Linssipihvit ja valkosipulimajoneesi
Valkosipuli-chilimajoneesi
- 1 dl maustamatonta soijamaitoa*
- 3 dl rypsiöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 3 valkosipulinkynttä
- tuoretta chiliä tai kuivattuja chilihiutaleita
- 10 tippaa chipotle tabascoa (ei pakollinen)
- 1/2 tl sinappia (ei pakollinen)
- 1 tl ketsuppia tai tomaattipyrettä (ei pakollinen)
- ripaus suolaa
Linssipihvit
- 5 dl kuivia linssejä
- 2–3 porkkanaa raasteena
- 2 keitettyä keskikokoista perunaa
- 2 rkl perunajauhoja
- loraus agave- tai tavallista siirappia
- suolaa
- valkopippuria
- jauhettua inkivääriä
- currya
- 1 tl kasvisliemijauhetta
- 1/2 dl ravintohiivahiutaleita
Valmista majoneesi. Kaada soijamaito tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon sitruunamehu ja mausta valkosipulilla ja chilillä sekä haluamillasi muilla mausteilla.
Valmista linssipihvit. Huuhtele linssit ja keitä ne ohjeen mukaan kypsiksi. Valuta linssit hyvin siivilässä ja avita nesteet pois puukauhalla painelemalla. Raasta porkkanat ja muussaa perunat. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja mausta vähän kerrallaan. Tarkista maku, jonka tulee olla makea ja pehmeä.
Anna taikinan vetäytyä tovi ja muotoile sitten pihveiksi. Paista pihvit rapeiksi molemmin puolin öljyssä.
*Majoneesia ei voi tehdä muista kasvimaidoista kuin soijamaidosta, sillä niiden proteiinimäärä on soijamaitoa pienempi. Jotta majoneesin tarvitsema emulsio voi syntyä, tarvitaan riittävä määrä proteiinia. Kuitenkin kaupoissa myytävät valmiit vegaaniset majoneesit ovat lähes poikkeuksetta soijattomia.
Vinkkejä:
- Linssitaikina on muista pavuista tehtyjä pihvitaikinoita löysempi. Huolehdi siis, ettei pihvi jää pannuun kiinni, jotta se ei hajoa. Käytä siis riittävästi öljyä ja irrota pihvi hyvällä lastalla paistinpannusta.
- Valmiita vegaanisia majoneeseja on saatavilla lukuisia erilaisia ja erimakuisia. Tarkista tuorein lista täältä.