Kuvassa on lautasella spagettia ja soijarouhebolognesekastiketta. Lautasen vieressä on paistinpannulla lisää kastiketta.

Näillä kasviproteiineilla korvaat jauhelihan lempiruoissasi

Teksti päivitetty 3.1.2024.

Makaronilaatikko, pitsa, bolognesekastike, tacot ja tortillat, keitot, kiusaukset ja monet muut tutut ruoat tehdään usein jauhelihasta. Sinun ei tarvitse luopua näistä ruoista, jos haluat vähentää lihan käyttöä tai ryhtyä kasvissyöjäksi, sillä kasviperäisiä vaihtoehtoja jauhelihalle on paljon!

Osa tuotteista on tuoretuotteita ja osa taas kuivatuotteita. Erityisesti kuivatuotteet ovat käteviä pitää kaapissa hätävarana, sillä ne säilyvät hyvin. Kuivatuotteet ovat myös kaikkein edullisimpia.

Tuotteiden joukossa on niin maustamattomia kuin maustettujakin vaihtoehtoja. Hyvä yleispätevä vinkki on, että kaikkia tuotteita kannattaa maustaa reilusti sen mukaan, millaisista mausteista itse tykkää. Useimmat tuotteet ovat myös vähärasvaisia jauhelihaan verrattuna, joten muista käyttää niiden valmistuksessa myös rasvaa. 

Voit käyttää tuotteiden maustamiseen samoja mausteita, joita käyttäisit jauhelihan maustamiseen, esimerkiksi soijakastiketta, suolaa, pippuria, chiliä, valkosipulia, paprikajauhetta tai yrttejä. Jauhelihamausteet ovat kasviperäisiä eli voit maustaa niillä myös vegaaniset vaihtoehdot jauhelihalle!

 

Vegejauhikset

Vegejauhikset muistuttavat ulkonäöltään raakaa jauhelihaa, ja niitä käytetäänkin hyvin samalla tavalla eli paistetaan pannulla ja maustetaan. Niistä voi myös muotoilla pihvejä ja pyöryköitä. Vegejauhiksia tehdään eri raaka-aineista, mutta useimpien pääproteiini on herne. 

Vegejauhiksia on monia eri merkkejä, kuten Pirkka vegejauhis, Meeat Muu jauhis ja arkijauhis.

Vinkki: Kaikki vegejauhikset eivät ruskistu paistettaessa. Saat niihin halutessasi ruskean pinnan maustamalla ne soijakastikkeella. 

 

Härkis-tuotteet

Härkis-tuotesarjassa on kolmea eri tyyppistä tuotetta, jotka sopivat ruokiin jauhelihan tilalle: härkäpapumuru, härkäpapumurska ja kaurajauhis. Kaikista löytyy useita eri makuvaihtoehtoja. Ne ovat kaikki maultaan ja rakenteeltaan erilaisia, joten kannattaa kokeilla niitä kaikkia!

Härkis-rouheseos on valmistettu härkäpavusta ja herneestä ja on eri asia kuin tässä tekstissä myöhemmin mainittu härkäpapurouhe. Tuotteen käyttö vaatii vähän opettelua, sillä se muussaantuu helposti kastikkeissa ja muissa nestepitoisissa ruoissa, mutta voi jäädä kovaksi esimerkiksi pyöryköissä. Tuote sopii parhaiten esimerkiksi sosekeittoihin ja muihin sellaisiin ruokiin, joissa ei haittaa, vaikka se sulaisi ruoan joukkoon.

 

Murennettu ja paistettu tofu

Tofua voi murentaa, paistaa pannulla ja käyttää jauhelihan tavoin. Voit käyttää sekä maustamatonta että savutofua tai marinoituja tofuja. Pehmeä eli silken tofu ei sovellu tähän tarkoitukseen, sillä se on rakenteeltaan liian pehmeää.

Maustamaton tofu on miedon makuista, joten se kannattaa maustaa reippaasti ja paistaa hyvässä rasvassa riittävän pitkään. Käytä esimerkiksi jauhelihamaustetta, grillausmaustetta ja/tai soijakastiketta. Jos haluat vähemmän suolaisen ruoan, valitse mausteseosten suolattomat versiot.

 

Bean better fermentoitu härkäpapuvalmiste

Bean better -sarjassa on useita makuvaihtoehtoja fermentoidusta härkäpavusta valmistettuja tuotteita. Ne voi paistaa ja käyttää jauhelihan tavoin esimerkiksi tortilloissa tai kastikkeissa. Koska härkäpapu on niissä fermentoitu, ovat ne vatsaystävällinen vaihtoehto papuihin totuttelevalle.

 

Kuiva soijarouhe

Soijarouhe on monikäyttöistä, todella edullista ja säilyy hyvin. Kunhan opettelet soijarouheen käytön niksit, siitä voi tulla myös sinun suosikkisi! Soijarouheen voi valmistaa eri tavoin, mutta parhaiten siihen saa makua tällä tyylillä: Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sen joukkoon kuiva soijarouhe sekä haluamasi mausteet ja paista hetken aikaa. Varo, ettei soijarouhe pala! Lisää sekaan soijakastiketta ja vettä pienissä erissä, kunnes soijarouhe on turvonnut. Lisää tarvittaessa öljyä ja jatka paistamista niin halutessasi. Lue lisää soijarouheen valmistusvinkkejä täältä.

 

Hernis-safkarouhe

Hernis-safkarouhe on Hernis-perheen uusin jäsen. Sitä paistetaan ensin mausteiden, öljyn ja veden kera pannulla, kunnes nesteet ovat imeytyneet. Voit lisätä rasvaa ja jatkaa paistamista, kunnes Hernis on saanut kauniin värin.

 

Vegesun-herneproteiinirouhe

Vegesun-sarjan herneproteiinirouhe on teksturoitua herneproteiinia, joka maistuu miedosti herneeltä. Tuotetta käytetään samoin kuin kuivaa soijarouhetta. Se on rakenteeltaan pehmeämpää ja saattaa muhjuuntua helposti, joten sen kanssa kannattaa käyttää vähemmän nestettä kuin soijarouheen kanssa.

 

Hernerouhe ja härkäpapurouhe

Herne- ja härkäpapurouheet valmistetaan kokonaisesta, kuoritusta herneestä tai pavusta rouhimalla. Koska rouheissa on vain yksi ainesosa, ne maistuvat herneeltä ja härkäpavulta. Hernerouhetta valmistavat esimerkiksi Milletti ja Myssyfarmi, härkäpapurouhetta puolestaan Impolan tila.

Hernerouhe turvotetaan ennen käyttöä kaatamalla sen päälle kiehuvaa vettä. Härkäpapurouhe pitää kypsentää ennen sen syömistä joko keittämällä sitä vähintään 20 minuuttia tai lisäämällä se kypsentämättömään ja nestepitoiseen ruokaan ja kypsentämällä ruokaa vähintään 20 minuuttia.

 

Linssit

Jauhelihan voi vaihtaa myös linsseihin esimerkiksi keitoissa, lasagnessa tai kastikkeissa. Ruskeat, vihreät ja mustat linssit ovat rakenteeltaan punaisia kiinteämpiä, joten ne sopivat paremmin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan vähän purutuntumaa. Linssejä myydään sekä kuivattuna että valmiiksi keitettynä. Jos keität linssit itse, lue täältä ohjeet niiden käyttöön.

 

Viljat ja viljarouheet

Murekkeita ja pihvejä voi tehdä myös erilaisista viljoista ja viljarouheista. Huomaa kuitenkin, että vaikka viljoissa onkin proteiinia, ovat ne vähäproteiinisempia kuin useimmat kasviproteiini.

 

Pähkinät ja mantelit

Myös pähkinöitä ja manteleita voi käyttää jauhelihan tilalla joissakin ruoissa. Ne antavat kivaa rapsakkuutta ja hyvää makua. Niissä on paljon proteiinia, mutta ne ovat myös melko rasvaisia, joten niitä ei ole siksi suositeltavaa käyttää jatkuvasti suuria määriä.

Kuva: Soijabolognese, Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles