Kuvassa on taustana pöytä, jolle on levitetty soijapapuja sekä asetettu lasikulhossa soijajogurttia. Kuvan päällä on soija- ja kaurajogurttien pakkauksia: Plantia, alproa, Aitoa, Oatlya, Oddlygoodia ja Elovenaa.

Kasviperäiset jogurtit ja muut hapatetut tuotteet

Teksti päivitetty 8.2.2024

Kasvipohjaisia jogurtteja ja muita hapantuotteita on kauppojen hyllyssä laajat valikoimat, ja monet niistä ovat suosittuja myös sekasyöjien keskuudessa. Maut vaihtelevat merkeittäin. Kokeile siis rohkeasti erilaisia, niin löydät omat suosikkisi! 

Vegaaniset jogurtit ja muut hapantuotteet valmistetaan hapattamalla – eli samalla idealla kuin lehmänmaitopohjainen jogurttikin. Raaka-aineet kuitenkin ovat eri: useimmat kasvipohjaiset jogurtit ovat joko kaura- tai soijapohjaisia, ja niitä löytyy niin maustamattomina kuin maustettuinakin versioina. Isommista kaupoista saatat löytää myös kookospohjaisia jogurtteja.

Jos etsit vaihtoehtoa rahkalle, kokeile vegaanista soijarahkaa, jota myydään Alpro greek style -nimellä. Soijarahka on soijajogurtteja paksumpaa ja proteiinipitoisempaa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai lisätä vaikka kaurapuuron päälle, jolloin saat aamupalasta vähän tukevamman. Tarjolla on maustamattomia, makeuttamattomia ja maustettuja versioita niin isoissa kuin pienissäkin pakkauksissa.
 

Paksut vegejogurtit ja -rahkat käyvät myös ruoanlaittoon ja leivontaan

Erityisesti maustamattomat soijajogurtit ja -rahkat sekä turkkilaista ja kreikkalaista jogurttia muistuttavat rasvaisemmat ja paksummat soija- tai kaurajogurtit sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan. Niistä voi sekoittaa myös dippejä ja muita kylmiä kastikkeita. 

Soijajogurtille ja -rahkalle on ominaista, että ne hyytyvät kuumennettaessa. Siten voit käyttää niitä esimerkiksi marjapiirakassa kermaviilin ja kananmunan tilalla. Kaurapohjaisia tuotteita voi käyttää myös, mutta niiden sekaan kannattaa sekoittaa lusikallinen tai pari perunajauhoa tai maissitärkkelystä.

 

Vegejogurtit maistuvat välipalana

Kaura-, soija- ja myös kookospohjaisia jogurtteja on moneen makuun. Ne käyvät välipalaksi ja vaikkapa puuron sekaan! Tässä joitakin vaihtoehtoja. Joukossa on myös tuotteita, joissa ei ole lisättyä sokeria.

  • Alpro plantgurt, soijapohjainen, paljon eri makuja ja kokoja, esim. mustikka, mansikka ja mango
  • Planti oatgurt ja soygurt, kaura- ja soijapohjainen, paljon eri makuja ja kokoja, esim. trooppiset hedelmät, mansikka-sitruuna ja puolukka-vanilja
  • Fazer Aito gurtit, kaurapohjainen, paljon eri makuja ja kokoja, esim. mansikka, sitrus ja metsämarja (Myös entiset Yosa-tuotteet ovat nykyisin osa Fazer Aito -brändiä.)
  • Oatly havregurt, kaurapohjainen, eri makuja ja kokoja, esim. vanilja, mustikka ja mansikka
  • Elovena kauravälipala, kaurapohjainen, eri makuja, esim. uuniomena, persikka-passion ja mustikka
  • Valio Oddlygood gurtit ja välipalat, kaurapohjainen, eri makuja ja kokoja, esim. vadelma-lakritsi, persikka ja banaani
  • Oattis kauravälipala (Lidl), kaurapohjainen, eri makuja, esim. kuningatar ja mansikka-passion
  • kaurajogu, kaurapohjainen, useita makuja ja paria eri kokoa, esim. mustikka-kardemumma ja metsämansikka

 

Kaura- ja soijafraichet ovat vaihtoehtoja kermaviilille ja ranskankermalle

Myös ranskankerman ja kermaviilin tavoin käytettäviä hapantuotteita on olemassa useita. Ne ovat yleensä kaura- tai soijapohjaisia, ja monet tunnistaa termistä “fraiche”. Kasvipohjaiset fraichet ovat jogurtteja paksumpia ja rasvaisempia ja niitä voi käyttää maitopohjaisten vastineidensa tapaan ruoanlaitossa, kastikkeissa ja dippien pohjana.

 

Ravintoarvot – mihin kiinnittää huomiota?

Moneen kasvijogurttiin on lisätty kalsiumia sekä D- ja B12-vitamiineja. Tällaiset jogurtit ovatkin hyviä kalsiumin lähteitä.

Huomaathan kuitenkin, että luomutuotteisiin kivennäisaine- ja vitamiinilisäyksiä ei tehdä. Jos käytät ainoastaan luomukasvimaitotuotteita, pitää kalsiumin saannista huolehtia muulla tavoin. Vegaaniruokavaliota noudattaville suositellaan täydennettyjä kasvimaitotuotteita, koska niistä on helppo saada kalsiumia. Esimerkiksi täydennetyissä kasvimaidoissa on saman verran kalsiumia kuin lehmänmaidossa.

Yleensä soijajogurtit sisältävät kaurajogurtteja enemmän proteiinia. Proteiinin määrän osalta soijajogurtti onkin vegaanisista jogurteista lähinnä lehmänmaidosta valmistettua jogurttia.

Soijapohjaiset jogurtit ja muut hapantuotteet ovat yleensä gluteenittomia, jolloin ne käyvät keliaakikoille tai muille gluteenia vältteleville. Kauratuotteista osa on gluteenittomia, osa taas ei – riippuen siitä, onko tuotteisiin käytetty gluteenitonta kauraa, joka on viljelty ja käsitelty erillään muista viljoista. Gluteenittomuus kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Vegaaniset jogurtit ovat luontaisesti laktoosittomia.

Sokerin määrä vaihtelee vegaanisissa jogurteissa samalla tavoin kuin eläinperäisissäkin jogurteissa. Siinä missä maustamaton jogurtti on lähes sokeritonta, voi maustetussa jogurtissa olla reippaastikin sokeria. Pakkauksen ainesosaluettelo kannattaakin tarkistaa, mikäli haluat kiinnittää huomiota lisätyn sokerin määrään. Vähäsokerisia ja kokonaan makeuttamattomia kasviperäisiä vaihtoehtoja on kuitenkin paljon saatavilla sekä maustamattomana että myös maustettuina versioina.
 

Miksi kasviperäisillä jogurteilla on erikoisia nimiä?

Eläinperäisillä maitotuotteilla on nimisuoja eli yritykset eivät saa kutsua kasviperäisiä jogurtteja ja rahkoja jogurteiksi ja rahkoiksi. Tuotteet onkin nimetty esimerkiksi soygurteiksi, rahkiksiksi ja jogoateiksi. Arkikielessä on kuitenkin täysin sallittua puhua soijarahkasta ja kaurajogurtista, ja näin usein tehdäänkin, sillä se helpottaa ymmärtämään näiden tuotteiden käyttötarkoitusta.

 

Lue lisää!

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles