Näin teet herkullista kasvispizzaa!
Herkullista pizzaa täysin vegenä? Kyllä kiitos! Lue tästä vinkit pizzapohjiin, kastikkeisiin, täytteisiin ja vegejuustoihin.
Pizzapohja joko itse leipoen tai valmiina
Pizzapohjasta tulee tietenkin herkullinen, kun sen leipoo itse. Tekstin lopussa on ohje tavalliselle ja gluteenittomalle pizzapohjalle.
Voit totta kai myös oikaista valmiiden pohjien kanssa. Pakastealtaasta löytyvät esipaistetut pizzapohjat ovat pääasiassa vegaanisia. Myös Fazerin pakastepizzataikina on täysin kasviperäinen. Jos etsit gluteenitonta valmispizzapohjaa, kokeile Moilas-pizzapohjaa.
Hauskoja pizzapohjia saat myös esimerkiksi tortillalätyistä, rieskoista ja puolittamalla pitaleivän.
Tomaattikastiketta vai valkoinen pizza?
Tomaattikastikkeeksi löytyy iso valikoima valmiita tuotteita. Voit käyttää pizzan päällä maustamatonta tomaattimurskaa tai erilailla maustettuja pizza- ja pastakastikkeita. Joissakin kaupan valmiissa pastakastikkeissa on käytetty anjovista tai muita eläinperäisiä ainesosia, joten kannattaa vilkaista sisällysluettelo ennen ostoa.
Jos haluat tehdä kastikkeen alusta loppuun, voit hauduttaa itse herkullisen marinara-kastikkeen. Tarvitset kypsiä tai säilöttyjä tomaatteja, (oliivi)öljyä, sipulia, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla, lisää kuutioitu tomaatti ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kastike on sopivan paksua. Mausta suolalla ja pippurilla sekä halutessasi yrteillä, ripauksella sokeria ja tilkalla balsamietikkaa.
Pizzaa voi tehdä myös ilman tomaattikastiketta, jolloin sitä usein kutsutaan valkoiseksi pizzaksi. Voit käyttää tomaattikastikkeen tilalla vegaanisia vaihtoehtoja tuorejuustolle, kuten Oatly kauralevitettä tai Sheese soijalevitettä tai kaura- tai soijafraichea, joita valmistavat esimerkiksi Planti ja Oatly.
Pizzan voi syödä joko vegejuustolla tai ilman
Vegaaniset juustot jakavat tosi paljon mielipiteitä, joten niihin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Pizzassa toimivia ovat esimerkiksi Ilo Vegaanin Pizzamuru ja Oddlygood Veggie -raaste. Ne kannattaa laittaa pizzaan tomaattikastikkeen päälle mutta muiden täytteiden alle. Niitä kannattaa myös laittaa vähemmän kuin laittaisit eläinperäistä juustoa, sillä ne sulavat nestemäisemmäksi kuin eläinperäinen juusto.
Vegaanisia juustoja ja juustoraasteita on saatavilla useimmista kaupoista, joten voit kokeilla myös muita vaihtoehtoja.
Oman pizzajuustokastikkeen voit valmistaa myös sekoittamalla yhteen kaurakermaa ja ravintohiivahiutaleita. Neljäsosa tai puoli desilitraa ravintohiivahiutaleita yhteen desilitraan kaurakermaa on hyvä määrä. Voit halutessasi lisätä sekaan myös vegaanijuustoraastetta. Tämä juustokastike lisätään pizzaan päällimmäiseksi ennen uuniin menoa.
Pizzaan ei perinteisesti ole edes aina laitettu juustoa! Sinäkin voit jättää juuston myös kokonaan pois ja saada silti oikein herkullista pizzaa. Mehevyyttä pizza saa tietysti hyvistä täytteistä, mutta myös paistamisen jälkeen pinnalle pirskotellusta öljystä. Kokeile myös tuoretta rucolaa.
Täytteissä vain mielikuvitus on rajana
Voit koota ultimaattisen mättöpizzan kaikilla herkuilla tai valikoida yksinkertaisemman harmonisen makuyhdistelmän. Herkullinen pizza syntyy esimerkiksi herkkusienillä, paprikalla, punasipulilla ja oliiveilla, ja joka uunista tullessa höystetään vielä oreganolla, tuoreilla basilikan lehdillä ja chilikastikkeella.
Kasvisten joukossa on paljon muitakin pizzaan sopivia tuotteita: valkosipulia, artisokansydämiä, kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattua tomaattia, kesäkurpitsaa, grillattua munakoisoa ja montaa muuta. Jos ananas pizzassa on sinun juttusi, niin käytä tietysti myös sitä.
Kasviproteiinit sopivat myös pizzaan
Pizzan päälle sopivat myös monenlaiset kasviproteiinituotteet. Kokeile täyttää pizza murennetulla tofulla, raastetulla vegenakilla (esim. Bon Soya), Oumphilla, Härkiksellä, Vönerillä tai Santun seitanin Vegvurstilla. Myös keitetyt ja marinoidut kikherneet sopivat pizzaan!
Pizzan päälle voi tietysti laittaa myös soijarouhetta, herneproteiinirouhetta tai soija- tai hernesuikaleita. Lue täältä lisää niiden valmistuksesta ja maustamisesta.
Pizzapohja
pellillinen tai 2 pienempää pizzaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2 dl vettä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sokeria, agavesiirappia tai muuta vaaleaa siirappia (ei pakollinen)
- 1 tl suolaa
Mittaa kulhoon 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita kuivahiiva siihen. Lämmitä vesi 42-asteiseksi, kaada jauhojen joukkoon ja sekoita. Lisää joukkoon oliiviöljy, sokeri ja suola. Lisää loput jauhoista mukaan erissä ja luo taikina. Vaivaa taikinaa vähintään viiden minuutin ajan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa 45–60 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan tai tee yksi iso peltipizza. Kauli taikina tasaiseksi leivinpaperin päällä.
Levitä taikinan päälle tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Jos käytät vegaanista juustoa, laita se tomaattikastikkeen päälle ja muiden täytteiden alle. Jos käytät juustokastiketta, laita se päällimmäiseksi.
Paista pizza uunin keskitasolla 8–12 minuuttia tai kunnes pizzapohja on sopivasti ruskistunut. Voit myös siirtää uunipellin ylemmälle tasolle paistoajan viimeisillä minuuteilla.
Gluteeniton pizzapohja kikhernejauhoista
yksi pieni pizza
- 2 1/2 dl kikhernejauhoja (esim. Foodin)
- 1 1/2 tl psylliumia
- 1 1/2 tl kuivahiivaa
- 1/4 tl suolaa
- 1 1/4 dl vettä
- 1/4 dl öljyä
Sekoita kuivat aineet. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita se öljyn kera jauhojen sekaan. Anna kohota puoli tuntia.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä. Levitä täytteet.
Paista pizzaa 225 asteessa 10–15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut väriä.
Haluatko lisää reseptejä?
Jos herkulliset kasvisruokareseptit kiinnostavat ja haluat niitä lisää, ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen! Saat kuukauden ajan joka päivä sähköpostiisi monipuolisen tietopaketin, joka sisältää herkullisten reseptien lisäksi paljon käytännöllistä tietoa ja kiinnostavia artikkeleita. Ilmoittautuminen on täysin ilmaista. Se ei myöskään sido mihinkään eli voit toteuttaa Vegaanihaasteen juuri sinulle sopivalla tavalla joko inspiraatiota kokkailuihisi löytämällä tai vaikka ihan kokonaan vegenä.
Ilmoittaudu mukaan täällä.
Kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi