Voiko tätä vielä syödä?
Tähän artikkeliin on koottu yleisiä ohjeita elintarvikkeiden säilytyksestä ja päiväyksistä. Lisäksi saat vastauksia muutamiin yleisiin kysymyksiin kasviperäisiin elintarvikkeisiin liittyen.
Jos elintarviketta on säilytetty eri tavalla kuin tässä on ohjeistettu, ei elintarvikkeen syömistä suositella. Jos et löydä etsimääsi vastausta tästä tekstistä, on suositeltavaa olla yhteydessä tuotteen valmistajaan tai maahantuojaan ja kysyä asiaa heiltä.
Tässä on listattuna neljä tilannetta, jolloin tuotetta ei pitäisi syödä. Voit lukea alempaa tarkemmat ohjeet ja selitykset.
Älä syö tuotetta, jos
- sen pakkaus on pullistunut.
- tuotteen viimeinen käyttöpäivä on ohitettu.
- kylmäsäilytystä vaativaa tuotetta on säilytetty lämpimässä.
- tuotteessa on hometta tai homeen hajua/makua.
Mistä tunnistaa, onko vegetuote mennyt pilalle?
Jos tuotteen normaali ulkonäkö, tuoksu ja maku eivät ole itselle ennestään tuttuja, voi joskus olla hankala aistinvaraisesti arvioida, ovatko ne käyttökelpoisia vai eivät. Tässä vinkit muutamiin sellaisiin tuotteisiin, joista kysytään usein.
- Tofussa on hyvin mieto tuoksu. Jos tofu haisee tai maistuu pistävältä/happamalta tai jos sen pinta on limainen, on tofu pilalla.
- Tempessä on luonnostaan maanläheinen haju ja harmaita tai mustia pisteitä. Vihreät pisteet, vihreä tai karvainen home, murenevaisuus, limaisuus tai ammoniakin/alkoholin haju kertovat tempen olevan pilalla.
- Kasvimaito on mennyt pilalle, jos se haisee/maistuu happamalta tai jos se on selvästi paksuuntunut normaalista. Joissain soijamaidoissa on luonnostaan etäisen navettamainen haju, mutta ne ovat silti kunnossa.
- Jos kasvimaito menee rakeiseksi kahvissa, ei kasvimaito ole pilalla, vaan kyseessä on tuotteen ominaisuus. Kahviin ja muihin kuumiin juomiin hyvin soveltuvia kasvimaitoja on onneksi paljon saatavilla, ja niitä voi käyttää myös ruoanlaittoon.
- Osa kaurakermoista voi mennä hiutaleiseksi esimerkiksi keittoon lisättäessä ilman, että tuote on pilaantunut. Lue kaurakermoista ja parhaiten ruoanlaittoon sopivista tuotteista lisää täältä.
- Plantin kaurapohjainen Dreamy dessert -vispi on hyvin paksua ja kiinteää eli se ei ole pilalla. Siitä tulee ilmavampaa, kun se vaahdotetaan sähkövatkaimella.
- Keitetyt pavut säilyvät jääkaapissa joitakin päiviä. Ne ovat pilalla, jos ne tulevat limaisiksi tai ne haisevat happamalta. Jos pavut on ostettu valmiina tai jos olet itse pitänyt niitä vedessä jääkaapissa, voi veteen irrota pavuista proteiinia ja muita aineita, jotka tekevät vedestä paksua, ja tämä on ok.
Mitä vegetuotteita voi pakastaa?
- Kasviperäisiä tuotteita voi pakastaa samoilla ohjeilla kuin eläinperäisiäkin.
- Kasviproteiinituotteet (esim. keitetyt pavut, Beanit-suikaleet, Härkis, vegepyörykät, keitetyt/marinoidut/paistetut soijasuikaleet, seitan jne.) kestävät hyvin pakastamista.
- Tofuakin voi pakastaa, mutta pakastaminen muuttaa tofun rakennetta vähän sienimäiseksi. Moni pakastaakin tofun tarkoituksella, sillä pakastetusta ja sulatetusta tofusta saa helposti puristettua ylimääräisen nesteen pois. Tofun marinoiminen onnistuu tämän jälkeen tuoretta tofua paremmin.
- Hummusta voi pakastaa, mutta sen rakenne voi vähän muuttua. Jos tämä haittaa, voi sulatetun hummuksen käyttää vaikkapa pastakastikkeena, lasagnen seassa tai sosekeitossa.
- Vegaaniset juustot kannattaa pakastaa valmiiksi raastettuna, jolloin ne on helppo lisätä pitsaan ja muihin ruokiin vaikka suoraan pakastimesta.
Mitä eroa on parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä?
Lähes kaikissa* pakatuissa elintarvikkeissa tulee ilmoittaa joko parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä. Riippuu elintarvikkeesta ja sen ominaisuuksista, kumpaa päiväysmerkintää tuotteessa käytetään. (*Sokeri on yksi niistä elintarvikkeista, joille ei tarvitse antaa päivämäärää.)
Parasta ennen -päiväys viittaa siihen, että tuotteen maku ja muut oleelliset ominaisuudet pysyvät hyvinä tähän päiväykseen saakka. Elintarviketta voi pääsääntöisesti syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, jos se näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta. Kuivatuotteet säilyvät lähtökohtaisesti paremmin ja pidempään kuin kylmäsäilytettävät tai kosteat tuotteet.
Jos tuotteelle on annettu viimeinen käyttöpäivä, ei tuotetta pitäisi syödä tämän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä annetaan sellaisille tuotteille, jotka pilaantuvat erityisen helposti. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä ei ole toistaiseksi vielä kauhean yleinen vegaanisissa elintarvikkeissa, mutta näitäkin elintarvikkeita toki on esimerkiksi monissa uuden sukupolven kasviproteiinituotteissa ja eineksissä.
Kuinka kauan avatut tuotteet säilyvät?
Avattu tuote ei välttämättä säily tuotteessa ilmoitettuun päiväykseen saakka, vaan voi pilaantua jo tätä ennen, vaikka se olisi säilytetty oikein. Esimerkiksi kasvimaitotuotteet (vegejuustot, jogurtit, kasvimaidot jne.) säilyvät avattuina lyhyemmän aikaa kuin avaamattomina. Joissakin tuotteissa kerrotaan, miten kauan tuote säilyy avattuna, mutta monista tuotteista tämä tieto puuttuu. Voit tarvittaessa kysyä lisätietoa asiasta tuotteen valmistajalta tai maahantuojalta.
Pullistunut pakkaus
Osa elintarvikkeista (vegetuotteista esim. tofut, pyörykät, vegejuustot) pakataan joko suojakaasuun tai ilmatiiviisti vakuumin. Joskus tällaisten tuotteiden pakkaukset voivat pullistua, jolloin tuotteita ei ole suositeltavaa käyttää.
Vakuumipakattujen tuotteiden kohdalla pullistuminen kertoo siitä, että bakteerit ovat päässeet lisääntymään tuotteessa, eikä tällaista tuotetta siis pitäisi syödä. Joskus myös esimerkiksi kasvimaitopurkit, kartonkiin pakatut käyttövalmiit pavut ja metalliset säilyketölkit voivat pullistua. Näitäkään tuotteita ei pidä käyttää.
Myöskään suojakaasuun pakattuja tuotteita ei suositella käytettävän, jos pakkaus on pullistunut. Suojakaasu antaa hyvän kasvuympäristön esimerkiksi listeriaa ja botulismia aiheuttaville bakteereille, eikä näitä ole mahdollista havaita haistamalla tai maistamalla.
Jos tuote on pakattu suojakaasuun, se pitää kertoa tuotteen pakkauksessa. Suojakaasu on yleensä typpeä, happea, hiilidioksidia tai näiden sekoitusta, eikä suojakaasu itsessään ole vaarallista.
Mitä tarkoittaa aistinvarainen havainnointi?
Jos sinulla on parasta ennen -päiväyksellä merkitty ja päiväyksen ohittanut tuote, voit tarkastella tuotteen ulkonäköä, hajua ja makua. Jos kaikki vaikuttaa normaalilta, voi tuote olla syötäväksi kelpaava. Aistinvaraisesti ei voi kuitenkaan havaita kaikkea mikrobiologista toimintaa. Etenkin kylmäsäilytystä vaativia tai kosteita tuotteita ei kannata syödä kauhean pitkään päiväyksen jälkeen, vaikka ne aistinvaraisesti vaikuttaisivatkin olevan ok.
Miten valmis ruoka tulisi säilyttää? Kuinka kauan se säilyy?
Valmis ruoka tulisi viilentää mahdollisimman nopeasti ja siirtää jääkaappiin tai pakastaa sopivina annoksina. Älä siis jätä ruokaa huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, vaan viilennä se esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tiskialtaassa tai talviaikaan ulkona. Jääkaapissa säilytetty valmis ruoka kannattaa syödä pois muutaman päivän sisällä.
Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet
Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet tulisi kuljettaa kaupasta kotiin mahdollisimman nopeasti, jos mahdollista niin mieluiten kylmälaukussa. Ne pitäisi myös säilyttää kylmässä, sillä lämpimässä niihin muodostuu haitallisia aineita. Laukkuun tai pöydälle unohtunutta ja kylmäsäilytystä vaativaa elintarviketta ei siis kannata syödä.
Kylmätuotteiden säilytys liian lämpimässä vähentää niiden säilyvyyttä ja lisää riskiä niiden pilaantumiseen. Jääkaapin lämpötilan tulisikin olla 2–6 astetta ja pakastimen -18 astetta tai kylmempi.
Miksi homeisia tuotteita ei pidä syödä?
Jos elintarvikkeessa on näkyvää hometta tai se haisee homeelle (multaiselle, kellarille), sitä ei pidä syödä. Homeitiöt ovat tässä vaiheessa levinneet jo koko elintarvikkeeseen eli koko tuote tulisi hävittää. Kuumennus ei tuhoa hometta tai homeitiöitä. Homeitiöt sisältävät toksiineja, jotka voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa sairauksia. Homeet puolestaan voivat aiheuttaa allergisen reaktion.
Mitä ovat helposti pilaantuvat elintarvikkeet?
Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden ominaisuudet tarjoavat hyvät olosuhteet mikrobeille. Näiden elintarvikkeiden kohdalla onkin erityisen tärkeää huolehtia oikeista säilytyslämpötiloista ja -ajoista sekä tarkistaa päivämäärät, koska riski esimerkiksi ruokamyrkytykseen on korkeampi.
Monet eläinperäiset tuotteet ovat helposti pilaantuvia, esimerkiksi tuore liha ja kala, monet maitotuotteet ja kananmunavalmisteet.
Myös kasviperäiset elintarvikkeet voivat olla helposti pilaantuvia! Näitä ovat esimerkiksi käsitellyt (kuoritut, pilkotut, kypsennetyt jne.) vihannekset, sienet, marjat ja hedelmät sekä idut ja keitetty riisi. Pakasteet, valmisruoka ja einekset ovat myös helposti pilaantuvia riippumatta siitä, ovatko ne vegaanisia vai eivät.
Pakastaminen
Pakastettua tuotetta ei tulisi pakastaa uudelleen, sillä sulattaminen vaikuttaa tuotteen mikrobiologiaan, kuten homeisiin ja bakteereihin. Esimerkiksi tofua ei ole suositeltavaa pakastaa kahteen kertaan, vaikka joissakin resepteissä niin ohjeistetaankin.
Osa kaupassa myytävistä kylmätuotteista on varastoitu pakasteena, vaikka ne myydään jääkaapista. Näissä tuotteissa tulisi olla merkintä asiasta, eikä näitä pidä pakastaa itse uudelleen.
Käytä puhtaita välineitä ja huolehdi muutenkin hygieniasta ruokaa käsitellessäsi
Puhtaat välineet pienentävät riskiä, että tuotteeseen päätyisi tuotteen ulkopuolelta jotain epätoivottua. Jos käytät vain osan elintarvikkeesta, kuten pestosta, hummuksesta tai vegejuustosta, käsittele sitä vain puhtailla välineillä. Esimerkiksi lusikka ei ole puhdas, jos se on käynyt jonkun suussa. Multaiset kasvikset tulisi pestä hyvin ennen niiden käyttöä. Muista myös käsienpesu! Jos sinulla on vatsataudin oireita, älä valmista ruokaa muiden syötäväksi.
Miksi elintarvikehygienialla on väliä?
Pilaantunut ruoka voi aiheuttaa lyhyt- tai pitkäkestoisia ongelmia. Ruokamyrkytys ei ole leikin asia etenkään silloin, jos se osuu lapsen, raskaana olevan, iäkkään tai sellaisen henkilön kohdalle, jolla on heikentynyt immuunipuolustus.
Lisätietoa
Ruokavirasto antaa pätevää tietoa elintarvikkeiden säilytyksestä ja käytöstä. Osa tiedoista on suunnattu erityisesti ammattikeittiöille ja elintarvikkeiden valmistajille, mutta tietoa on myös kuluttajille.
Kuva: Andrew Johnson, unsplash.com