Leivän päällä mustikoita, mansikoita, granaattiomenaa, karhunvatukoita ja kirsikoita.

Vegetermit tutuiksi

Millaisia sanoja käytetään, kun puhutaan vegaaniruoasta tai kasvissyönnistä yleisemmin? Voit tutustua alla epäviralliseen vegesanakirjaan! Lue myös tekstin lopusta, mitä tarkoittaa, jos tuote "saattaa sisältää maitoa/kananmunaa".


Sanat ovat tärkeitä, koska niiden avulla luodaan todellisuutta ja selkeytetään asioita. Sanoja oleellisempaa on kuitenkin se, miten ihmiset konkreettisesti toimivat ja millaisia valintoja tekevät.

Eläinten, ympäristön ja tulevien sukupolvien näkökulmasta on tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen vähentää mahdollisuuksien mukaan eläinperäisen ruoan kulutustaan tai siirtyy kasviperäiseen ruokavalioon. 

Kaikkein konkreettisin ja tehokkain muutos niin eettisesti kuin ympäristönkin kannalta on se, että vaihtaa eläinperäiset tuotteet vaikka vain yksi kerrallaan kasviperäisiin – ei toisiin eläinperäisiin. 

 

Erilaiset vegetermit

Kun kasvissyönnistä tai kasvipohjaisesta eli vegaaniruokavaliosta puhutaan, saattavat termit joskus mennä ristiin ja aiheuttaa väärinkäsityksiä. Tähän on koottu joitakin termejä ja niiden selityksiä.

Tittelit ja termit eivät ole kauhean oleellisia, joten niiden tarkasteluun ei kannata käyttää ihan kauheasti aikaa. Ne voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi ravintolassa sopivaa ruoka-annosta tilatessa tai jos haluaa nopeasti kertoa toiselle henkilölle, millaista ruokavaliota noudattaa.

Ruokavalion tarkkaa nimeä ja sen täsmällistä noudattamista merkityksellisempää on kuitenkin se, millaisia valintoja ihminen pääsääntöisesti tekee.

Jokaisella pitää myös olla oikeus määritellä itse oma ruokavalionsa tai jättää se kokonaan määrittelemättä. Voit siis joko käyttää tai jättää käyttämättä seuraavat termit.

 

Vege

Vege on yleissana, jolla voidaan viitata monenlaisiin asioihin, jotka voivat olla keskenään erilaisia. Vegelle ei ole vakiintunut tiettyä merkitystä, joten sen käyttö saattaa aiheuttaa hämmennystä ja väärinkäsityksiä. Sen hieman epämääräinen määritelmä on myös ajan saatossa muuttunut ja tulee todennäköisesti muuttumaan myös jatkossa.

  • Joskus vege tarkoittaa vegaanista eli täysin kasvipohjaista.

  • Vegellä voidaan tarkoittaa myös maitoa ja munia sisältävää tuotetta.

  • Jos vege-sanalla viitataan ihmiseen, se voi tarkoittaa käytännössä millaista tahansa kasvisruokavaliota noudattavaa henkilöä – joko vegaaniruokavaliota tai jotain muuta. 

Jos tuotepakkauksessa tai ravintola-annoksessa tuotteen sanotaan olevan vege, kannattaakin tarkistaa tuoteseloste tai kysyä varmistusta tarjoilijalta, mikäli haluat nimen omaan vegaaniruokaa. 

 

Vegaani

Vegaani on määritelmän mukaan henkilö, joka ei syö mitään eläinperäistä eikä käytä esimerkiksi eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa tai eläinperäisiä materiaaleja vaatteissa.

Käytännön elämässä vegaanit kuitenkin tekevät paljon poikkeuksia, ja se on täysin ok. Me elämme sellaisessa maailmassa, joka hyvin pitkälti pohjautuu eläinten hyväksikäyttöön; eläinperäisiä tuotteita käytetään niin laajasti ja niin monissa eri yhteyksissä, että on käytännössä mahdotonta välttää eläinperäisiä tuotteita täysin.

Vegaanisessa elämäntavassa ei onneksi ole kyse titteleistä eikä täydellisyydestä, vaan pyrkimyksestä kohti mahdollisimman eläinystävällistä elämäntapaa. 

Ethän siis jätä esimerkiksi lääkkeitä syömättä, vaikka ne sisältäisivätkin eläinperäisiä ainesosia. Useimmat vegaanit myös käyttävät jo olemassaolevat eläinperäiset tuotteet loppuun tai lahjoittavat ne tarvitseville. Jos kaapissasi on villasukkia tai nahkakenkiä, voit ilman muuta käyttää niitä, vaikka päättäisitkin ryhtyä vegaaniksi. Kun on aika ostaa uusia, voit siinä vaiheessa etsiä lisätietoa aiheesta ja tehdä ostopäätöksen uuden tiedon ja tilanteen pohjalta. 

Yksittäisten kenkäostosten sijaan paljon suurempi merkitys on sillä, millaisia valintoja tekee päivittäisessä elämässä. 

 

Kotivegaani

Kotivegaani ostaa kotiin vain vegaanisia tuotteita, mutta esimerkiksi kyläillessä tai työpaikkaruokalassa hän voi tarvittaessa syödä myös muuta kuin vegaanista ruokaa. Moni vegaaniksi aikova henkilö aloittaa ruokavaliomuutoksensa kotivegaaniudesta ja pikkuhiljaa vähentää eläinperäisen ruoan kulutusta myös kodin ulkopuolella.

Voit lukea Ninan tarinan kotivegaanista vegaaniksi täältä.

 

Sipsikaljavegaani

Sipsikaljavegaani eli sipsari on henkilö, joka vähintäänkin aika ajoin unohtaa tarkoituksella kaiken ruoan terveellisyyteen liittyvän ja nautiskelee yltäkylläisesti rasvalla, sokerilla ja suolalla.

Satunnainen sipsikaljavegaanius on jopa suositeltavaa, sillä salliva suhtauminen herkutteluun on tärkeä osa hyvinvointia ja toimivaa ruokasuhdetta. Ruoka saa vain maistua hyvältä ilman mitään muita merkityksiä.

 

Erilaiset vegetaristit

Alunperin ja sanatarkasti vegetaristi tarkoittaa henkilöä, joka syö kasvikunnan tuotteita eli käytännössä vain vegaaniruokaa. Arkikielessä vegetaristi-sana on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan mitä vain kasvissyönnin muotoa. 

Jos vegetaristi-sanaa halutaan tarkentaa, voidaan sen eteen lisätä erilaisia määreitä.

  • Lakto-ovovegetaristi syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi munia ja maitotuotteita.

  • Laktovegetaristi puolestaan jättää munat syömättä, mutta syö maitotuotteita.

  • Pescovegetaristi syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa ja useimmiten myös maitoa ja munia.

  • Semivegetaristi tai fleksaaja on henkilö, joka pääsääntöisesti syö kasvisruokaa mutta joka syö satunnaisesti lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita.

 

Sekasyöjä tai sekaani

Sekasyöjä, sekaani tai sekis on henkilö, joka syö mitä vain tuotteita olivat ne sitten peräisin eläimistä tai kasvikunnasta. Kielitoimisto on kirjoittanut leikkimielisestä sekaani-sanasta seuraavaa:

"Monet noudattavat nykyisin jotakin erityistä ruokavaliota. Esimerkiksi vegaani välttelee kaikkia eläinkunnan tuotteita ja gluttaaja gluteenia, fleksari syö enimmäkseen kasviksia mutta joskus myös lihaa ja freegani suosii eettisistä syistä hävikkiruokaa. Moisessa joukossa on tylsää olla tavallinen sekasyöjä. Ehkäpä siksi onkin keksitty nimitys sekaani, joka tarkoittaa sekaravinnon syöjää mutta joka kuulostaa ehkä hienommalta tai hauskemmalta."

 

Mitä tarkoittaa, jos tuote "saattaa sisältää maitoa/kananmunaa"?

Joissakin elintarvikkeissa, kuten suklaissa ja kekseissä on maininta "saattaa sisältää maitoa/kananmunaa". Se on varoitus allergikoille, jotta he osaavat tarvittaessa välttää tuotetta.

Tällaiset tuotteet valmistetaan samoissa tiloissa tai samalla linjastolla jonkin toisen, maitoa/kananmunaa sisältävän tuotteen kanssa. Tällöin maitoa/kananmunaa voi päätyä väärään tuotteeseen, vaikka se ei kuulukaan sen reseptiin.

Tällaiset tuotteet ovat vegaanisia, koska niihin ei ole tarkoituksella laitettu maitoa tai munia. Allergikkojen vuoksi on kuitenkin tärkeää ilmoittaa mahdollisesta kontaminaatiosta.

Sama periaate pätee myös sellaisiin kasviperäisiin ravintola-annoksiin, jotka valmistetaan samoilla välineillä tai paistetaan samassa kasviöljyssä kuin eläinperäiset tuotteet. Näissäkään tuotteissa mahdolliset eläinperäisten tuotteiden jäämät eivät ole mukana tarkoituksella, ja myös nämä tuotteet ovat vegaanisia.

Monillakaan ravintoloilla ei ole tilaa ja muita resursseja varata vegeannoksille täysin omia välineitä. Samojen välineiden käyttö mahdollistaakin monille ravintoloille sen, että listalla voidaan pitää myös vegeannoksia etenkin silloin, jos niitä myydään muita annoksia vähemmän.

On ymmärrettävää, jos mahdollisten eläinperäisten jäämien syöminen vaikkapa inhottaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kontaminaatiossa on kyse hyvin pienistä määristä. Kontaminaatio ei myöskään lisää eläinperäisten tuotteiden kulutusta tai kysyntää eikä näin ollen eläinten kärsimystä eikä eläintuotannon ympäristövaikutuksia.

 

Kuva: Brooke Lark, Unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles