Kuvassa on pyöreä leipä sekä päällä Keiju merisuola, Flora plant b*tter, Naturli ja Eleplant vegaaniset levitteet.

Kasvipohjaisia vaihtoehtoja voille

Leivälle, ruoanlaittoon ja leivontaan on tarjolla runsaasti kasvipohjaisia vaihtoehtoja voille: perinteisiä margariineja sekä enemmän voita muistuttavia vegevoita.

Erityisen suosittu ja vielä melko uusi tuote on Keiju merisuola. Siitä on tullut myös monien Vegaanihaasteessa aikaisemmin mukana olleiden suosikkilevite! Jos et ole aikaisemmin välittänyt margariineista, tälle tuotteelle kannattaa antaa mahdollisuus.

Muita suosittuja margariineja ovat mm. Keiju valkea, Keiju kaura ja monet Floran ja Becelin tuotteet. Kaikki margariinit eivät ole täysin kasvipohjaisia. Kurkkaa siis tuoteseloste tai käytä apunasi Vegaaniskanneria tai Vegaanituotteet-nettisivua.

Perinteisten kasvimargariinien rinnalle on tullut myös erityisen paljon voita muistuttavia tuotteita eli vegevoita. Näitä ovat Naturli vegaaninen levite, Eleplant sekä Flora plant b*tter, jossa on muutama eri vaihtoehto.

Vegevoit sopivat tilanteisiin, joissa tärkein ominaisuus on maku. Ne muistuttavat voita niin maultaan kuin muiltakin ominaisuuksiltaan. Niitä voi myös ruskistaa paistamalla. 

 

Mihin kiinnittää huomiota ravintoarvoissa?

Ravitsemusnäkökulmasta suositeltavia tuotteita ovat perinteiset rypsi- ja rapsiöljypohjaiset kasvimargariinit. Ne sisältävät ihmisen tarvitsemia omega-3-rasvahappoja ja pääasiassa pehmeää rasvaa. Ne sopivatkin päivittäiseen käyttöön levitteeksi ja ruoanlaittoon.

Uudet erityisen paljon voita muistuttavat tuotteet (Eleplant ja Flora plant b*tter) muistuttavat voita myös ravintoarvoiltaan. Niissä on runsaasti kovaa rasvaa, kuten voissakin, joten niitä ei suositella syötävän jatkuvasti suuria määriä.

Naturlin vegaaninen levite on tähän poikkeus, sillä siinä on kovaa rasvaa vain kolmasosa. Näin ollen se lasketaan vielä pehmeän rasvan lähteeksi. Sen pääraaka-aine on rapsiöljy, joten se sisältää myös omega-3-rasvahappoja.

Tiesitkö, että kolesterolia on ainoastaan eläinperäisissä tuotteissa? Kasvipohjaiset levitteet eivät siksi sisällä lainkaan kolesterolia.

Allergikkojen ja keliaakikkojen kannattaa huomioida, että Naturlin levite sisältää mantelia ja Eleplant sisältää kauraa, joka ei ole puhdaskauraa. Flora plant b*tter -tuotteissa on puolestaan härkäpapua. Kasvimargariinit ovatkin allergikoille usein paras valinta.

Margariineihin sekä niiden valmistukseen ja ravintoarvoihin liittyy paljon vanhentuneita ja vääriä käsityksiä. Nykymargariinit ovat ravitsemusasiantuntijoiden sekä virallisten ravitsemussuositustenkin mukaan suositeltava ja terveyttä edistävä levite päivittäiseen käyttöön. Margariinit eivät sisällä myöskään transrasvaa.

 

Miksi kovaa rasvaa käytetään? 

Kova eli tyydyttynyt rasva on kovaa myös konkreettisesti. Sitä käytetään, jotta margariineista ja vegevoista saadaan sopivan kiinteitä. Esimerkiksi pelkällä rypsiöljyllä se ei onnistuisi.

Eleplantissa ja Flora plant b*tterissa on kovaa rasvaa margariineja runsaammin, jotta ne muistuttaisivat esimerkiksi leivontaominaisuuksiltaan mahdollisimman paljon voita. Niiden avulla kaulittavista piirakkataikinoista, murokeksitaikinoista sekä itsetehdystä lehtitaikinasta tulee kiinteämpiä ja helpommin käsiteltäviä kuin pehmeämmillä margariineilla.

Leivontaan voi toki käyttää myös margariineja ja niin on pitkään tehtykin. Valitse mieluiten tuote, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Myös Naturlin levitettä voi käyttää leivonnassa. Se pehmenee huoneenlämmössä nopeasti, mikä kannattaa huomioida, jos käytät sitä kuorrutteisiin.

 

Haluatko levittää leivällesi jotain muuta?

Margariinien ja vegevoin sijaan voit tietysti käyttää myös lukuisia muita kasvipohjaisia levitteitä, kuten hummusta, vegetuorejuustoa, tapenadea ja erilaisia itsetehtyjä tahnoja. Tutustu lukuisiin vinkkeihin täällä!

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles