstin ensimmäisestä linkistä.)

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT