Kuvassa on kaupan kasvimaitohylly, jossa on riveissä kaura- ja muita kasvimaitoja.

Kokeile monipuolisia kasvimaitoja!

Kasvimaitoja on kauppojen valikoimissa valtavasti. Tarjolla on kaura-, soija-, riisi-, manteli-, herne- ja monia muita maitovaihtoehtoja. Kattavan listan kaupoissa myytävistä kasvimaidoista löydät vegaanituotteet.net-sivustolta. Tästä tekstistä saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kasvimaidoista ja niiden käytöstä.

Miten kasvimaitoja käytetään?

Kasvimaitoja käytetään samalla tavalla kuin lehmänmaitoa. Ne sopivat niin ruoanlaittoon, leivontaan, muroihin, kahviin ja teehen kuin sellaisenaankin juotavaksi.

Miltä kasvimaidot maistuvat?

Kasvimaidot maistuvat kaikki vähän erilaisilta keskenään. Suurin osa kasvimaidoista on maustamattomia, mutta osa niistä makeutettu ja osa maustettu vaniljalla.

Useimpien mielestä kasvimaidot eivät sellaisenaan maistu lehmänmaidolta, mutta ruoanlaitossa, leivonnassa tai kahvissa niiden makua ei erota eläinperäisestä maidosta.

Kasvimaitoja kannattaa maistella avoimin mielin ja etsiä niiden joukosta omat suosikit. Valikoimaa on valtavasti! 

Voiko kasvimaitoja kuumentaa?

Useimmat kasvimaidot kestävät hyvin kuumentamisen, joten niitä voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa lehmänmaidon tapaan. Kahvia varten kehitetyt kasvimaidot kestävät kuumentamista varmimmin.

Mikä kasvimaito sopii parhaiten perunamuusiin?

Kaikki maustamattomat kasvimaidot toimivat perunamuusissa, mutta suosituimpia ovat kaura- ja soijamaidot. Kuumia juomia varten kehitetyt kasvimaidot toimivat mainiosti myös ruoanlaitossa, ja perunamuusiin ne sopivat erityisen hyvin.

Perunamuusin nesteeksi kannattaa kokeilla myös kaurakermaa. Maustamattomien lisäksi saatavilla on eri tavoin maustettuja kaurakermoja, kuten sipuli- tai yrttikaurakermaa.

Mikä kasvimaito sopii parhaiten riisipuuroon?

Riisipuuroon voi käyttää mitä vain kasvimaitoa, mutta yleisimmin siihen käytetään soija-, kaura- tai mantelimaitoa. Täyteläinen iKaffe ja monet muut kahvia varten kehitetyt kasvimaidot toimivat myös hyvin riisipuurossa.

Jos pidät kookoksen mausta, voit kokeilla riisipuuroon myös kookosmaitoa. Myös makeutetut ja vaniljalla maustetut kasvimaidot käyvät, mikäli aiot syödä riisipuuron makeana jälkiruokana.

Yleinen tapa on keittää riisipuuro veteen ja lisätä ihan lopuksi sen joukkoon kaksi desiä kaurakermaa.

Mikä kasvimaito sopii leivontaan?

Kaikkia kasvimaitoja voi käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa lehmänmaidon tapaan. Kaura- ja soijamaito ovat kuitenkin yleisimpiä.

Jos reseptissä puhutaan soijamaidosta, voinko käyttää sen tilalla kauramaitoa?

Useimmissa resepteissä kasvimaidon voi vaihtaa toiseen ilman, että se vaikuttaa lopputulokseen. Suolaisissa resepteissä ei kuitenkaan kannata käyttää makeutettua tai vaniljalla maustettua kasvimaitoa. (Ks. myös alempi kohta majoneesin valmistamisesta.)

Mikä kasvimaito soveltuu kahviin?

Oddlygood Barista, Oatly iKaffe, Alpro Barista Soya sekä Fazer Aito Barista ovat suosituimmat kahviin soveltuvat kasvimaidot.

Monet tavalliset kasvimaidot saattavat sakkaantua kahvin seassa, mikä voi johtua kahvin happamuudesta tai lämpötilasta. Kahvin vaihtaminen tummapaahtoiseen tai kasvimaidon kaataminen kuppiin ennen kahvia voivat auttaa.

Lue lisää kahvimaitovinkkejä tästä linkistä.

Mikä kasvimaito on edullisinta?

Rainbow-, Kotimaista-, Pirkka- sekä Lidlin Milbona-tuotesarjojen kasvimaidot ovat litrahinnoiltaan edullisimpia kasvimaitoja.

Voiko kasvimaitoja tehdä itse?

Kasvimaitoja voi tehdä tehosekoittimella itse esimerkiksi liotetuista pähkinöistä tai siemenistä. Tehosekoita pähkinöitä ja vettä, kunnes seos on tasaista. Valuta seos harsokankaan läpi ja mausta halutessasi esimerkiksi ripauksella suolaa tai vaniljaa. Myös kauramaitoa voi valmistaa itse.

Huomioithan, että itse tehdyissä kasvimaidoissa ei ole lisättyä kalsiumia tai muita tärkeitä ravintoaineita.

Kuinka paljon kalsiumia ja vitamiineja kasvimaidoissa on?

Suurimmassa osassa kasvimaitoja on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa. Useimpiin kasvimaitoihin on lisätty myös B12- ja D-vitamiinia sekä muita vitamiineja ja hivenaineita. Määrät voit tarkistaa kasvimaitopurkin kyljestä.

Luomukasvimaitoihin ei saa lisätä kalsiumia tai vitamiineja kuin poikkeustapauksissa. Ravitsemuksellisesti on siis hyödyllisempää käyttää vitaminoituja kasvimaitoja kuin luomukasvimaitoja.

Soijamaidossa on eniten proteiinia, tuotteesta riippuen suurin piirtein saman verran kuin lehmänmaidossa. Muissa kasvimaidoissa proteiinia on vähän vähemmän.

Lisätäänkö kasvimaitoihin sokeria?

Joihinkin kasvimaitoihin on lisätty sokeria, mutta suurimpaan osaan ei. Monet kaura- ja riisimaidot ovat luonnostaan hiukan makeita, sillä ne sisältävät kauran ja riisin luonnollisia sokereita.

Olen kuullut, että soijamaidosta voi tehdä majoneesia. Voiko majoneesia tehdä myös muista kasvimaidoista?

Soijamaidosta voi tosiaan tehdä majoneesia. Yhden helpon ohjeen löydät täältä. Muista kasvimaidoista ei voi valitettavasti tehdä majoneesia, sillä niiden vähäisempi proteiinimäärä estää majoneesissa tarvittavan emulsion syntymisen.

Mitä voin tehdä kasvimaidolle, josta en tykännyt sellaisenaan?

Tänne on koottu vinkkejä ruoista ja jälkkäreistä, joihin voi upottaa vähän isompia määriä kasvimaitoa. Lista on hyödyllinen myös silloin, jos kaapissasi on kasvimaitopurkki, joka on vaarassa mennä vanhaksi.

Saako kasvimaitoa sanoa kasvimaidoksi?

Kyllä saa! Arkikielessä on aivan sallittua puhua kasvimaidoista. Sen sijaan kasvimaitoja valmistavat ja myyvät yritykset eivät saa nimetä kasvimaitoja kasvimaidoiksi, koska maito-sanalla on nimisuoja ja sitä saa käyttää vain eläinperäisistä maidoista ja kookosmaidosta. Tästä syystä johtuen kasvimaidot on nimetty soija-, kaura- ja riisijuomiksi.

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles