Kuvassa on lautasella seitanpihvi, jonka päällä on kaurakermakastiketta ja jonka takana on lohkoperunoita. Pihvin vieressä on tomaattia sekä salaattia.

Monipuolinen ja proteiinirikas seitan

Seitan on proteiinirikas tuote, joka tuo ruokapöytään yhden kätevän kasviproteiinin lisää monipuolistamaan kokkailuja ja ruokaelämyksiä. Seitan sopii wokkeihin, kastikkeisiin, pitsaan, karjattomaan paistiin, kiusauksiin, makkaroihin, leikkeleisiin ja kaikenlaisiin muihinkin ruokiin. Seitan sopii tosi hyvin myös grillattavaksi! Sillä on lisäksi helppo korvata liha ja kana tutuissa ruoissa, sillä siinä on lihaa muistuttava kiinteä rakenne ja sitä voidaan käyttää hyvin samalla tavalla. 

Seitanin pääraaka-aine on vehnägluteeni, joka on vehnän proteiini. Monissa seitantuotteissa proteiinia on enemmän kuin lihassa, ja seitanin pääraaka-aineessa gluteenijauhossa proteiinia on jopa 77 grammaa sataa grammaa kohden. Muiden ravintoarvojen kuin proteiinin osalta seitan on kuitenkin esimerkiksi palkokasveja yksipuolisempi, joten seitania ei siksi kannata käyttää ainoana proteiinin lähteenä.


Miltä seitan maistuu?

Seitanissa on vähän lihamainen rakenne. Riippuu seitanin valmistustyylistä, onko seitan mureaa, sitkeää vai pehmeää. Seitanin maku riippuu tietysti siitä, miten se on maustettu tai marinoitu ja miten se on valmistettu ruoaksi. Paistetussa tai grillatussa seitanissa on erilainen rakenne ja maku kuin vaikkapa kasvisten kanssa uunissa haudutetussa seitanissa.

Seitan on kiva vaihtoehto etenkin sellaiselle henkilölle, joka pitää lihan mausta ja rakenteesta, mutta joka ei halua syödä lihaa sen ympäristö-, ilmasto-, terveys- tai eettisistä syistä johtuen. On hienoa, että on olemassa tuote, jolla voi tehdä tuttuja ruokia ilman itselle epämieluisia raaka-aineita.

Jos et pidä lihan mausta tai suutuntumasta, voi olla, että et silloin pidä seitanistakaan. Kannattaa kuitenkin kokeilla vähän erilaisia seitaneita, ja jos et tykkää, niin kasviproteiinivaihtoehtoja on onneksi paljon muitakin. Tutustu esimerkiksi palkokasveihintofuun ja uuden sukupolven kasviproteiinituotteisiin.

Kaupoissa on valinnanvaraa

Seitania voi tehdä itse, mutta sitä myydään myös monenlaisina valmiina tuotteina, kuten leikkeleinä, makkaroina, paisteina, lastuina ja pihveinä. Saatavilla on myös useita sellaisia tuotteita, joissa on yhdistelty vehnäproteiinia muihin kasviproteiineihin.

  • Vöner valmistaa seitankebabia, -suikaleita ja -leikkeleitä.
  • Santun seitan valmistaa vegekebabia sekä Vegvurstia eli vegeversiota meetvurstista.
  • Vegem valmistaa vegekebabia, suikaleita, makkaroita, leikkeleitä ja vegesiipiä.
  • Muu Vebablastuissa on vehnäproteiinin lisäksi herneproteiinia.
  • Bon Soya -tuotesarjassa on nakkeja ja leikkeleitä, jotka on valmistettu vehnä- ja soijaproteiinista.
  • Aasialaisia ruokia myyvissä kaupoissa on usein tarjolla seitania säilykkeenä esim. mock duck ja mock beef -nimillä.

Seitan on ikivanha proteiininlähde

Vaikka seitan on tullut suomalaisiin marketteihin vasta joitakin vuosia sitten, on sen historia paljon pidempi. Ensimmäinen maininta seitanista on kiinalaisessa maatalousaiheisessa tietosanakirjassa vuodelta 535 eli melkein 1 500 vuoden takaa! Euroopassakin seitanista on kirjoitettu ensimmäisen kerran jo 1700-luvulla.

Seitan on todennäköisesti alunperin kehitetty Kiinassa ravinnoksi kasvisruokavaliota noudattaville buddhalaismunkeille tai heidän vierailleen, joille munkit halusivat tarjota tuttua ruokaa ilman lihaa.

Seitanin monet nimet

Japanissa seitanista käytetään nimeä “fu”, joka tarkoittaa gluteenia. Seitanin kiinankielinen nimi “mien chin” tarkoittaa puolestaan taikinan jännettä ja onkin hyvin kuvaava nimi. Taikinan jänne syntyy, kun vehnäjauhoista tehdystä taikinasta pestään tärkkelys pois ja jäljelle jää vehnän proteiini eli gluteeni. Seitania on valmistettu tällä tyylillä eli taikinaa pesemällä suurimman osan aikaa seitanin historiasta.

Seitanin kutsuminen seitaniksi on vielä aika tuore asia. Seitan-sana on alkujaan japania, ja se on otettu käyttöön vasta 1960-luvulla. Sanan etymologia ei ole tarkkaan tiedossa, mutta sanan ensimmäinen tavu “sei” tarkoittaa tuoretta tai raakaa ja “tan” puolestaan proteiinia. 

Seitanin valmistaminen

Nykypäivänä seitan valmistetaan yleensä vehnägluteenijauhoista. Se on pesemistä nopeampi tapa ja sen avulla syntyy helpommin mureaa ja maukasta seitania. Gluteenijauhot sekoitetaan muiden kuivien aineiden kanssa. Tämän jälkeen taikinaan lisätään nesteet ja se vaivataan kiinteäksi. Raaka seitan kypsennetään yleensä keittämällä mutta siitä voi tehdä myös uunissa kypsyvän seitanpaistin tai sen voi muotoilla höyrytettäviksi makkaroiksi.

Seitania voi toki edelleen tehdä myös perinteisellä tyylillä. Vehnäjauhoista ja vedestä muotoillaan taikina, jota pestään niin kauan, että suurin osa tärkkelyksestä on huuhtoutunut pois. Näin valmistunut seitankimpale keitetään kypsäksi mausteliemessä. Tämän jälkeen seitan on valmista käytettäväksi ja sen voi esimerkiksi pilkkoa, marinoida ja paistaa.

Seitanin valmistaminen jauhoja pesemällä on kuitenkin sen verran työläs ja aikaavievä prosessi, että on suositeltavampaa kokeilla aluksi muita tapoja valmistaa seitania.

Kokeile näitä reseptejä!

Erilaisia tapoja valmistaa seitania on paljon. Tässä niistä muutama.


Hyvän seitanin salaisuus

On suositeltavaa aloittaa seitankokeilut valmiilla resepteillä. Kun olet oppinut seitanin teon perusteet, voit alkaa muokata reseptejä omanlaisiksesi! Vaihtele esimerkiksi jauhojen määrää ja kokeile erilaisia makuyhdistelmiä.

Pelkästä gluteenista valmistettu seitan on helposti tiivistä ja sitkeää. Gluteenijauhoista valmistettuun seitaniin kannattaakin lisätä muitakin jauhoja parantamaan seitanin rakennetta. 

Gluteenijauhon ohella seitanissa käytetään usein kikhernejauhoja. Myös korppujauhot, erilaiset pähkinäjauhot, ravintohiivahiutaleet ja vaikkapa makealupiinijauho käyvät gluteenijauhon kumppaneiksi. 

Seitanin rakennetta voi parantaa myös soseutetuilla pavuilla tai tofulla. Nämä lisätään taikinan sekaan nesteiden mukana.

Seitan kannattaa tietysti maustaa hyvin. Nesteenä voi käyttää kasvislientä, jonka seassa on soijakastiketta. Nesteiden joukkoon voi laittaa myös tomaattipyrettä tai chilikastiketta. Valkosipuli, savupaprika, pippurit, yrtit ja monet muut mausteet käyvät myös seitaniin. 

Seitantaikinaan laitetaan joskus öljyä ja joskus taas ei. Uunissa paistettavaan seitanpaistiin kannattaa laittaa öljyä, jotta siitä tulee mehevää. Keitetyssä seitanissa öljy ei ole välttämätön, sillä tällainen seitan usein marinoidaan ja paistetaan vielä erikseen keittämisen jälkeen.


Mistä seitanin valmistusaineita voi ostaa?

Gluteenijauhoja voi ostaa monista marketeista sekä kasvisruokiin erikoistuneista kaupoista. Myös kikhernejauhoja saa jo melko yleisesti ihan perusruokakaupoista. Niitä myyvät myös useat kasvisruokiin erikoistuneet kaupat sekä aasialaiset kaupat.

Voit tarkistaa K-ruoka- ja Foodie-sivuilta, onko tuotteita omassa kaupassasi. 


Erikoisruokavaliot ja seitan?

Keliaakikot eivät voi syödä seitania, koska sen pääraaka-aine on gluteeni.

Ärtyneen suolen oireyhtymää sairastava saattaa saada vatsaoireita vehnästä, mutta oireet liittyvät tällöin yleensä vehnän hiilihydraatteihin. Gluteenijauhoissa näitä hiilihydraatteja ei juuri ole, sillä se on vehnän proteiinia. Itsetehty seitan voi siis käydä FODMAP-ruokavalioon, jos sen valmistuksessa ei käytetä esimerkiksi sipulia, kikhernjauhoja tai muita oireita aiheuttavia ainesosia. 

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles