Kasviperäiset jogurtit ja muut hapatetut tuotteet

Kasvipohjaisia jogurtteja ja muita hapantuotteita on kauppojen hyllyssä nykyään laajat valikoimat, ja monet niistä ovat suosittuja myös sekasyöjien keskuudessa. Maut vaihtelevat merkeittäin, joten kokeile rohkeasti erilaisia, niin löydät omat suosikkisi! 

Vegaaniset jogurtit ja muut hapantuotteet valmistetaan hapattamalla – eli samalla idealla kuin maitopohjainen jogurttikin. Raaka-aineet kuitenkin ovat eri: useimmat kasvipohjaiset jogurtit ovat joko kaura- tai soijapohjaisia, ja niitä löytyy niin maustamattomina kuin maustettuinakin versioina. Isommista kaupoista saatat löytää myös kookospohjaisia jogurtteja.

Jos etsit vaihtoehtoa rahkalle, kokeile vegaanista “soijarahkaa”, jota myydään Alpro Greek Style -merkkisenä. Se on soijajogurtteja paksumpaa ja proteiinipitoisempaa. Soijarahkaa voi syödä sellaisenaan tai lisätä vaikka kaurapuuron päälle, jolloin saat aamupalasta vähän tukevamman. Myös välipalarahkojen tapaan syötäviä proteiinipitoisempia kauravälipaloja löytyy esimerkiksi Yosa- ja Mö-merkkisinä. Myös Alpro Greek Stylea on saatavilla pienissä pakkauksissa, joissa on mukana makua tuova hillo.
 

Mitä valitsen ruoanlaittoon ja leivontaan?

Erityisesti maustamattomat soijajogurtit sekä turkkilaista/kreikkalaista jogurttia muistuttavat rasvaisemmat ja paksummat soija- tai kaurajogurtit (esim. Oatly turkkilainen havregurt, Yosa Greek Style tai Planti Greek Style Gurt) sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan. Niistä voi sekoittaa vaikkapa dippejä ja muita kylmiä kastikkeita. Soijajogurtille ja -rahkalle on ominaista, että ne hyytyvät kuumennettaessa. Siten voit käyttää niitä esimerkiksi marjapiirakassa kermaviilin ja kananmunan tilalla. Kannattaa tutustua kattavaan maustamattomien vegaanijogurttien vertailuun Ruoka-alkemisti-blogissa!

Kaura- ja soijafraichet

Myös ranskankerman ja kermaviilin tavoin käytettäviä hapantuotteita on olemassa useita, esimerkiksi Oatly iMat Fraiche, Planti Cooking Fraiche ja Oat Dream sekä Juustoportti Friendly Viking's Sour oat. Nekin ovat yleensä kaura- tai soijapohjaisia, ja monet tunnistaa termistä “fraiche”. Kasvipohjaiset fraichet ovat jogurtteja paksumpia ja rasvaisempia ja niitä voi käyttää maitopohjaisten vastineidensa tapaan.
 

Ravintoarvot – mihin kiinnittää huomiota?

Moneen kasvijogurttiin on lisätty kalsiumia sekä D- ja B12-vitamiineja. Tällaiset jogurtit ovatkin hyviä kalsiumin lähteitä. Huomaathan kuitenkin, että luomutuotteisiin kivennäisaine- ja vitamiinilisäyksiä ei tehdä, joten jos käytät ainoastaan luomukasvimaitotuotteita, pitää kalsiumin saannista huolehtia muulla tavoin. (Vegaaniruokavaliota noudattaville suositellaan täydennettyjä kasvimaitotuotteita, koska niistä on helppo saada kalsiumia. Esimerkiksi täydennetyissä kasvimaidoissa on saman verran kalsiumia kuin lehmänmaidossa.)

Yleensä soijajogurtit sisältävät kaurajogurtteja enemmän proteiinia. Proteiinin määrän osalta soijajogurtti onkin vegaanisista jogurteista lähinnä maidosta valmistettua jogurttia.

Soijapohjaiset jogurtit ja muut hapantuotteet ovat yleensä gluteenittomia, jolloin ne käyvät keliaakikoille tai muille gluteenia vältteleville. Kauratuotteista osa on gluteenittomia, osa taas ei – riippuen siitä, onko tuotteisiin käytetty gluteenitonta kauraa, joka on viljelty ja käsitelty erillään muista viljoista. Gluteenittomuus kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Vegaaniset jogurtit ovat luontaisesti laktoosittomia.

Sokerin määrä vaihtelee vegaanisissa jogurteissa samalla tavoin kuin eläinperäisissäkin jogurteissa. Siinä missä maustamaton jogurtti on lähes sokeritonta, voi maustetussa jogurtissa olla reippaastikin sokeria. Pakkauksen ainesosaluettelo kannattaakin tarkistaa, mikäli haluat kiinnittää huomiota lisätyn sokerin määrään. Vähäsokerisia ja kokonaan makeuttamattomia kasviperäisiä vaihtoehtoja on kuitenkin paljon saatavilla sekä maustamattomana että myös maustettuina versioina.
 

Kasviperäisten jogurttien ja rahkojen tuotemerkit

Kattavan listan Suomessa myytävistä kasvipohjaisista jogurteista ja muista hapantuotteista tuotteista löydät vegaanituotteet.net-sivustolta. Tuotteita on ainakin näillä tuotemerkeillä: Oatly, Alpro, Planti, Yosa, Fazer Aito, Happy Coco, Valio OddlyGood, Juustoportti Friendly Vikings, Mö, Oattis (Lidl), Pirkka ja Rainbow.
 

Miksi kasviperäisillä jogurteilla on erikoisia nimiä?

Eläinperäisillä maitotuotteilla on nimisuoja eli yritykset eivät saa kutsua kasviperäisiä jogurtteja ja rahkoja jogurteiksi ja rahkoiksi. Tuotteet onkin nimetty esimerkiksi soygurteiksi, rahkiksiksi ja jogoateiksi. Arkikielessä on kuitenkin täysin sallittua puhua soijarahkasta ja kaurajogurtista, ja näin usein tehdäänkin, sillä se helpottaa ymmärtämään näiden tuotteiden käyttötarkoitusta.

 

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
Yhteystiedot

info@vegaanihaaste.fi
044 7169 820

Vegaanihaasteen järjestää:
Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

 

MEDIALLE
REKISTERISELOSTE
KEITÄ ME OLEMME
KEITÄ TUUTORIT OVAT