Onnistu soijarouheen, Herniksen sekä soijasuikaleiden valmistuksessa
Soijarouhe ja -suikaleet ovat jo pitkään olleet erityisesti monen kasvispainotteisen ruokailijan arkiruokaa. Ne ovat runsasproteiinisia, monikäyttöisiä, edullisia ja hyvin säilyviä. Nyt markkinoille on tullut myös herneestä ja härkäpavusta tehtyjä vastaavia tuotteita.
Tuotteet käyvät esimerkiksi pitsaan, tacoihin, pitaleipiin, kastikkeisiin, keittoihin, kiusauksiin ja wokkeihin sekä moniin sellaisiin ruokiin, joissa on totuttu käyttämään jauhelihaa tai kana- ja lihasuikaleita. Ne ovat myös hyvää retkiruokaa, koska ne ovat kevyitä kantaa!
Tuotteet ovat sellaisenaan miedon makuisia, joten ne kannattaa opetella valmistamaan ja erityisesti maustamaan hyvin. Saat tästä artikkelista paljon vinkkejä onnistumiseen!
Soijarouhe
Kun opettelet soijarouheen käytön niksit, siitä voi tulla suosikkisi erityisesti nopeaan kokkailuun! Se sopii rakenteensa, makunsa ja ulkonäkönsä puolesta hyvin sellaisiin ruokiin, joihin tavallisesti käytetään jauhelihaa, esimerkiksi pitsaan, lasagneen, bolognesekastikkeeseen ja pyöryköihin. Soijarouhetta valmistavat mm. Vegesun ja Soyappetit.
Soijarouheen voi valmistaa eri tavoin.
- Parhaiten soijarouheeseen saa makua paistamalla sitä kuivana: Kuumenna puoli desilitraa öljyä paistinpannulla. Lisää sen joukkoon 2 dl kuivaa soijarouhetta sekä 2 tl paprikajauhetta ja paista hetken aikaa. Varo, etteivät soijarouhe ja mausteet pala! Lisää sekaan 1 rkl soijakastiketta ja noin desilitra vettä pienissä erissä. Soijarouhe on valmis, kun vesi on imeytynyt. Voit tietysti käyttää soijarouheen maustamiseen mitä vain muitakin mausteita, vaikkapa jauhelihamaustetta. Samaan aikaan soijarouheen kanssa voi paistaa myös sipulia.
- Soijarouheen voi myös turvottaa kasvisliemessä, puristella siitä ylimääräiset nesteet pois ja paistaa pannulla öljyssä mausteiden kera.
- Soijarouheen voi lisätä sellaisenaan keittoon tai kastikkeeseen ilman erillistä turvottamista tai kypsentämistä. Näin se myös imee itseensä makuja keiton liemestä tai kastikkeesta.
- Kokeile myös tätä helppoa makaronilaatikkoa, jossa kaikki ainekset sekoitetaan vain kuivina yhteen ja sitten paistetaan.
Soijarouhetta ei siis tarvitse erikseen keittää, vaikka monissa tuotepakkauksissa niin sanotaankin. Jos päädyt keittämään soijarouhetta, purista siitä nesteet tarkasti pois, paista hyvin ja mausta reippaasti.
Soijarouheesta voi tehdä myös pihvejä ja pyöryköitä. Tarvitset soijarouheen rinnalle jotain taikinaa sitovaa, kuten perunaa, korppujauhoja tai kikhernejauhoja. Lue täältä lisää vinkkejä.
Soijarouhetta voi syödä myös sellaisenaan eli kuivana, jos se vain itselle maistuu. Sitä voi lisätä vaikkapa puuron tai soijajogurtin päälle.
Mitä eroa on tummalla ja vaalealla soijarouheella?
Saatavilla on sekä tummaa, sokerikulöörillä värjättyä soijarouhetta että vaaleaa, värjäämätöntä soijarouhetta. Ne eivät juuri eroa maultaan tai ominaisuuksiltaan, mutta tumma soijarouhe on suositumpaa. Luomusoijarouheet valmistetaan vähän eri tavalla kuin ei-luomut, ja niiden suutuntuma onkin siksi pikkuisen erilainen. Kannattaa kokeilla eri merkkejä ja etsiä niistä oma suosikki!
Kokeile näitä soijarouhereseptejä!
- Bolognesekastike
- Lämmittävä tomaatti-soijarouhekeitto
- Soijarouhelasagne
- Soijarouhe-perunasoselaatikko
- Hampurilaispihvit
Soijasuikale ja soijapala
Soijasuikaleet ja soijapalat ovat keskenään samaa tavaraa mutta vain eri muotoisia. Niitä voi käyttää esimerkiksi keitoissa, wokeissa, kastikkeissa, salaatissa tai vaikka täytetyssä patongissa. Soijasuikaleita ja -paloja valmistavat mm. Vegesun ja Soyappetit. Vegekaupan valikoimissa on edullisia ja rakenteensa puolesta erityisen tykättyjä Vantastic Foods -soijasuikaleita.
Turvota soijasuikaleet pehmeiksi joko keittämällä niitä kasvisliemessä tai liottamalla niitä kuumassa kasvisliemessä. Niiden voi antaa liota kasvisliemessä myös yön yli jääkaapissa, mikä parantaa niiden rakennetta entisestään. Kun soijasuikaleet ovat pehmenneet, ne ovat valmiita käyttöön.
Puristele turvotetuista suikaleista ylimääräinen neste huolellisesti pois esimerkiksi siivilän ja lastan avulla. Voit puristella suikaleet myös käsin, mutta varo polttamasta sormiasi! Mitä paremmin saat suikaleista nesteet puristettua, sitä enemmän saat niihin makua mausteista ja sitä paremman paistopinnan paistettaessa.
Soijasuikaleet voi myös lisätä kuivana suoraan keittoihin ja kastikkeisiin. Ne imevät makua kypsyessään muun ruoan mukana.
Suikaleet voi maustaa eri tavoin. Tässä kolme vaihtoehtoa:
- Laita pannulle reilusti öljyä ja mausteita, esimerkiksi paprikajauhetta, currya, juustokuminaa, grillimaustetta tai mustapippuria. Kun mausteet kuohuvat, lisää turvotetut soijasuikaleet tai -palat. Paista suikaleita noin viisi minuuttia eli kunnes ne ovat rapeita. Kaada niiden päälle reilusti soijakastiketta, sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä suikaleisiin.
- Laita kannelliseen kulhoon öljyä sekä reilusti soijakastiketta ja mausteita. Sekoita turvotetut soijasuikaleet tai -palat marinadiin. Suikaleiden ei tarvitse peittyä, riittää että ne saavat sekoittaessa marinadikuorrutuksen. Anna suikaleiden marinoitua vähintään tunti, mielellään yön yli. Paista suikaleet.
- Pyörittele turvotetut soijasuikaleet tai -palat öljyssä ja Santa Maria Crispy Chicken -mausteseoksessa. Levitä suikaleet uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes soijasuikaleet ovat kauniin ruskeita ja pinnaltaan rapeita.
Kokeile näitä soijasuikalereseptejä!
- Vegenyhtö soijasuikaleista
- Soijasuikalerisotto
- Kahden kaalin soijasuikalepannu
- Kanaton keitto
- Kanaton salaatti
- Nopea soijasuikalewokki
Hernis-safkasuikale
Hernis on herneproteiinista valmistettu kasviproteiini, joka käy esimerkiksi keittoihin, wokkeihin, erilaisiin pataruokiin ja salaattiiin sekä moniin sellaisiin ruokiin, jotka tavallisesti valmistetaan kana- ja lihasuikaleista.
Herniksen voi lisätä suoraan kastikkeisiin ja keittoihin tai sen voi turvottaa ja paistaa erikseen. Sitä käytetään hyvin samoin kuin soijasuikaleita tai soijarouhetta.
Kokeile näitä Hernis-reseptejä!
Vegesun herneproteiinirouhe
Vegesun-sarjan herneproteiinirouheessa on mieto herneen maku. Se voikin olla hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät pidä soijarouheen mausta tai jotka ovat soijalle allergisia. Sitä voi käyttää samoihin ruokiin kuin soijarouhettakin.
Tuotetta käytetään samalla tavalla kuin kuivaa soijarouhetta. Se on rakenteeltaan pehmeämpää ja saattaa siksi muhjuuntua helposti. Sen kanssa kannattaakin käyttää vähemmän nestettä kuin soijarouhetta valmistaessa.
Vegesun Herne-härkäpapuproteiinisuikale
Herne-härkäpapuproteiinisuikaleet ovat uusi kasviproteiinivaihtoehto. Niitä käytetään soijasuikaleiden tavoin, ja ne sopivat esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja wokkeihin.
Mistä näitä tuotteita voi ostaa?
Soijarouhetta ja -suikaleita myydään lähes kaikissa ruokakaupoissa. Yleisimmät merkit ovat Vegesun ja Soyappetit. Myös tässä mainittuja hernepohjaisia tuotteita on jatkuvasti yleisemmin tarjolla. Niitä kannattaa pyytää oman lähikaupan valikoimiin, jos niitä ei siellä vielä ole.
Tuotteet on useimmiten sijoitettu kuivatuotehyllyyn jauhojen, siementen ja kuivattujen papujen lähistölle. Kysy apua henkilökunnalta, jos tuotteet ovat hukassa!
Tuotteita myydään tietysti myös kasvisruokaan erikoistuneissa kaupoissa sekä monissa aasialaisissa ruokakaupoissa. Niistä voit löytää eri mallisia ja eri kokoisia tuotteita kuin perusruokakaupoista.
Paljon proteiinia!
Teksturoiduissa kasviproteiineissa on runsaasti proteiinia, esimerkiksi Soyappetit-merkin tummassa soijarouheessa on 53 g, Vegesunin herneproteiinirouheessa 60 g, Vegesunin soijasuikaleissa 70 g ja Hernis-safkasuikaleissa 79 g proteiinia sataa grammaa kohden.
Soijarouhe ja -suikaleet ovat hyvin vähärasvaisia, tuotteesta riippuen 0,5–2,3 g / 100 g. Herniksessä on rasvaa 9 g ja Vegesun herneproteiinirouheessa 4,5 g.
Soijarouheissa ja -suikaleissa hiilihydraattimäärät vaihtelevat 11–33 gramman välillä / 100 g. Vegesun herneproteiinirouheessa hiilihydraatteja on 19 g. Herniksessä puolestaan ei ole lainkaan hiilihydraatteja.
Koska tuotteet ovat kuivatavaraa, niiden ravintoarvot tietysti muuttuvat, kun niihin lisätään nestettä. Eri merkkien tuotteissa on myös pieniä eroja eri ravintoaineiden välillä.
Voiko soijarouhetta tai -suikaleita pakastaa?
Soijarouhe, herneproteiinirouhe, hernesuikaleet ja soijasuikaleet säilyvät kuivatuotteina hyvin pitkään kuiva-ainekaapissa. Kypsennetyt tuotteet kestävät hyvin myös pakastamista, joten niitä voi kerralla valmistaa ison annoksen ja pakastaa ylimääräiset.
Mitä teksturointi tarkoittaa?
Teksturoiduissa tuotteissa pavusta poistetaan öljy. Jäljelle jäänyttä proteiinipitoista ainesta kuumennetaan kovassa paineessa. Käsittelyn jälkeen aines pursotetaan muotoonsa, jolloin se paineen putoamisen seurauksena saa soijarouheelle ja -suikaleille tyypillisen huokoisen ja helposti nestettä imevän rakenteen. Samaan tapaan valmistetaan esimerkiksi juustonaksuja ja riisimuroja.
Mitä ovat hernerouhe, härkäpapurouhe ja Härkis-rouheseos?
Tosi paljon rouheita! Kyseessä ovat kuitenkin eri tavalla valmistetut ja käytettävät tuotteet, jotka eivät ole teksturoituja kasviproteiineja.
Hernerouhe, härkäpapurouhe ja lupiinirouhe tehdään kuorituista mutta kokonaisista herneistä ja pavuista murskaamalla. Kaupassa voi joskus tulla vastaan myös soijapapurouhetta, joka vastaa rakenteeltaan ja käyttötavoiltaan herne- ja härkäpapurouheita. Näitä voi käyttää samoihin ruokiin kuin soijarouhettakin, mutta niiden valmistustapa, maku ja rakenne poikkeavat soijarouheesta. Toisin kuin soijarouhetta, näitä tuotteita ei pidä lisätä esim. jogurtin päälle tai smoothieen sellaisenaan, vaan ne tulee turvottaa ja kypsentää ennen syömistä.
Härkis-rouheseos on puolestaan herneestä ja härkäpavusta valmistettu pellettimäinen tuote. Myös sen rakenne ja käyttötapa poikkeavat hyvin paljon soijarouheesta. Sitä voi syödä tai lisätä vaikkapa smoothieen sellaisenaan eli sitä ei ole pakko kypsentää tai turvottaa. Sen käyttö ruoanlaitossa voi vaatia vähän opettelua, sillä kosteissa ruoissa se helposti muussaantuu liikaa ja esim. pyöryköissä se voi jäädä kovaksi. Se on parhaimmillaan sosekeitoissa ja muissa ruoissa, joissa se saakin “sulaa” muun ruoan sekaan.
Saatat törmätä kaupassa myös soijapapuhiutaleeseen. Myös sen valmistustapa eroaa teksturoiduista kasviproteiineista: soijapapu puristetaan litteäksi ja paahdetaan. Soijapapuhiutaleita voi lisätä sellaisenaan suoraan puuron päälle, myslin tai murojen joukkoon tai ripotella vaikkapa salaattiin.
Kuva: bolognesekastike, Jere Nieminen, Vegaanin kotiruokakirja