Makaronilaatikko
Tämä on maailman helpoin makaronilaatikko, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan vuokaan mitään etukäteen keittämättä tai paistamatta.
- vuoan voiteluun 1 rkl rypsiöljyä tai vegaanista margariinia (ks. lista täältä)
- 400 g (tummia) makaroneja
- 2 dl soijarouhetta*
- 4 dl kaura- tai soijakermaa
- 8 dl vettä
- 1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio murennettuna
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl kuivattua persiljaa tai oreganoa
- 1 rkl soijakastiketta
Voitele uunivuoka. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Mittaa ainekset vuokaan ja sekoita. (Makaroneja ei siis tarvitse keittää.)
Paista laatikkoa uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
*Soijarouheen voi vaihtaa myös herneproteiinirouheeseen. Se käyttäytyy melko samalla tavalla kuin soijarouhe, mutta on pehmeämpää. Voit käyttää myös kokonaisesta pavusta rouhittuja härkäpapu- tai hernerouheita tai vaikka näiden sekoitusta.
Lue täältä tarkemmin soijarouheen käytöstä! Soijarouhe, herneproteiinirouhe sekä soija- ja hernesuikaleet ovat tosi edullisia ja hyvin säilyviä raaka-aineita, jotka sopivat tosi monenlaisiin ruokiin.
Vinkki! Reseptiä voi tietysti muokata itselle mieluisaksi. Lisää mukaan esimerkiksi sipulia, valkosipulia tai vaikka kesäkurpitsa- tai porkkanaraastetta. Kokeile myös muita mausteita, esimerkiksi jauhelihamaustetta. Halutessasi voit toki myös keittää makaronit, mutta se ei oikeastaan ole tarpeellista.
Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta pastaa. Pastaksi kannattaa valita sellainen tuote, joka on sopivan kiinteää myös muissa ruoissa eikä helposti mene mössöksi. Valitse gluteeniton kaurakerma tai soijakerma sekä gluteeniton soijakastike.
Soijaton versio: Käytä soijarouheen tilalla herneproteiinirouhetta tai härkäpapu- tai hernerouhetta ja soijakerman tilalla kaurakermaa. Soijakastikkeen voi vaihtaa suolaan, jota laitetaan maun mukaan.