Pippurinen seitanpihvi, kaurakermakastiketta, persiljaa, lohkoperunoita ja tomaattia lautasella

Esittelyssä tofu ja seitan

Tofu ja seitan ovat proteiinirikkaita raaka-aineita, joita voi käyttää monenlaisiin ruokiin. Saat tästä artikkelista ja artikkelissa olevista linkeistä tietoa molemmista.
 

Seitan

Seitan on vehnägluteenista valmistettu hyvin proteiinirikas tuote, joka tuo ruokapöytään yhden kätevän kasviproteiinin lisää monipuolistamaan kokkailuja ja ruokaelämyksiä. Seitan sopii wokkeihin, kastikkeisiin, pitsaan, karjattomaan paistiin, kiusauksiin, makkaroihin, leikkeleisiin ja kaikenlaisiin muihinkin ruokiin. Seitan sopii tosi hyvin myös grillattavaksi! Sillä on lisäksi helppo korvata liha ja kana tutuissa ruoissa, sillä siinä on lihaa muistuttava kiinteä rakenne ja sitä voidaan käyttää hyvin samalla tavalla. 

Lue koko artikkeli seitanista, seitanin historiasta ja sen valmistuksesta Vegaanihaasteen sivuilta.

 

Tofu

Tofu on monipuolinen ja proteiinirikas soijatuote. Jos tofu on sinulle uusi tuttavuus, suosittelemme aluksi kokeilemaan marinoitua tai savustettua tofua.

Erilaisia tofuja löydät lähes kaikkien ruokakauppojen juustohyllystä. Jalotofu valmistaa kylmäsavu- sekä marinoitua tofua, joita voi käyttää sellaisenaan leivän päällä tai rapeaksi paistettuina. So Fine valmistaa edullisia ja maistuvia, valmiiksi marinoituja ja paistettuja tofupaloja, jotka on helppo heittää vaikka wokin sekaan tai napostella sellaisenaan. Myös Lidl myy savustettua tofua. Kaikki yllämainitut valmistavat myös maustamatonta tofua.

Pehmeä eli silken tofu on nimensäkin mukaisesti erittäin pehmeää. Se ei sovellu esimerkiksi paistamiseen sen rakenteen vuoksi, mutta se käy hyvin esimerkiksi sosekeittoon sekä kananmunan tilalle leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi näitä brownieita!

Maustamaton tofu ei sellaisenaan maistu juuri miltään, joten se kannattaa maustaa hyvin! Se kannattaa leikata pieniksi paloiksi tai ohuiksi siivuiksi ja puristella siitä ylimääräinen neste pois talouspaperin välissä. Sen jälkeen voit halutessasi kuutioimisen sijaan repiä tofun pieniksi paloiksi, jolloin se imee makuja itseensä vieläkin paremmin. Paista kuutioitu tai revitty tofu öljyssä rapeaksi ja lisää lopuksi reilusti mausteita ja soijakastiketta. Tofu imee makuja hyvin itseensä, joten mausteiden määrässä ei kannata säästellä. Myös valmiiksi marinoidun tai savustetun tofun voit käsitellä yllä mainitulla tavalla (toki mausteita tai soijakastiketta ei tarvita niin paljoa).

Vinkki! Revi valmiiksi savustettu tai marinoitu tofu sopiviksi suupaloiksi, pirskota vähän öljyä päälle ja paista 225 asteessa 15–25 minuuttia, kunnes pinta on ruskea ja rapea. Maustamattoman tofun voi marinoida ja paahtaa uunissa tämän reseptin mukaan.  

Todella hyviä vinkkejä tofun käsittelemiseen ja valmistamiseen saat täältä.

Tavallisista ruokakaupoista löytyvät tofut (kaikki ovat myös luomua):

Myös kaurasta voi tehdä tofua! Fazer Yosan kaurapalaa voit käyttää tofun tavoin. Makuina maustamaton ja yrtit. Tämä tofu sopii myös soija-allergikoille.

Kaupoista löytyy valmiiksi marinoitua tofua, mutta marinadin voi tehdä myös itse. Tässä yksi hyvä marinadiresepti.
 

Maukas marinadi tofulle

  • 1 paketillinen maustamatonta tofua
  • 5 rkl soijakastiketta
    5 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl seesamiöljyä (tummaa, paahdetuista seesaminsiemenistä)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1,5 tl jauhettua anista
  • 1 tl valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset. Leikkaa tai revi tofu suupaloiksi. Marinoi muutaman tunnin ajan tai mieluiten yön yli. Älä kuitenkaan marinoi sen pidempään, sillä liiallinen marinointi voi tehdä tofusta liian suolaisen. Marinoitua tofua ei tarvitse välttämättä edes paistaa. Voit syödä sen sellaisenaan esimerkiksi salaatin joukossa tai leivän päällä.

Resepti: Raisa Kettunen, Puputytön juhlakirja


Tofu on herkullista myös paistettuna. Tässä yksi hyväksi koettu resepti:

 
Tofuleikkeet

4 annosta

  • 1 paketti (n. 250 g) maustamatonta tofua
  • paahdettua seesamiöljyä
  • vahvaa soijakastiketta
  • grillimaustetta

Viipaloi tofu leveyssuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Niiden tulisi olla niin ohuita, että ne juuri ja juuri pysyvät kasassa, mutta kuitenkin niin paksuja, että pystyt paistamaan ne ilman viipaleiden hajoamista.

Kaada öljyä kuumalle (esim. valurautaiselle) pannulle. Aseta tofuleikkeleitä pannulle ja kaada niiden päälle reilusti soijakastiketta. Varo kuumalta pannulta roiskuvaa soijakastiketta.

Ennen kuin käännät leikkeleet, ripottele pinnalle grillimaustetta. Ripottele sitä toisellekin puolelle. Paista, kunnes kaikki soijakastike on imeytynyt/haihtunut ja leikkeleet ovat ihanan rapeita.

Huuhtaise pannu ennen uuden satsin paistoa. Tarjoa leivän kera tai napsi sellaisenaan. Sopii myös perunan ja kastikkeen kanssa.

Resepti: Raisa Kettunen, Puputytön juhlakirja

 

Kuva: Pippurinen seitanpihvi, Jere Nieminen, Vegaanin kotiruokakirja

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles