Kuvassa on kaksi aikuista, joilla on sylissään taapero ja vauva. Aikuiset katsovat kameraan ja lapset vanhempiensa olan yli.

Tytti innosti koko perheen syömään vegaaniruokaa

Tytti Shemeikan ja Tero Saleniuksen perheessä kaikki syövät vegaaniruokaa. Perhe lähti mukaan Vegaanihaasteeseen tammikuussa 2021. Aluksi muutos jännitti, mutta lopulta kaikki sujuikin tosi hyvin. 

Kertoisitteko aluksi vähän itsestänne? Keitä teidän perheeseenne kuuluu ja mitä touhuilette?

Meidän perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kaksi pikkulasta, joista vanhempi on 2-vuotias ja nuorempi 7 kk. Tällä hetkellä eletään lähes täysin lasten aikataulujen mukaan ja lasten ehdoilla. Touhuillaan siis paljon leikkipuistoissa ja pulkkamäessä ja ihmetellään ympäröivää maailmaa! 

Mikä sai teidät lähtemään mukaan Vegaanihaasteeseen?

Lähdettiin mukaan Vegaanihaasteeseen tammikuussa 2021 minun aloitteestani. Ehdotin puolisolle syksyn aikana, että pitäiskö nyt vihdoinkin kokeilla vegaaniutta ja osallistua Vegaanihaasteeseen. Hän oli myötämielinen ja niin me aloitettiin kokeilu. 

Ennen Vegaanihaastetta oltiin sekasyöjiä, mutta ainakin minä podin pidempään huonoa omaatuntoa lihan syönnistä. Esikoisen syntymän jälkeen aloin vakavammin pohtia omia keinojani säästää planeettaa tuleville sukupolville. Vegaaniruokavalio oli minulle yksinkertainen keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä. 

Miten Vegaanihaaste meni? Oliko jokin yllättävää tai haasteellista?

Vegaanihaaste meni meillä yllättävän hyvin! Olin varma, että alkaisin ikävöidä juustoa, ja ehkä alussa vähän ikävöinkin, mutta yllättävän nopeasti juustoikävä hälveni. Aluksi olin myös varma, etten koskaan opi pitämään tofusta, mutta siitä tuli kuukauden aikana minulle mieluista! Olin yllättynyt siitä, miten helppoa arkireseptejä oli muuttaa vegaanisiksi. Tuntui siltä, ettei tarvinnut juuri ponnistella ylimääräistä. 

Perheenne vanhempi lapsi oli vuoden ikäinen, kun perheenne alkoi syödä vegaaniruokaa? Miten muutos tapahtui lapsen kanssa?

Esikoisemme oli reilun vuoden ikäinen aloittaessamme vegaanihaasteen. Lapselle muutos oli helppo – hän kuitenkin syö meidän valitsemaamme ruokaa ja on aina syönyt vailla ennakkoluuloja. Vegaanihaasteen makaronilaatikosta onkin tullut yksi arkiruokamme peruspilareista, ja se on taaperon lempiruokaa! Myös vaivaton linssilasagne on yksi lapsemme lemppareista. 

Nuorempi lapsenne on ollut syntymästä asti vegaani. Millaisia kiinteitä ruokia hän on jo maistellut? Onko jokin ruoka erityinen suosikki?

Kuopuksemme on ollut syntymästään asti vegaani. Nyt 7 kuukauden iässä hän on maistanut jo monet kasvikset, juurekset ja hedelmät, sekä syönyt hyvällä ruokahalulla vauvaversiota vegaanihaasteen makaronilaatikosta ja valmisruoista linssibolognesea. Seuraavana hänellä on ruokalistalla tofu, katsotaan kuinka se vauvalle maistuu! 

Millaisia ruokia teidän perheessänne syödään arkena?

Meillä kotona syödään ihan peruskotiruokaa – vegaaniseksi muokattuna toki. Ruokapöydästä löytyvät niin kirkkaat keitot, makaronilaatikot, perunasoselaatikot, tofukiusaukset ja hernekeitot. Ollaan myös hankittu Lapsiperheen vegaanikeittokirja ja kokeiltu sieltä uusia reseptejä. 

Huomaan kuitenkin aina palaavani tuttuihin resepteihin, jotka tulevat selkärangasta. Mutta etenkin viikonloppuisin on kiva kokeilla kaikkea uutta! Uusimmista kokeiluista jää aina satunnaisesti jotain reseptejä vakikäyttöön, esimerkiksi Nyhtökaura-gnocchivuoka on meidän aikuisten lemppari. 

Osallistuvatko lapset teillä ruoanlaittoon?

Taapero osallistuu hyvin satunnaisesti ruoanlaittoon, tämä on ehkä enemmän äidin mukavuudenhaluisuutta, heh! 

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, jos kiinnostaa lisätä kasvisruoan osuutta omaan perheen ruokailuissa?

Jos lapsiperheen vegaaniruokavalio kiinnostaa, suosittelen tutkimaan vegaaniliiton nettisivuja. Sieltä löytyy hyvä infopaketti sekä raskaudenaikaiseen vegaaniruokavalioon että pikkulapsille! Saimme myös neuvolasta lähetteen ravitsemusterapeutille, kun aloitimme vegaaniruokavalion, ja siitä tuntui olevan meille hyötyä.

Suosittelen kokeilemaan ennakkoluulottomasti lihaa korvaavia proteiinilähteitä, esimerkiksi Vegaanihaasteen makaronilaatikosta on helppo lähteä liikkeelle! Jos käyttää Facebookia, kannattaa tsekata esim Vegaanihuoltajat-ryhmä. 

Olen myös onnellinen siitä, että Helsingissä lapset saavat päiväkodissa vegaaniruokaa ihan vaan ilmoittamalla. Ei tarvita lääkärintodistuksia tai muuta byrokratiaa, vaan voi vaan ilmoittaa vegaaniudesta. 


Lue lisää!

 

Kuva: Tytti Shemeikka

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles