Gluteenitonta vegaaniruokaa

Vegaaniruokavalio on tarvittaessa mahdollista toteuttaa myös gluteenittomana. Keliaakikolle gluteeniton ruokavalio on ehdoton, ja lisäksi osa ihmisistä voi olla allergisia gluteenille tai gluteenia sisältäville viljoille. 

Vaikka vegaaniruokavaliosta jäisivät gluteenia sisältävät tuotteet pois, jää jäljelle kuitenkin tosi paljon raaka-aineita ja tuotteita monipuolisen ruokavalion koostamiseksi: kaikki kasvikset, kuten juurekset, vihannekset, yrtit ja kaalit, hedelmät ja marjat, sienet, pavut, herneet ja linssit, pähkinät ja siemenet sekä tosi iso määrä sellaisia viljatuotteita, jotka eivät sisällä gluteenia. 

Gluteenia ei kuitenkaan ole suositeltavaa vältellä ilman pätevää syytä, jotta ruokavalio ei kavennu turhaan.

Gluteenia sisältävät tuotteet

Vehnä (myös speltti), ohra ja ruis sisältävät gluteenia.

Gluteeniviljaksi luetellaan usein myös kaura, vaikka se ei itsessään sisälläkään gluteenia. Usein se kuitenkin viljellään tai siitä valmistetaan tuotteita gluteeniviljojen kanssa samoissa tiloissa, jolloin se voi sisältää gluteenia. Puhdaskaura-nimellä myytävät tuotteet ovat kuitenkin gluteenittomia.

Osa gluteenittomista tuotteista on tehty vehnätärkkelyksestä. Se ei sovellu kaikille keliaakikoille, joten näiden tuotteiden käytöstä kannattaa kysyä aina henkilöltä itseltään.

Gluteenia sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi pasta, kuskus, bulgur, misotahna, lakritsi, mämmi ja olut. Useimpia näistä voidaan valmistaa myös gluteenittomana.

Seitan on valmistettu vehnägluteenista, joten se ei missään tapauksessa käy keliaakikoille. Sen tilalla voi käyttää tofua tai muita gluteenittomia kasviproteiineja.

Soijakastikkeen valmistuksessa käytetään usein vehnää. Koska se on fermentoitu, se soveltuu useimmille keliaakikoille

Gluteenia voi olla myös sellaisissa tuotteissa, joissa sitä ei äkkiseltään oleta olevan. Esimerkiksi mallasuute, jota on useissa muroissa, voi sisältää gluteenia. 

Kaura

Puhdaskauratuotteet sopivat useimmille keliaakikoille, ja useimmat muista syistä kuin keliakian vuoksi gluteenia välttävät henkilöt syövät kauratuotteita. Kauratuotteiden soveltuvuus kannattaa aina selvittää henkilöltä itseltään.

Keliakialiitolla on listaus gluteenittomista ja vähägluteenisista kauramaitotuotteista, kuten kauramaidoista, -kermoista ja -jogurteista, sekä lisätietoa kauran soveltuvuudesta keliaakikoille. Löydät tiedot täältä. Jos kauratuotteet eivät käy, niiden tilalla voi käyttää esimerkiksi soija-, riisi-, manteli- ja kookospohjaisia kasvimaitotuotteita.

Gluteenittomat reseptit

Vegaanihaasteen reseptipankissa on yli 150 reseptiä, jotka ovat sellaisenaan gluteenittomia tai jotka voidaan valmistaa ilman gluteenia.

Kamomillan konditoria -blogissa on paljon gluteenittomia leivontareseptejä. Tähän tekstiin on koottu sekä reseptivinkkejä että tuotesuosituksia sekä tärkeitä käytännön vinkkejä gluteenittomasta leivonnasta.

Mitä gluteenia sisältävien tuotteiden tilalle?

Listoja gluteenittomista tuotteista

 • Keliakialiitto listaa gluteenittomia kasviproteiinituotteita. Kaikki listan tuotteet eivät ole vegaanisia (esim. useimmat Quorn-tuotteet), mutta suurin osa on!

 • Keliakialiitolla on myös lista gluteenittomista kauramaitotuotteista (pdf-tiedosto).

 • Vegaanituotteet.net-sivulle on merkitty, jos tuote on gluteeniton ja gluteenittomia tuotteita voi hakea sivulta erikseen.

 • Vegaaniskanneri-sovelluksen asetuksista voi valita, että sovellus huomioi myös gluteenittomuuden.

Gluteenittomia vaihtoehtoja

 • Elovena kaurajuomat ja välipalat on valmistettu puhdaskaurasta.

 • Oddlygood-sarjan tuotteet, kuten kauramaidot, -jogurtit, maustetut vegerahkat ja vispi ovat gluteenittomia.

 • Härkistä ja Beanitia on saatavilla useita eri makuvaihtoehtoja.

 • Useimmat marinoidut ja savutofut ovat gluteenittomia. Maustamaton tofu on lähtökohtaisesti gluteenitonta.

 • Vegesun Herneproteiinirouhe ja Herne-härkäpapuproteiinisuikale sekä Hernis ovat gluteenittomia. Myös soijarouhe ja soijasuikaleet ovat gluteenittomia. Lue täältä lisätietoa niiden käytöstä.

 • Gluteenitonta pastaa valmistetaan monenlaisista raaka-aineista, kuten maissista, riisistä, tattarista ja palkokasveista. Gluteenittomia pastoja myydään perusruokakauppojen lisäksi eko- ja kasvisruokakaupoissa.

 • Riisi, tattari, hirssi ja kvinoa ovat gluteenittomia, ja niitä voidaan käyttää gluteenia sisältävien viljalisukkeiden tilalla.

 • Monet Apetitin Kasvisjauhis-sarjan tuotteet, kuten pihvit ja pyörykät, ovat gluteenittomia.

 • Monet Muu-sarjan makkarat ovat gluteenittomia. Tarkista tuotetiedoista tuotteen ainesosat.

 • Makukeittiö-sarjassa on nakkeja, makkaraa ja leikkelettä, jotka ovat gluteenittomia.

 • Like Meat -sarjassa on useita gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten nugetteja, pyöryköitä ja suikaleita.

 • Naturli-tuotesarjassa on gluteenittomia tuotteita, kuten pyöryköitä ja nugetteja. (Tarkista tuoteseloste, sillä tuotesarjassa on myös gluteenia sisältäviä tuotteita.)

 • Pirkka Vege -sarjassa on nakkeja ja leikkelettä.

 • Peas of Heaven -sarjassa on mm. lenkkimakkaraa ja prinssinakkeja.

 • Semper- ja Finax-tuotesarjoissa on paljon vegaanisia ja gluteenittomia keksejä.

 • Fria-piparkakkutaikina, Schär-lehtitaikina ja Frian monet pakastepullat ovat gluteenittomia ja vegaanisia.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT